Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Φθινόπωρο: νέα αρχή , μελαγχολία, αλλαγή διάθεσης
Φθινόπωρο: νέα αρχή , μελαγχολία, αλλαγή διάθεσης

Φθινόπωρο: νέα αρχή , μελαγχολία, αλλαγή διάθεσης

Της Κατερίνας Μιχαήλ

 

Τώρα ἡ γνωστὴ ψύχρα

κι ὅλα νὰ φεύγουν.

Ζέστες, πουλιά, ἡ διάθεση γιὰ φῶς.

Φεύγουν τὰ πουλιά, ἀκολουθοῦν τὰ λόγια

ἡ μία ἐρήμωση τραβάει πίσω τῆς τὴν ἄλλη

μὲ λύπη αὐτοδίδακτη.

Ἤδη ἀποσυνδέθηκε τὸ φῶς ἀπὸ τὴν ἐπανάπαυση

κι ἀπὸ τὶς καλημέρες σου.

Τὰ παράθυρα ἐνδίδουν.

Τὸ χέρι τοῦ μεταβλητοῦ κλείνει τὰ τζάμια,

ἄλλοι λὲν ὡς τὴν ἄνοιξη,

ἄλλοι φοβοῦνται διὰ βίου.

Κι ἐσὺ τί κάθεσαι;

Καιρὸς νὰ μπεῖς κι ἐσὺ στὰ ἀλλαγμένα.

Νὰ γίνεις ὅτι ἀναρωτιόμουν πέρυσι:

«ποιὸς ξέρει τ᾿ ἄλλο μου φθινόπωρο;».

(Δημούλα, Οι αποδημητικές καλημέρες)

Επίσημη πρώτη του Σεπτέμβρη. Καλό μήνα, καλό φθινόπωρο.

Το φθινόπωρο είναι ταυτισμένο με την αλλαγή, με την πτώση, με τον αποχαιρετισμό της ανεμελιάς, των διακοπών και της ξεκούρασης. Το καλοκαίρι είναι ταυτισμένο με διακοπές εκεί που μπορούμε να αφήσουμε για λίγο το τσουβάλι των ευθυνών, των πρέπει και των υποχρεώσεων. Από την άλλη το φθινόπωρο έχει να κάνει ένταξη στην ρουτίνα, εργασία, παιδιά στο σχολείο, οι γνωστές διαδρομές στα φροντιστήρια. Ένας αγώνας για επίδοση και απόδοση.

Φθινόπωρο με το κιτρίνισμα και την πτώση των φύλλων. Πολλές φορές το γεγονός ότι σκοτεινιάζει γρηγορότερα αλλά και οι καιρικές αλλαγές έχουν να κάνουν με την πτώση της διάθεσης και με το άγχος στην προσαρμογή των αλλαγών. Φέτος είναι ένα ξεχωριστό φθινόπωρο που στο επίκεντρο έχει την πανδημία του κορονωιού, η οποία καθορίζει λίγο πολύ τις ζωές μας.

Μέσα σε αυτές τις νέες ρουτίνες, οι οποίες σχηματίζονται ας μην ξεχνάμε πως η κάθε εποχή έχει την χάρη της και πως είμαστε ευγνώμονες που είμαστε ζωντανοί για να τις ζήσουμε. Ευγνωμοσύνη για όσα ζούμε αλλά και για όσα καταφέραμε να ζήσουμε το καλοκαίρι. Εξάλλου ας αφήσουμε λίγο χώρο και χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση στις εβδομάδες μας. Ας μην μπούμε στην παγίδα να περιμένουμε το επόμενο καλοκαίρι για ξεκούραση.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP

Λάρνακα – Λευκωσία

Τηλ.96409488

Send this to a friend