Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναβολή υπογραφών για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας λόγω Covid
Αναβολή υπογραφών για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας λόγω Covid

Αναβολή υπογραφών για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας λόγω Covid

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Για τις 3 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η τελετή υπογραφής των συμβολαίων μεταξύ κράτους και κοινοπραξίας Kition Ocean Holdings για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας. Οι τελικές υπογραφές ήταν προγραμματισμένο να πέσουν την Πέμπτη, 19 του μήνα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Ωστόσο, τα πρόσφατα θετικά κρούσματα κορωνοιού που εντοπίστηκαν στο Προεδρικό, αλλά και ο αυτοπεριορισμός του υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννη Καρούσου, είχαν ως αποτέλεσμα τη μετάθεση της τελετής για δύο εβδομάδες.

Υπενθυμίζουμε, ότι στις 13 Νοεμβρίου το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη συμφωνία μεταξύ κράτους κι ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας (ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων) για την ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης, ένα έργο που στην τελική του μορφή (θα εκτελεστεί κατά φάσεις) υπολογίζεται να κοστίσει πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Τις τελικές υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού και της μαρίνας περιμένουν πώς και πώς στη Λάρνακα, προκειμένου να επισημοποιηθεί η συμφωνία και να μπει στην τελική ευθεία η έναρξη του μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου που έχει γίνει ποτέ στην πόλη του Ζήνωνα. Ένα έργο που, εκτός από τις πολλές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργηθούν, θα τονώσει την οικονομία της πόλης και θα αναβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό το τουριστικό της προϊόν.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο επενδυτής έχει προ πολλού ξεκινήσει διεργασίες κι επαφές με τα αρμόδια κυβερνητικά τμήματα, όσον αφορά την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων (μελετών κτλ) και την εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, ευελπιστώντας ότι εντός του 2021, το αργότερο ένα χρόνο μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η κοινοπραξία να είναι σε θέση να ξεκινήσει τις πρώτες κατασκευαστικές εργασίες.

Παράλληλα, ο επενδυτής βρίσκεται σ’ επαφές με τους υφιστάμενους χρήστες του λιμανιού, έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις δύο πλευρές, αφού στα σχέδια προβλέπονται κι εμπορικές χρήσεις στο λιμάνι της Λάρνακας.

Send this to a friend