Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Κόλπα σχολών οδηγών με κρατήσεις
Κόλπα σχολών οδηγών με κρατήσεις

Κόλπα σχολών οδηγών με κρατήσεις

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες ότι κάποιες σχολές οδηγών εκμεταλλεύτηκαν την καλή πρόθεση του υπουργού Μεταφορών, Γιάννη Καρούσου, που επέτρεψε να τροποποιούν οι ίδιες οι σχολές οδηγών κρατήσεις για εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, οδήγησαν τον υπουργό σε απόφαση να «κλειδώσει» τη δυνατότητα αυτή. Κάτι που οδήγησε τις τελευταίες μέρες σε έντονες διαμαρτυρίες σχολών οδηγών.

Το αίτημα από πλευράς Σχολών Οδηγών να μπορούν μέσω του διαδικτυακού συστήματος του ΤΟΜ όχι μόνο να κάνουν κρατήσεις για μέρες και ώρες εξέτασης οδηγών, αλλά και να αλλάζουν τα ονόματα των υποψηφίων οδηγών για κάθε κράτηση, υποβαλλόταν έντονα τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, ακούγοντας τα επιχειρήματά των επαγγελματικών οργανώσεων των Σχολών Οδηγών, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε οδηγίες στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών και δόθηκε στις σχολές οδηγών πρόσβαση, ώστε να κρατούν μέσω του ψηφιακού συστήματος του ΤΟΜ μέρες και ώρες εξέτασης, μπορώντας να τροποποιήσουν το όνομα και τα στοιχεία του εξεταζόμενου.

Το σκεπτικό ήταν ότι μπορεί σε μια σχολή οδηγών, ο υποψήφιος που ήταν εγγεγραμμένος για εξέταση την τάδε μέρα και ώρα να μην μπορούσε, οπότε η Σχολή μπορούσε να ακυρώσει την προηγούμενη κράτηση χωρίς να χάσει το ραντεβού εξέτασης και να βάλει εκείνη τη μέρα και ώρα άλλο μαθητευόμενο οδηγό της.

Ωστόσο, οι υποψίες που υπήρχαν ότι αυτό θα τύγχανε εκμετάλλευσης από μερικές Σχολές Οδηγών φαίνεται να επιβεβαιώνονται τώρα με στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο αλλά και το Τμήμα Οδικών Μεταφορών.

Συγκεκριμένα, μόλις ανοίξουν στο διαδικτυακό σύστημα ώρες και μέρες εξέτασης, συγκεκριμένες σχολές σπεύδουν και κάνουν αρκετές κρατήσεις συμπληρώνοντας τα στοιχεία με συγκεκριμένα ονόματα και ταυτότητες. Λίγο πριν έρθει η μέρα και ώρα της εξέτασης, ακυρώνουν την κράτηση με βάση το δικαίωμα που τους δόθηκε από τον Ιανουάριο και το αντικαθιστούν με άλλο όνομα και ταυτότητα.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία, έδειξαν ότι αυτό γίνεται πλέον ευρέως από κάποιους –σε βαθμό που θα ήταν εξωφρενικό να υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι για εξέταση και να ακυρώνουν τις εξετάσεις τους. Επιπλέον, όχι μόνο οι πληροφορίες, αλλά και οι μαρτυρίες πολλών υποψηφίων ότι «επισπεύσθηκε» η εξέτασή τους για άδεια οδηγού με ένα ποσό που πλήρωσαν επιπλέον –π.χ. €200 για εξέταση οδηγού σαλούν αυτοκινήτου και €300 για εξέταση υποψηφίου οδηγού φορτηγού– οδήγησαν και τον υπουργό Μεταφορών και το ΤΟΜ να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες ουρές αναμονής –που αυξήθηκαν κάθετα και λόγω του κορωνοϊού– και για παράδειγμα τώρα σε ορισμένες επαρχίες οι επόμενες ημερομηνίες για ραντεβού εξέτασης είναι τον ερχόμενο Ιανουάριο (2021), δημιουργεί συνθήκες για τέτοιες ενέργειες και απάτες.

Το τελευταίο διάστημα, είχαν ανακοινωθεί πολλές δεκάδες νέα ραντεβού για εξετάσεις οδηγών, είτε μέσω υπερωριών, είτε με εξεταστές που αποδεσμεύτηκαν λόγω της ανάθεσης επιθεωρήσεων φορτηγών σε ιδιωτικά ΚΤΕΟ. Τα ραντεβού αυτά δεσμεύονταν αμέσως από σχολές οδηγών με τη συμπλήρωση συγκεκριμένων ονομάτων υποψηφίων και των αριθμών ταυτοτήτων τους. Δειγματοληπτικός έλεγχος του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, έδειξε ότι, πολλά από τα ονόματα και αριθμοί ταυτοτήτων, δεν έχουν καμία σχέση με υποψηφίους οδηγούς.

Μάλιστα, κάποια δεδομένα, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποιοι επιτήδειοι, να έχουν δημιουργήσει ψηφιακά «ρομπότ» που αναζητούν κάθε μερικά δευτερόλεπτα μέσα στο ψηφιακό σύστημα κρατήσεων του ΤΟΜ -ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες επαρχίες- και μόλις διαπιστώσουν ελεύθερο κουτάκι για ραντεβού το δεσμεύουν φορτώνοντας συγκεκριμένα ονόματα και αριθμούς ταυτοτήτων. Οπότε, μόλις ανοίξουν ώρες για ραντεβού σε ελάχιστο διάστημα, κάποιες περιπτώσεις και σε μερικά δευτερόλεπτα, δεσμεύονται.

Ο «Φ» έχει και μαρτυρίες από σχολές οδηγών ότι μόλις ακυρώσουν ένα όνομα για ραντεβού εξέτασης, σε δευτερόλεπτα, πριν προλάβουν να συμπληρώσουν τα στοιχεία του αντικαταστάτη, το ραντεβού δεσμεύεται από άλλους.

Αυτό οδήγησε τον Γιάννη Καρούσο στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, να δώσει οδηγίες για να αποσυρθεί η δυνατότητα ακυρώσεων και αντικαταστάσεων ονομάτων υποψηφίων από τις ίδιες τις σχολές οδηγών.

ΤΟΜ: Κινήσεις ενίσχυσης του αδιάβλητου των ψηφιακών συστημάτων

Την ίδια ώρα, στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι να προστεθεί στο ψηφιακό σύστημα υπηρεσιών του ΤΟΜ, μεταξύ των οποίων και οι κρατήσεις και ακυρώσεις ραντεβού για εξετάσεις οδηγών, διαδικασία μέσω της οποίας να τακτοποιείται ο κάθε ένας που μπαίνει να κάνει κράτηση ή αλλαγή και διαδικασίας που να απορρίπτει τα ψηφιακά «ρομπότ».

Η δεύτερη κατεύθυνση, είναι η εξακρίβωση των επιτήδειων, αφού από χθες, αλλαγές σε κρατήσεις εξέτασης θα μπορούν να γίνονται μόνο εφόσον η Σχολή Οδηγών απευθυνθεί στους ανά επαρχία εκπροσώπους του ΤΟΜ και δώσει όλα τα στοιχεία του εγγεγραμμένου υποψηφίου, των λόγων ακύρωσης του ραντεβού εξέτασης και τα στοιχεία του υποψηφίου που θα τον αντικαταστήσει στο συγκεκριμένο ραντεβού.

Με αυτό τον τρόπο, θα διαπιστωθούν και πολλά δεδομένα σε σχέση με τα «κόλπα» και από ποιους γίνονται. Στο μεταξύ, σε περιπτώσεις που οι κρατήσεις έγιναν με πονηρό σκοπό και πιθανό αυτοί που ενήργησαν με αυτό τον τρόπο να μην παρουσιαστούν, τότε θα έχουν αισθητές οικονομικές συνέπειες, αφού κάθε κράτηση για εξέταση οδηγού σημαίνει και προπληρωμή του τέλους εξέτασης.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις των σχολών οδηγών, ο επικεφαλής του ΤΟΜ Γιάννης Νικολαΐδης, περιορίστηκε να αναφέρει ότι ενημερώνονται για τους λόγους της αλλαγής του καθεστώτος ακύρωσης και επανακράτησης ραντεβού για εξέταση οδηγών που είναι η εξασφάλιση του αδιάβλητου του συστήματος. Επίσης, όπως εξηγεί, οι Σχολές Οδηγών δεν θα πρέπει να διαμαρτύρονται, αφού η αποτροπή των επιτήδειων, θα διευκολύνει τους ίδιους για κρατήσεις εξετάσεων υποψηφίων που εκπαιδεύουν. Επίσης, σειρά ενεργειών γίνονται ώστε να μειωθούν οι ουρές αναμονής για εξέταση, συμπληρώνει ο ίδιος.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend