Home ΛΑΡΝΑΚΑ O designer Παντελής Παντελή μιλά για το στιλ, αλλά και για τον κλάδο Μόδας του πανεπιστημίου Alexander College
O designer Παντελής Παντελή μιλά για το στιλ, αλλά και για τον κλάδο Μόδας του πανεπιστημίου Alexander College

O designer Παντελής Παντελή μιλά για το στιλ, αλλά και για τον κλάδο Μόδας του πανεπιστημίου Alexander College

Μόδα είναι… θα περάσει! #not

O designer Παντελής Παντελή μιλά για τη μόδα και το στιλ, αλλά και για τον κλάδο Μόδας του πανεπιστημίου Alexander College.

Η μόδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μας. Είτε το θέλουμε, είτε όχι, υπάρχει παντού γύρω μας, περιτριγυρίζει την ύπαρξή μας και οι περισσότεροι προσπαθούμε να «είμαστε στην μόδα», με αυτά που φοράμε, με τον τρόπο που μιλούμε ή συμπεριφερόμαστε. Ο Παντελής Παντελή, κύπριος σχεδιαστής και υπεύθυνος καθηγητής του κλάδου Μόδας στο Alexander College, μας εξηγεί τί είναι η μόδα. Η μόδα στην καθημερινότητά μας, αλλά και ως επάγγελμα.

Υπάρχουν 7.7 δισεκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σ’ αυτό τον πλανήτη. Ο κάθε ένας μας γεννήθηκε με δέρμα το οποίο καλύπτει το σώμα του και – εννοείται ότι – αυτό το δέρμα, καλό ή κακό, δεν μπορεί να το αλλάξει και φυσικά, δεν μπορεί να το αφαιρέσει και να τοποθετήσει ένα άλλο δέρμα. Αυτό θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας και όπωσδήποτε δεν μπορεί να συμβεί.

Το να ομορφύνεις, όμως, αυτό το δέρμα, με ρούχα, τα οποία εσύ θα επιλέξεις, αυτό μπορεί να συμβεί και, ναι, αυτό ονομάζεται μόδα. Είναι οι δικές σου επιλογές που κάνουν πιο όμορφο/η εσένα, τη ζωή σου, τον κόσμο σου!

Τί τελικά είναι η μόδα;

Η μόδα τελικά είναι μια γλώσσα που λέει μια ιστορία για το άτομο που φοράει τα συγκεκριμένα ρούχα. Η μόδα αποκαλύπτει σε ποιες κοινωνικές ομάδες επιλέγουμε να είμαστε.

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μας που κάποιους τους κλέβει πολύ χρόνο όταν προσπαθούν να επιλέξουν τα ρούχα που θα φορέσουν ή αυτά που θα αγοράσουν. Ακόμα και εσύ που δεν πολυ-νοιάζεσαι τί θα φορέσεις, στην τελική τα ρούχα που επιλέγεις, να ξέρεις ότι, φανερώνουν την ψυχολογία σου, πώς νιώθεις και αν είσαι ή όχι σε καλό mood.

Τα ρούχα χωρίζουν τα άτομα σε ομάδες. Οι δικαστές φορούν τήβεννο, οι νύφες νυφικά, οι εβραίοι άνδρες φορούν μακριά μαύρα κοστούμια, οι αθλητές φορούν αθλητικά ρούχα και πολλά άλλα… Αυτό δείχνει ότι όλοι έχουμε ανάγκη τα ρούχα, εκτός κι αν θεσπιστεί κάποιος νόμος που τα απαγορεύει!

Η μόδα τελικά it’s a big business! Η μόδα τολμώ να πω, κινεί τις οικονομίες των χωρών… είναι μια βιομηχανία πολύ σημαντική που αν σταματήσει – για κάποιο λόγο – τότε, θα πληγούν βαριά οι οικονομίες των χωρών. Πολλά άτομα ανά το παγκόσμιο, πολύ περισσότερα από άλλες βιομηχανίες, εργάζονται σ’ αυτή την τεράστια αγορά, την πώληση και την παραγωγή ενδυμάτων.

Κάθε μέρα, εκατομμύρια εργαζόμενοι σχεδιάζουν, ράβουν, βαφούν, μεταφέρουν ρούχα σε καταστήματα και φτιάχνουν στιλιστικές προτάσεις. Με τη βοήθεια διαφημίσεων σε λεωφορεία, πινακίδες και περιοδικά, αναφέροντας συνεχώς τι φορούν μουσικοί, ηθοποιοί και πολιτικές προσωπικότητες, μας δίνουν λύσεις για το τί να φορέσουμε, είτε συνειδητά, είτε υποσυνείδητα.

Ο κλάδος μόδας είναι ένα τόσο εντυπωσιακό επάγγελμα που σου προσφέρει πολλές επιλογές για δουλειά. Είναι ένα δημιουργικό επάγγελμα που δεν θα γίνει ποτέ ανιαρό.

Εάν αποφασίσεις να σπουδάσεις μόδα, τότε θα μπορείς να επιλέξεις από ένα μακρύ κατάλογο επαγγελμάτων:

Fashion Designer για αντρικά ή/και γυναικεία ρούχα

Fashion technician

Textile designer

Fashion merchandise

Χονδρικό εμπόριο

Λιανικές πωλήσεις

Στυλίστας σε περιοδικά, τηλεόραση, φωτογραφίσεις

Συντάκτης μόδας

Fashion communicator

Fashion Blogger

Γιατί σου προτείνουμε να σπουδάσεις μόδα στο Alexander College

Εμείς, και εγώ προσωπικά ως υπεύθυνος καθηγητής στον κλάδο Μόδας του Alexander College, σε καλώ να το σκεφτείς σοβαρά και να κάνεις τη σωστή επιλογή εάν αποφάσισες να σπουδάσεις Μόδα. Κατ’ αρχήν θα έχεις ένα σπουδαίο πλεονέκτημα. Θα έχεις τη δυνατότητα

να αποκτήσεις πτυχίο Μόδας, σε συνεργασία με τα σπουδαιότερα βρετανικά πανεπιστήμια. Επίσης, το ακαδημαϊκό προσωπικό είναι επαγγελματίες στο χώρο της μόδας, με σπουδαία εμπειρία και διασυνδέσεις με άλλους επαγγελματίες.

Οι περισσότεροι φοιτητές να ξέρεις ότι δέχονται επαγγελματικές προτάσεις, πριν ακόμα αποφοιτήσουν, εφόσον δείχνουν τη δουλειά τους στο ετήσιο fashion show που γίνεται κάθε τέλος ακαδημαϊκής χρονιάς.

Πίστεψε στον εαυτό σου και εμείς είμαστε #diplasou για να σου δείξουμε το δρόμο της επιτυχίας.

Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το blog του Alexander College, diplasou.com.cy .

Send this to a friend