Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ξεπαγώνουν εκατοντάδες θέσεις στο δημόσιο
Ξεπαγώνουν εκατοντάδες θέσεις στο δημόσιο

Ξεπαγώνουν εκατοντάδες θέσεις στο δημόσιο

Τι και αν από τον περασμένο Μάιο η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο πάγωμα της πλήρωσης θέσεων πρώτου διορισμού και των προαγωγών. Τέσσερις μήνες αργότερα προχωρεί στην αποδέσμευση περίπου 700 θέσεων, ζητώντας μάλιστα και την έγκριση της Βουλής. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αναιρεί εν μέρει την απόφαση που είχε λάβει για αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη απόφαση ενδεχομένως να είναι προπομπός για το τι θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες, παρόλο που στις κατευθυντήριες γραμμές που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στα υπόλοιπα υπουργεία, στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και στις Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης περιλαμβάνεται η θέση ότι στον προϋπολογισμό του 2021 θα είναι παγοποιημένες οι προσλήψεις και οι προαγωγές.

Αρμόδια πηγή, μιλώντας στον «Φ», υποστήριξε πως πολλές από τις 700 θέσεις που ξεπάγωσε το Υπουργικό Συμβούλιο εμπίπτουν στις οκτώ κατηγορίες που εξαιρούνται από το πάγωμα. Από τα στοιχεία που στάλθηκαν στη Βουλή, προκύπτει ότι οι περισσότερες θέσεις (περίπου 600) για τις οποίες θα κληθεί να αποφανθεί τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών είναι πρώτου διορισμού και οι υπόλοιπες προαγωγές. Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανοίξουν στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πέραν των 530 θέσεων. Πρόκειται για 350 θέσεις πρώτου διορισμού στη δημόσια υπηρεσία, 81 θέσεις σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και 17 θέσεις πρώτου διορισμού στην Αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να ανοίξουν στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα πέραν των 530 θέσεων. Πρόκειται για 350 θέσεις πρώτου διορισμού στη δημόσια υπηρεσία, 81 θέσεις σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου και 17 θέσεις πρώτου διορισμού στην Αρχή τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία αφορούν θέσεις πρωτοκολλητών, δικηγόρων της Δημοκρατίας, ανακριτών, ελεγκτών, λειτουργών της Επιτρόπου Διοικήσεως, της ΕΠΑ, της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και στο Υφυπουργείο Καινοτομίας. Παράλληλα, αφορούν θέσεις στο υπουργείο Γεωργίας, στο Τμήμα Δασών, στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, στο Τμήμα Περιβάλλοντος και δεσμοφυλάκων. Επίσης θα πληρωθούν θέσεις λειτουργών βιομηχανικών εφαρμογών και καθώς και λειτουργών στα υπόλοιπα υπουργεία.

Οι υπόλοιπες θέσεις που αποδεσμεύονται αφορούν θέσεις εργατικού δυναμικού και ωρομίσθιου προσωπικού. Πρόκειται για 46 θέσεις ωρομισθίου κυβερνητικού προσωπικού και για 34 θέσεις εργατικού δυναμικού(24 αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και 10 πρόσωπα δημοσίου δικαίου).

Την ίδια ώρα, βροχή αναμένεται να πέσουν και οι προαγωγές, σε θέσεις ψηλής κλίμακας. Συνολικά 50 προαγωγές προγραμματίζονται στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Οι υπόλοιπες προαγωγές αφορούν 1 θέση Γενικού Διευθυντή Υπουργικού Συμβουλίου, εννέα θέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς και 42 θέσεις στο υπουργείο Υγείας. Οι υπόλοιπες θέσεις προαγωγής αφορούν προορίζονται στον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης, στην Αρχή Λιμένων και στην Επιτροπή Σιτηρών.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend