Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Σε δύσκολη κατάσταση οι πατατοπαραγωγοί
Σε δύσκολη κατάσταση οι πατατοπαραγωγοί

Σε δύσκολη κατάσταση οι πατατοπαραγωγοί

Στη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, τις επόμενες ημέρες, οι αγροτικές οργανώσεις και οι πατατοπαραγωγοί σε παγκύπρια εκπροσώπηση, εναποθέτουν τις ελπίδες τους, για να μετριάσουν τις ζημιές που υπέστησαν εξαιτίας του κορωνοϊού, στην εμπορία του προϊόντος. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες βδομάδες επιστολή των αγροτικών οργανώσεων και των πατατοπαραγωγών προς τον κ. Καδή, με την οποία τον ενημέρωναν για τα σοβαρά προβλήματα που φέτος αντιμετώπισαν, τόσο στις εξαγωγές, όσο και στη διάθεση ποσοτήτων πατατών που άφησαν σε ψυκτικούς αποθηκευτικούς χώρους, για εγχώρια κατανάλωση.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των πατατοπαραγωγών, Αντρέα Κάρυο, το πρόβλημα αφορά την παταστοκαλλιέργεια γενικά, που λόγω κορωνοϊού φέτος όχι μόνο δεν είχε τα αναμενόμενα εισοδήματα, αλλά άφησε μεγάλες ζημιές στους παραγωγούς. Στην Κύπρο π.χ. με την απουσία της μεγάλης μάζας τουριστών και τα πολύ λίγα ξενοδοχεία που άνοιξαν, η κατανάλωση πατατών που τοποθετήθηκαν σε ψυκτικούς θαλάμους ήταν πολύ μειωμένη. Στο εξωτερικό, χώρες όπως π.χ. η Ελλάδα που απορροφούσε μεγάλες ποσότητες κυπριακών πατατών τέτοια εποχή, ένεκα του μεγάλου αριθμού τουριστών που δεχόταν, φέτος δεν απορρόφησε σχεδόν καθόλου, αφού καλύφθηκε από τη δική της παραγωγή.

Ο κ. Κάρυος επισήμανε ότι στα έξοδα παραγωγής, των ποσοτήτων πατατών που αποθηκεύτηκαν σε ψυκτικούς θαλάμους, πρέπει να υπολογίζονται και τα τέλη που χρεώνουν οι ιδιοκτήτες αυτών των χώρων και τα οποία δεν είναι ευκαταφρόνητα. Την ώρα που η χονδρική τιμή του προϊόντος δεν αφήνει δυστυχώς κανένα περιθώριο κέρδους στους παραγωγούς, αλλά μόνο ζημιά. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κάρυος, ανέφερε ότι μέχρι πριν λίγες μέρες η χονδρική τιμή πώλησης των πατατών στους μεσιτέμπορους για την ντόπια αγορά ήταν γύρω στα 15 σεντ το κιλό και ανήλθε στη συνέχεια γύρω στα 17-18 σεντ. Δηλαδή, κάπου 150 ως 170 ευρώ τον τόνο, χωρίς να υπολογίζονται τα ψυκτικά έξοδα. «Αυτό το ποσό όμως είναι πιο κάτω από το κόστος παραγωγής. Άρα γίνεται αντιληπτό το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται φέτος για τους πατατοπαραγωγούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάρυος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι όσον αφορά τις ποσότητες πατατών που παραμένουν σε ψυκτικούς θαλάμους, ελπίδα των παραγωγών είναι ότι θα καταναλωθούν και να μη χρειαστεί να μεταφερθούν για να τις καταστρέψουν. «Όλα αυτά είναι που θα θέσουμε σαν αγροτικές οργανώσεις και παραγωγοί στον υπουργό Γεωργίας, ευελπιστώντας στην κατανόησή του», είπε ακόμη ο εκπρόσωπος των πατατοπαραγωγών.

Καταλήγοντας, επισήμανε ακόμη ότι κατά το 2020 εξαιτίας του κορωνοϊού έχουν πληγεί δυστυχώς όλοι ανεξαιρέτως οι γεωργικοί κλάδοι. Με τη διαφορά όμως ότι όσον αφορά την πατατοκαλλιέργεια, το κόστος παραγωγής είναι κατά πολύ ψηλότερο από άλλα γεωργικά προϊόντα.

Κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα

Σύμφωνα με τον Πιερή Τσομαλλούρη, ιδιοκτήτη ψυκτικών θαλάμων για πατάτες στη Βιομηχανική Περιοχή Φρενάρους, η αποθήκευση πατατών σε τέτοιους θαλάμους κοστίζει γύρω στα 80 σεντ ανά τόνο την ημέρα. Δηλαδή, γύρω στα 24 ευρώ το μήνα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι κάποιες από τις πατάτες που βρίσκονται στους ψυκτικούς θαλάμους αναμένοντας να πουληθούν, τοποθετήθηκαν ακόμη και από το Μάιο-Ιούνιο, γίνεται αντιληπτό το κόστος που συνεπάγεται για τους παραγωγούς, ανέφερε επίσης ο κ. Τσομαλλούρης.

Και συμφώνησε και αυτός με την εκτίμηση ότι η φετινή χρονιά και κυρίως όσον αφορά την εαρινή εσοδεία πατατών, προδιαγράφουν πολύ δύσκολα δεδομένα για τους πατατοπαραγωγούς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί γεωργοί στα Κοκκινοχώρια, όχι μόνο πατατοπαραγωγοί, δεν θα μπορέσουν να φυλάξουν ούτε σεντ για να δώσουν στα χρέη τους από προηγούμενα χρόνια. Με αποτέλεσμα να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα ως προς το μέλλον τους. Τόσο των ιδίων ως αγρότες, αλλά και των οικογενειών τους.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend