Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κάτω κατά 80% οι αφίξεις τουριστών – Τι δήλωσε o Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας
Κάτω κατά 80% οι αφίξεις τουριστών – Τι δήλωσε o Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας

Κάτω κατά 80% οι αφίξεις τουριστών – Τι δήλωσε o Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μείωση που υπολογίζεται γύρω στο 75% – 80% παρατηρήθηκε από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου στις αφίξεις ξένων τουριστών στη Λάρνακα εξαιτίας της εξάπλωσης της πανδημίας σ’ όλη την Ευρώπη…

Μιλώντας κατά την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας, ο πρόεδρος Σταύρος Σταύρου είπε ότι το μεγαλύτερο θύμα του Covid-19 υπήρξε αδιαμφισβήτητα ο τομέας του τουρισμού, σημειώνοντας ότι η σημαντικότητα και η πολυπλοκότητα του κλάδου αναδείχθηκε εκ νέου από τον αντίκτυπο της πανδημίας.

Όπως ανέφερε, η δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης κρίθηκε ανέφικτη κι εκτός ελέγχου των αρχών, των φορέων και των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα οι αφίξεις τουριστών στην πόλη κι επαρχία να μειωθούν κατά 75% έως και 80%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σε παγκύπρια βάση, η μείωση στις αφίξεις ξένων έφθασε το 85%.

Ως εκ τούτου, οι συνέπειες για τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας και ειδικά της επαρχίας Λάρνακας είναι καταστροφικές.

Ο κ. Σταύρου δήλωσε ότι η πανδημία έπληξε τη Λάρνακα σε μια εποχή που παρουσίαζε αξιοσημείωτη άνοδο και ποιοτική αύξηση στις τουριστικές της κλίνες, με τη λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων και Boutigue Hotels κυρίως στο κέντρο της πόλης και στην τουριστική περιοχή της Ορόκλινης.

Μάλιστα, ορισμένες απ’ αυτές τις μονάδες, παρόλο που η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό ήταν αισθητά περιορισμένη, τόλμησαν να λειτουργήσουν το φετινό καλοκαίρι. «Αν εξαιρέσουμε τις φετινές αναμενόμενες επιδόσεις εξαιτίας της πανδημίας κι εστιάσουμε σ’ ένα πιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η Λάρνακα βελτιώνεται χρόνο με το χρόνο ως τουριστικός προορισμός.

Το ξενοδοχειακό δυναμικό ενισχύεται με νέες μονάδες, το τουριστικό προϊόν εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ η πληροφόρηση προς τον τουρίστα συνεχώς εκσυγχρονίζεται. Σε αυτό συμβάλουν οι προσπάθειες και οι διάφορες καινοτόμες δράσεις της τοπικής εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής (ΕΤΑΠ), η οποία υπό την Προεδρία του ΕΒΕΛ και τη συσπείρωση όλων των εμπλεκομένων στον τουρισμό, παρουσιάζει αξιόλογο έργο», συμπλήρωσε ο Σταύρος Σταύρου.

Εμπόριο, Βιομηχανία, Επενδύσεις

———————————————–

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό και στο εμπόριο και τη βιομηχανία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΒΕΛ, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος της ζημιάς αυτών των κλάδων, λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που ισχύει όσον αφορά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα, όμως, με την άμεση πληροφόρηση από τα μέλη του Επιμελητηρίου, η φετινή κρίση υπολογίζεται να είναι χειρότερη από εκείνη του 2013…

Send this to a friend