Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ανδρέας Ανδρέου – Ο μαέστρος της Λάρνακας!
Ανδρέας Ανδρέου – Ο μαέστρος της Λάρνακας!

Ανδρέας Ανδρέου – Ο μαέστρος της Λάρνακας!

Ο μαέστρος Ανδρέας Ανδρέου συνεχίζει στη Φιλαρμονική του Δήμου μια παράδοση που ξεκινά το 1903 με διευθυντή τον Λεοπόλδο Γκλάζνερ (1877-1965) και τον Ησαΐα Καλμάνοβιτς (1896-1965). Και όχι μόνο στη Φιλαρμονική αλλά και σε όλο το μουσικό πολιτιστικό φάσμα της πόλης.


Γεννήθηκε στη Λάρνακα στα 1955. Στην ηλικία των 9 χρονών έχει την πρώτη του επαφή µε τα πνευστά όπου παίζει φλάουτο και αυλό στην ορχήστρα του ∆ηµοτικού Σχολείου. Στα δώδεκά του χρόνια γίνεται µέλος της Φιλαρµονικής Ορχήστρας του Σωµατείου ΕΠΑ ως εκτελεστής κλαρίνου (Quartino).
Παίρνει στη συνέχεια µαθήµατα Θεωρίας και Αρµονίας σε Ωδείο στη Λάρνακα µε τον Κώστα Ιωαννίδη. Αποφοιτά το 1980 από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης µε τα πτυχία Ενοργάνωσης και Διεύθυνσης Μπάντας και των Ανωτέρων Θεωρητικών και Κλαρίνου. Με τον ερχομό του στην Κύπρο ιδρύει τον «Μουσικό Όµιλο» µε τµήµατα όπως: τετράφωνη Μικτή Χορωδία, µαντολινάτα και οµάδα κανταδόρων, και ορχήστρα οπερέτας. ∆ιδάσκει και προετοιµάζει µαθητές στα θεωρητικά για εξετάσεις στο Trinity College School of Music.


Το 1987 καλείται από τον ∆ήµο Λάρνακας με σκοπό τη δηµιουργία νέας ∆ηµοτικής Φιλαρµονικής. Στα 1992 δηµιουργεί το ∆ηµοτικό Ωδείο. Έτσι καθίσταται ο συνεχιστής των φημισμένων Ωδείων της Νίκης Τζέτζας και του Δημήτρη Τυρίμου των δεκαετιών του ’50 και του ’60.
Ενορχηστρώνει έργα για µπάντα, ελαφρά ορχήστρα, κουαρτέτα και κουϊντέτα διαφόρων οργάνων και big band. Έργα του έχουν εκδοθεί από την εκδοτική εταιρεία «Νάκας» («Μικρά Ελληνικά», σειρά από ελληνικούς χορούς) και έχει παράλληλα κυκλοφορήσει ο ίδιος δύο βιβλία: «Οι Βασικοί Ρυθµοί στα Κρουστά» και «Η Μπάντα Τυµπάνων και Σαλπίγγων».


Είναι µέλος της Βρετανικής Ένωσης Αρχιµουσικών από το 1991. Φιλαρµονικές τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα χρησιμοποιούν δικές του ενορχηστρώσεις, οι οποίες καλύπτουν κάθε είδος ρεπερτορίου.


Στον Ανδρέα ευχόμαστε να συνεχίσει ακάθεκτος την μουσική του δημιουργία προς όφελος του πολιτισμού του τόπου μας.

Πηγή : Σκαλιώτικες Αναδρομές / Σωκράτης Αντωνιάδης

Send this to a friend