Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ζητά λεφτά το κράτος για να πληρώσει τα τεστ
Ζητά λεφτά το κράτος για να πληρώσει τα τεστ

Ζητά λεφτά το κράτος για να πληρώσει τα τεστ

Την έγκριση αποδέσμευσης €2,69 εκατ. ζητά το Υπουργείο Οικονομικών από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για ένα μεγάλο μέρος των τεστ κορωνοϊού και εργαστηριακών εξετάσεων που έγιναν στα πλαίσια των ελέγχων και της ιχνηλάτησης. Δεν πρόκειται για το συνολικό, έως σήμερα, κόστος του κράτους για τη διενέργεια των τεστ, το οποίο εκτιμάται ότι έχει ήδη ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε το Υπ. Οικονομικών στη Βουλή για να πετύχει την αποδέσμευση του κονδυλίου, για τη διενέργεια 217,866 τεστ κορωνοϊού στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων, το κράτος δαπάνησε ποσό €1,41 εκατ. Η μέση τιμή για κάθε εξέταση είναι τα €45. Αναλυτικά το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην αγορά υπηρεσιών στις εξής περιπτώσεις:

– Διενέργεια μοριακών εξετάσεων κορωνοϊού στις σχολικές μονάδες. Έγιναν μέχρι πρόσφατα 16,050 εξετάσεις, οι οποίες κόστισαν €722.250. Η τιμή του κάθε τεστ ήταν €45.

-Αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια 10 χιλ. μοριακών εξετάσεων στην κοινότητα, με κόστος €400 χιλ. Η κάθε εξέταση κόστιζε €40.

-Πραγματοποιηθήκαν 4,000 εργαστηριακές εξετάσεις για τον κορωνοϊό σε χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συνάθροιση ατόμων. Το κόστος για την αγορά υπηρεσιών ανήλθε στις €180 χιλ. Η κάθε εξέταση κόστισε €45 στο κράτος.

-Ανάθεσε σε ιδιώτες τη διενέργεια 3,900 μοριακών εξετάσεων στα οδοφράγματα, με συνολικό κόστος €175,700. Έγιναν τεστ σε πολίτες που κρίνεται απαραίτητη η διέλευσή τους στις κατεχόμενες περιοχές, για σκοπούς ελέγχου στα σημεία διέλευσης, σε νεοσύλλεκτους εθνοφρουρούς και σε φοιτητές που ξεκίνησαν την πρακτική τους στα δημόσια νοσηλευτήρια. Η τιμή της εξέτασης ήταν €45.

-Διενεργήθηκαν 3,600 μοριακές εξετάσεις σε μετανάστες στο Πουρνάρα, με κόστος €162. Η τιμή του κάθε τεστ ήταν €45.

-Διενέργεια μοριακών εξετάσεων σε 277 εργαζόμενους, με κόστος €12,465. Η κάθε εξέταση κόστιζε €45.

-Αγορά υπηρεσιών για τη διενέργεια τεστ σε 75 εργαζόμενους στο υπουργείο Ενέργειας. Το κόστος ανήλθε στις €4,875, ενώ η κάθε εξέταση κόστισε €65.

Στα στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή αναφέρεται πως θα υποβληθούν προσφορές για την αγορά υπηρεσιών για τη διεξαγωγή πληθυσμιακής παρέμβασης και εργαστηριακού ελέγχου σε χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Ήδη η Βουλή προχώρησε στην αποδέσμευση ποσού €244,389 για τον ίδιο σκοπό.

Εξάλλου ποσό €700 χιλ. θα καταβληθεί στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής για εξετάσεις στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης. Το κόστος για κάθε εξέταση είναι €34.

Παράλληλα, στις €454 χιλ. ανήλθε το κόστος για την εργοδότηση νοσηλευτών, υγειονομικών λειτουργών και φυσιοθεραπευτών που διαχειρίζονται τις θερμοκάμερες στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών ιχνηλάτησης της Μονάδας Επιτήρησης και Ελέγχου των Λοιμωδών Νοσημάτων.

Το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην αγορά υποστηρικτικών υπηρεσιών από φοιτητές για τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και των ιατρείων δημόσιας υγείας.

Τέλος, το κράτος θα πληρώσει και περίπου €108 χιλ. σε φοιτητές οι οποίοι είχαν την ευθύνη συντονισμού των ιατρείων δημόσιας υγείας.

Πηγή: philenews

Send this to a friend