Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Θυμήσου την διαφορετικότητα μέσα από την ατομικότητα
Θυμήσου την διαφορετικότητα μέσα από την ατομικότητα

Θυμήσου την διαφορετικότητα μέσα από την ατομικότητα

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και διαφορετικός. Αυτή η διαφορετικότητα μας βρίσκεται σε πολλά χαρακτηριστικά μας είτε εσωτερικά είτε εξωτερικά. Έτσι για παράδειγμα δεν έχουμε όλοι τα ίδια μαλλιά, το ίδιο ύψος, βάρος κλπ. Δεν προτιμούμε όλοι το ίδιο φαγητό, ή τα ίδια ρούχα, παπούτσια κλπ. Όλα αυτά φαίνονται με μια γρήγορη ματιά όπου κι αν κοιτάξει κανείς.

Εάν διαφέρουμε τα εξωτερικά μας χαρακτηριστικά ποιος ο λόγος να είμαστε όμοιοι όσον αφορά τον εσωτερικό μας κόσμο;;; Αφού ο καθένας μας είναι ξεχωριστός και διαφορετικός δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο ή στον ίδιο βαθμό. Στον καθένα μας υπάρχει ο απόλυτα δικός του μηχανισμός που νοηματοδοτεί τις καταστάσεις στη ζωή του, επηρεάζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Δεν υπάρχει σύγκριση , δεν υπάρχει μέτρο.

Έτσι να θυμάσαι πως τη στιγμή που λες «Μα γιατί το έκανε;», «Δεν τον/την καταλαβαίνω…», «Αν εγώ βρισκόμουν στη θέση του/της…», σημαίνει πως μιλάς με κριτική στάση και πως περνάς τη στάση / συμπεριφορά κάτω από το δικό σου μικροσκόπιο. Μέσα από τέτοιες δηλώσεις ξεχνάς τη διαφορετικότητα χάνοντας την ενσυναίσθηση. Να θυμάσαι και τη δική σου διαφορετικότητα αφού έτσι δεν θα «εξαναγκάζεις» τον εαυτό σου να συμπεριφερθεί σαν να ήταν κάποιος άλλος.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP

Λάρνακα – Λευκωσία

Τηλ.96409488                 Facebook Page: Katerina Michael

Send this to a friend