Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η γραφειοκρατία «φρενάρει» το λιμάνι Λάρνακας
Η γραφειοκρατία «φρενάρει» το λιμάνι Λάρνακας

Η γραφειοκρατία «φρενάρει» το λιμάνι Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Έξω φρενών είναι οι επενδυτές που προγραμματίζουν ν’ αναλάβουν το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, ένα έργο που στην τελική του μορφή θα κοστίσει πέραν του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Λόγω (πάλι) κάποιων γραφειοκρατικών διαδικασιών, εξακολουθεί να καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του λιμανιού και της μαρίνας από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων προς την κοινοπραξία Eldeman Holding B.V. και Alexandrou Corporate Services, γεγονός που προκαλεί την έντονη δυσαρέσκεια τόσο των αξιωματούχων της ενδιαφερόμενης κοινοπραξίας, όσο και του Δήμου Λάρνακας.

Όπως εγκύρως πληροφορούμαστε, η σύμβαση παραχώρησης ήταν προγραμματισμένο να τεθεί προς έγκριση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου κατά την τελευταία του συνεδρία στις 22 Οκτωβρίου, έτσι ώστε να οριστεί  ημερομηνία υπογραφής της τελικής συμφωνίας. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε κατορθωτό, καθότι παρατηρήθηκε… λάθος στην ετοιμασία της σύμβασης εκχώρησης του λιμανιού από την Αρχή Λιμένων προς το αρμόδιο υπουργείο.

Όπως είναι γνωστό, για να υπογραφεί η τελική συμφωνία μεταξύ κράτους και κοινοπραξίας, θα πρέπει να προηγηθεί η παραχώρηση του λιμανιού από την ΑΛΚ και της μαρίνας από το Υφυπουργείο Τουρισμού προς το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Κάτι που, όπως όλα δείχνουν, θα καθυστερήσει για μερικές ακόμα εβδομάδες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη αξιωματούχος της κοινοπραξίας Eldeman Holding B.V. – Alexandrou Corporate Services επικοινώνησε με τον δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, μεταφέροντας του την δυσφορία των ισραηλινών επενδυτών για τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που διαρκώς προκύπτουν σε σχέση με την προώθηση του έργου.

Κι ενώ όλα τα βασικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί και συμφωνηθεί, ορισμένες γραφειοκρατικές εκκρεμότητες εξακολουθούν να φρενάρουν την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Ο Δήμος Λάρνακας δεν έχει μέχρι σήμερα καμία επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο πότε, επιτέλους, θα ξεπεραστούν και τα τελευταία εμπόδια, ώστε να πέσουν οι υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού και της μαρίνας στην εν λόγω κοινοπραξία. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που ο Ανδρέας Βύρας παρουσιάζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις και ζητά επίσπευση των διαδικασιών.

Σε μια εποχή που η Κύπρος έχει απόλυτη ανάγκη τις μεγάλες επενδύσεις, ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί αδιανόητο ένα τόσο μεγαλόπνοο έργο να καθυστερεί από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

 

Send this to a friend