Home ΕΞΟΔΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΠΟΒΕΚ Λ/Κας«Βγείτε έξω να δείτε την καταστροφή των καταστηματαρχών»
ΠΟΒΕΚ Λ/Κας«Βγείτε έξω να δείτε την καταστροφή των καταστηματαρχών»

ΠΟΒΕΚ Λ/Κας«Βγείτε έξω να δείτε την καταστροφή των καταστηματαρχών»


«Την αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων και τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς τους στο θέμα του κορωνοϊού πληρώνουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το λιανικό εμπόριο. Αυτοί που έφεραν τον κλάδο αυτό της οικονομίας σε πορεία χρεοκοπίας και καταστροφής, δεν βγαίνουν καν από τα γραφεία τους για να δουν σε ποια άθλια κατάσταση έφεραν μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου μόνο στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο, χωρίς ασφαλώς να ξεφεύγουν από αυτή την κατάσταση οι υπόλοιπες επαρχίες». Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν σε δηλώσεις του στο «Φ», ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ στις επαρχίες Λάρνακας- Αμμοχώστου Κυριάκος Αμπίζας, κληθείς να σχολιάσει τα αυστηρά μέτρα και την αναστολή του λιανικού εμπορίου, που ισχύουν στην Κύπρο από την Κυριακή. 

«Μου τηλεφωνούν καταστηματάρχες και κλαίνε γιατί δεν έχουν χρήματα να στείλουν στα παιδιά τους που σπουδάζουν. Άλλοι σκέφτονται να τα φέρουν πίσω με την πρώτη ευκαιρία, μέχρι που να δουν τι θα γίνει. Ξέρω καταστηματάρχες που όχι για το ενοίκιο δεν έχουν χρήματα, αλλά δυσκολεύονται για τα καθημερινά ψώνια της οικογένειας τους. Ξέρω καταστηματάρχες που έχασαν τον ύπνο τους, καθώς λόγω καθυστερημένων δόσεων δανείων δεν θα χάσουν μόνο τα καταστήματα αλλά και τα σπίτια τους. Δυστυχώς, κανένα από τα πολυδιαφημιζόμενα ανακουφιστικά μέτρα των κυβερνώντων δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτά τα πραγματικά, τα αδυσώπητα καθημερινά προβλήματα του λιανικού εμπορίου», ανέφερε επίσης ο κ. Αμπίζας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγώνας επιβίωσης για 100 χιλ. εργαζόμενους

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ, επισήμανε ότι τα νέα μέτρα αποτελούν χαριστική βολή στο λιανικό εμπόριο, έναν τομέα που δεν είχε καθόλου καλή χρονιά το 2020. Καθώς η βοήθεια που δόθηκε στους επαγγελματίες, ούτε για τους καφέδες τους δεν αρκούσε. Πόσο μάλλον για τα καθημερινά τους λειτουργικά έξοδα. «Αυτοί που βγαίνουν με ύφος καρδιναλίων και μιλούν για τα μέτρα, φαίνεται πως έχασαν την επαφή με την πραγματικότητα και με το τι συμβαίνει στην Κύπρο, έξω από τα γραφεία τους, μέσα στην κοινωνία. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τους διαμηνύουμε ότι υπάρχουν οικογένειες επαγγελματιών του λιανικού εμπορίου που σχεδόν δεν έχουν να φάνε. Και καταφεύγουν σε συγγενείς και φίλους για βοήθεια, προκειμένου να περάσει ο δύσκολος καιρός. Είναι και οικογένειες που ντρέπονται να το πουν, μένουν και στερούνται, ακόμα και σε αυτή την καθημερινή τους διαβίωση. Αυτά μας λένε καθημερινά τα μέλη της ΠΟΒΕΚ, αλλά οι κραυγές απόγνωσης της κοινωνίας δεν φτάνουν στα ώτα των Κυβερνώντων. Καθώς είναι ώτα μη ακουόντων», δήλωσε ακόμη ο κ. Αμπίζας. 

Κόποι και μόχθοι δεκαετιών να στηθεί το λιανικό εμπόριο στην Κύπρο και να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά κάποια στιγμή της οικονομίας του τόπου, δυστυχώς εκτροχιάστηκαν λόγω άτσαλων χειρισμών των διοικούντων και ο τομέας διάγει τη μελανότερη στιγμή της ιστορίας του, τόνισε ο εκπρόσωπος της ΠΟΒΕΚ.

Ο κ. Αμπίζας ανέφερε κάποια στιγμή ότι δεν είναι μόνο επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πρώτης γραμμής που έκλεισαν. Αλλά, μικρομοδίστρες, μικροραφτάδες, ωρολογάδες, σκαρπάρηδες κ.λπ., έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το παζάρι της Λάρνακας. Οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας ως επί το πλείστον εξαρτούσαν τη δραστηριότητα τους σε σημαντικό βαθμό, από το εμπόρευμα που τους έστελναν για επιδιόρθωση τα μεγάλα καταστήματα. Αλλά το 2020, δεν τους έστειλαν, καθώς ελάχιστα κινήθηκαν και τα ίδια.  

Δυστυχώς τα δεδομένα είναι χειρότερα στην επαρχία Αμμοχώστου και ειδικότερα στην Αγία Νάπα και τον Πρωταρά, επισήμανε ο Κυριάκος Αμπίζας. Καθώς η κυβερνητική πλευρά απέτυχε να εξεύρει μια ικανοποιητική ρύθμιση της καταβολής των ενοικίων που χρωστούν από το 2020 οι πλείστοι καταστηματάρχες, που λόγω μη ύπαρξης τουρισμού δεν μπόρεσαν να τα καταβάλουν. Με την εικόνα για τον τουρισμό του 2021 να παραμένει για την ώρα αβέβαιη και χλωμή, οι επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου στην επαρχία Αμμοχώστου βρίσκονται σε πολύ δεινή θέση ως προς το μέλλον τους, αφού τα ενοίκια των καταστημάτων σε αυτή την επαρχία εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, είπε ο κ. Αμπίζας. 

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend