Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δεύτερη αναβολή για διαγωνισμό 5G – Τι ζητά η ΕΕ
Δεύτερη αναβολή για διαγωνισμό 5G – Τι ζητά η ΕΕ

Δεύτερη αναβολή για διαγωνισμό 5G – Τι ζητά η ΕΕ

Δεύτερη κατά σειρά παράταση στον διαγωνισμό για τα δίκτυα 5G στην Κύπρο, έδωσε το τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του υφυπουργείου Καινοτομίας, αφού οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι ζητούν διευκολύνσεις στις σημαντικών ποσών εγγυητικές που θα υποβάλουν για να συμμετέχουν στη διαδικασία διεκδίκησης των συχνοτήτων των τριών συν ένα δικτύων.

Συγκεκριμένα, η υποβολή όλων των απαραίτητων εγγράφων και εγγυητικών των διεκδικητών των δικτύων 5G στην Κύπρο αρχικά προβλεπόταν να ολοκληρωθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ λίγο πριν τη λήξη της ημερομηνίας υποβολής, λόγω κυρίως των ζητημάτων με το μεγάλο κόστος και απαιτήσεις για τις εγγυητικές, δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Επειδή δεν λύθηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν, δόθηκε νέα παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Όπως έγγραψε ο «Φ», ο διαγωνισμός θα γίνει με τη μορφή πλειστηριασμού για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στα 700 MHz και στα 3,6 GHz. Η αρχική τιμή «ανοίγματος» στην ιδιόμορφη πλειοδοτική διαδικασία για κάθε μία από τις τέσσερις άδειες θα είναι τα €6 εκατ. για τις άδειες στα 700 MHz συν €2,5 εκατ. για τις ισάριθμες άδειες στα 3,6 GHz και για τις συμπληρωματικές συχνότητες τα €3,5 εκατ.

Κάθε ενδιαφερόμενος, που αναμένεται ότι θα είναι τα τέσσερα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών που λειτουργούν στην Κύπρο, θα υποβάλει και το πρόγραμμα ανάπτυξης του κάθε ενός από τα δίκτυα 5G μαζί με τις πηγές χρηματοδότησης, όπως και τα στοιχεία εμπειρίας.

Θα δοθούν τέσσερις άδειες για δίκτυα 5G στο φασματικό τμήμα (2x5MHz) στη ζώνη των 700 MHz και προβλέπεται και η διάθεση φάσματος στη ζώνη των 3,6 GHz. Επίσης προβλέπεται και η χορήγηση ακόμα δύο αδειών στα 700 MHz επίσης με φάσμα 2×5 MHz. Οι άδειες θα έχουν 20ετή ισχύ.

Το κάθε ένα από τα τέσσερα δίκτυα, θα πρέπει να καλύπτει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2025, το 70% του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και όλους τους αυτοκινητοδρόμους, με δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps.

Τα τέσσερα δίκτυα για τα οποία θα δοθούν άδειες, θα αναπτυχθούν κυρίως στο φάσμα των 700 ΜHz κάτι που καθορίζει και τον χαρακτήρα των δικτύων, αφού πρόκειται για το φάσμα στο οποίο λειτουργούσε προηγουμένως η αναλογική τηλεόραση στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, σημαντική θεωρείται η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που με λεπτομερή της «Σύσταση» που εκδόθηκε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, προσπαθεί να δράσει ως καταλύτης προς τα κράτη μέλη, για να ενισχύσουν και να επιταχύνουν τις επενδύσεις σε υποδομές ευρυζωνικής συνδεσιμότητας πολύ υψηλής χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G. «Η έγκαιρη ανάπτυξη δικτύων 5G θα προσφέρει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τα επόμενα χρόνια, ως κρίσιμο πλεονέκτημα για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, τη βιωσιμότητα και σημαντικό παράγοντα για μελλοντικές ψηφιακές υπηρεσίες», αναφέρει επεξηγώντας τη σημασία της παρέμβασής της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μεταξύ άλλων, η ΕΕ ζητά από τα κράτη – μέλη να διευκολύνουν με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των δικτύων 5G, για να βοηθήσουν την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ. Γι’ αυτό, τους ζητείται η διαδικασία της δημοπρασίας ραδιοσυχνοτήτων να ολοκληρώνεται εντός 4 μηνών. Να σημειωθεί ότι αυτό σημαίνει πως η Κύπρος θα πρέπει να προχωρήσει πολύ σύντομα στις διαδικασίες πλειστηριασμού και αδειοδοτήσεων και σίγουρα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έθεσε από μήνες η κυβέρνηση, δηλαδή εντός του 2020.

Σημαντική πρόβλεψη που τίθεται μέσω του εγγράφου των Βρυξελλών, είναι το ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πολλαπλά γραφειοκρατικά ζητήματα σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, στο θέμα της αδειοδότησης των σταθμών βάσης, δηλαδή των κεραιών. Η σύσταση προβλέπει ότι, από τη στιγμή που υποβάλλεται αίτηση για εγκατάσταση σταθμού βάσης 5G σε κάποιο σημείο, τα κράτη – μέλη θα πρέπει να είναι σε θέση να την εγκρίνουν εντός τεσσάρων μηνών.

Στο ίδιο πλαίσιο, ζητά από τα κράτη – μέλη να παραχωρήσουν δημόσια κτήρια και κρατικές υποδομές για τοποθέτηση κεραιών, προς διευκόλυνση της ανάπτυξης του δικτύου 5G.

Επίσης, η ΕΕ ζητά από τα κράτη – μέλη να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων για τις λύσεις και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και αποδεικνύονται ως καλές πρακτικές, για το πώς μπορούν να μειώσουν το κόστος της ανάπτυξης του δικτύου και τη γραφειοκρατία που παρεμποδίζει την ταχύτητα ανάπτυξής του.

Αδειοδότηση μέσα σε μάξιμουμ τέσσερις μήνες

Πρόσθετα, συστήνεται να ζητηθούν απόψεις και εισηγήσεις από τους παρόχους για γρηγορότερες διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και η δημιουργία ενός κεντρικού οργάνου (one stop shop) για τη λήψη σχετικών αποφάσεων.

Η κρίση COVID-19 έδειξε ότι η συνδεσιμότητα είναι απαραίτητη για τους ανθρώπους και επιχειρήσεις στην Ένωση. Τα δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, ιδιαίτερα πολύ υψηλά δίκτυα χωρητικότητας, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, επιτρέποντας την εξ αποστάσεως εργασία και το σχολείο, την υγειονομική περίθαλψη και την προσωπική επικοινωνία και ψυχαγωγία. Οι γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, είναι καταλυτικές στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, των μεταφορών, της εφοδιαστικής και των μέσων ενημέρωσης, που μπορούν να παίξουν βασικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σημαντική της παρέμβαση στην ανάπτυξη των δικτύων 5G.

Η πανδημία άλλαξε τις οικονομικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια. Επένδυση και μεταρρυθμίσεις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ να διασφαλιστεί η σύγκλιση για μια ισορροπημένη, μελλοντική και βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη,σημειώνεται στην ίδια σύσταση.

Send this to a friend