Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Λάρνακα: Στο επίκεντρο της Κυπρο – Αμερικανικής συνεργασίας
Λάρνακα: Στο επίκεντρο της Κυπρο – Αμερικανικής συνεργασίας

Λάρνακα: Στο επίκεντρο της Κυπρο – Αμερικανικής συνεργασίας

Του Παντελή Ποιητή
Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων ΔΗΣΥ / Διεθνολόγος – Νομικός

Η έλευση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Κύπρο ήρθε σε μια ενδιαφέρουσα συγκυρία με τα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, με την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στο Αιγαίο και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η επίσκεψη όμως σφραγίστηκε κι από μία νέα εταιρική σχέση, που αναβάθμίζει τη διμερή συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας – Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθετώντας γεωπολιτικά στο επίκεντρο τη Λάρνακα, αφού παράγει επί της ουσίας ένα πρακτικό αποτέλεσμα που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο.

Τι έγινε στην επίσκεψη Πομπέο;

Στο περιθώριο της συνάντησης Πομπέο-Προέδρου Αναστασιάδη, υπεγράφη μνημόνιο συναντίληψης (MoU) μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, στα πλαίσια εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας βάσει της Δήλωσης Προθέσεων στις 6.11.2018. Μέσα σε αυτό προβλέπεται και η δημιουργία του CYCLOPS, ενός εκπαιδευτικού κέντρου άμυνας και ασφάλειας. Σε συνεργασία με το Δήμο Λάρνακας, το Υπουργείο Εξωτερικών επέλεξε να γίνει το Κέντρο κοντά στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στην περιοχή Μακένζυ.

Τι είναι το Κέντρο CYCLOPS;

 

Το CYCLOPS (Cyprus Centre for Land, Open Seas and Port Security), αποτελεί πρόγραμμα συνεργασίας, με τις ΗΠΑ να παρέχουν τεχνογνωσία και τεχνολογία ασφάλειας, ενώ θα εμπλακούν και σε προγράμματα εκπαίδευσης Κυπρίων εκπαιδευτών, με απώτερο στόχο την απόκτηση τεχνογνωσίας και ικανοτήτων, για να εκπαιδεύουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους αντίστοιχους λειτουργούς άλλων κρατών, κυρίως γειτονικών (Train the Trainers concept), όπως αναφέρεται στη σχετική συμφωνία. Μια έδρα δηλαδή για να μετουσιωθούν οι εκπαιδευόμενοι Κύπριοι, ως οι μελλοντικοί εκπαιδευτές για τα κράτη της περιοχής (πχ Λίβανος και Αίγυπτος). Το Κέντρο θα έχει φιλικές προς το περιβάλλον προδιαγραφές με προταιρεότητα στην πράσινη τεχνολογία.

 

Ενσωματώνει όλες τις πτυχές του “homeland security” που εδράζονται στον αποτελεσματικό έλεγχο λιμενικών εγκαταστάσεων, στον έλεγχο της ανοικτής θάλασσας, στον εκσυγχρονισμό του έργου των Τελωνειακών Αρχών, στην προληπτική διαχείριση κρίσεων που αφορούν ΧΒΡΠ-Ε (Χημικά, Βιολογικά, Ραδιολογικά και Πυρηνικά) και στις κρίσιμες διαστάσεις του cyber security.

 

Οι τομείς εκπαίδευσης που θα προσφέρει αφορούν, μεταξύ άλλων, τις ενότητες συνοριακού ελέγχου και ασφάλειας, ασφάλειας λιμένων, τελωνειακών ελέγχων στη ξηρά και στη θάλασσα, διαχείριση ΧΒΡΠ-Ε σε ειδικό εργαστήριο και κυβερνοασφάλεια. Το Κέντρο θα αναβαθμίσει κατ επέκταση, τις δυνατότητες του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Ζήνων».

 

‘’Το δώρο του Πομπέο’’ και η ευκαιρία για τη Λάρνακα

Καταληκτικά και περιεκτικά, η επίσκεψη Πομπέο άφησε ένα δώρο για την πόλη της Λάρνακας ως μια μοναδική ευκαιρία:

Επενδύοντας στις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται για την αναβάθμιση της ασφάλειας της Κύπρου, να ενταχθεί η Λάρνακα στο επίκεντρο της εμβάθυνσης της Κυπρο – Αμερικανικής συνεργασιας. Μέσω της εγκαθίδρυσης του Κέντρου CYCLOPS στη Λάρνακα, μας δίνεται η άμεση δυνατότητα σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, να καταστεί η πόλη – πόλος έλξης για τεχνολογικές αναβαθμίσεις και κέντρο αριστείας για τη δια βίου εκπαίδευση στην περιοχή, ανοίγωντας νέους δρόμους διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια ολόκληρης της Κύπρου.

Η Τουρκία ειδικά τον τελευταίο χρόνο συνεχώς δημιουργεί εχθρούς τόσο στην περιοχή μας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Η επίσκεψη Πομπέο, η μερική άρση του εμπάργκο όπλων και το CYCLOPS, πρέπει να αναγνωστούν στο πρίσμα των αλλαγών στις ισορροπίες της περιοχής μας. Είναι ακριβώς σε αυτή τη συγκυρία, σήμερα, χθές αν είναι δυνατόν, που πρἐπει όλοι οι κρατικοί και τοπικοί φορείς να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς αυτή τη γραμμή, έτσι ώστε οι δυνατότητες να μην μείνουν δυνατότητες, να γίνουν πραγματικότητα για ολόκληρη την Κύπρο, αλλά και ιδιαίτερα για τη Λάρνακα.

Send this to a friend