Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση  της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Την προσωρινή αναστολή των εργασιών μίνι μάρκετ στη Λάρνακα, διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, μετά από σχετικό αίτημα της Αστυνομίας.

Η αίτηση της Αστυνομίας, για αναστολή των εργασιών του συγκεκριμένου υποστατικού, κατατέθηκε στο Δικαστήριο, μετά από σειρά παραβάσεων του συγκεκριμένου υποστατικού, σε σχέση με τις πρόνοιες του περί Λοιμοκαθάρσης Νόμου.

Συγκεκριμένα, σε τρεις ελέγχους που διενεργήθηκαν στο υποστατικό, από τις 23 Ιουλίου, μέχρι και τις 8 Αυγούστου, τα μέλη της Αστυνομίας προχώρησαν σε ισάριθμές καταγγελίες, για αδικήματα όπως η μη χρήση μάσκας από τον υπεύθυνο του υποστατικού, η απουσία σημάνσεων τήρησης απόστασης και η μη τήρηση αποστάσεων εντός του υποστατικού. Από περαιτέρω έλεγχο, που διενεργήθηκε στο υποστατικό από επιθεωρητή του Υγειονομείου, διαπιστώθηκε επίσης σωρεία παραβάσεων των σχετικών διαταγμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου, ο ιδιοκτήτης του υποστατικού, έχει δικαίωμα παρουσίας στο Δικαστήριο, για άσκηση έφεσης σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος του, στις 17 Αυγούστου 2020.

Την ίδια στιγμή η Αστυνομία συνεχίζει τους ελέγχους της για εφαρμογή των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας, για αναχαίτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Κατά τη χθεσινή μέρα και σήμερα τα ξημερώματα, τα μέλη της Αστυνομίας διενήργησαν συνολικά 917 ελέγχους σε όλες τις επαρχίες. Κατά τους ελέγχους αυτούς, καταγγέλθηκαν συνολικά 31 πολίτες και 9 υποστατικά, με τις πλείστες των καταγγελιών να αφορούν τη μη χρήση μάσκας.

 

Για μια και πλέον δεκαετία χελώνες καρέτα – καρέτα κάνουν τη μαγευτική εμφάνισή τους αυτή την εποχή στις παραλίες του Κιτίου και των Περβολιών, όπου εναποθέτουν τα αβγά τους στην αμμουδιά για εκκόλαψη.

Σύμφωνα με την αρμόδια λειτουργό του Τμήματος Αλιείας Μελίνα Μάρκου, φέτος μέχρι στιγμής καταμετρήθηκαν σε αυτή την παραλιακή ζώνη της Κύπρου 50 χελωνοφωλιές, στις οποίες υπολογίζεται ότι χελωνομητέρες εναπόθεσαν στην κάθε μια από 80 έως 100 αβγά. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μια χελώνα μπορεί να γεννήσει αυτό τον αριθμό χελωνών, σε δυο φωλιές. Χαρίζοντας στο παραλιακό μέτωπο Κιτίου – Περβολιών, κάθε χρόνο αυτή την εποχή, ένα μοναδικό θέαμα που διαρκεί κάποιες μέρες. Ακριβώς γεωγραφικά, οι χελώνες καρέτα – καρέτα στις δυο κοινότητες γεννούν στα Περβόλια στην παραλία του Φάρου και στο Κίτι, στις παραλίες των Σοφτάδων και στα Παραφόλια.

Σημειώνεται ότι στην ίδια περιοχή, στην παραλία του Μενεού, λειτουργεί αλιευτικό ερευνητικό κέντρο του Τμήματος Αλιείας, το οποίο προσφέρει υπηρεσίες περίθαλψης, σε άρρωστες χελώνες – ακόμα και μεγάλου μεγέθους, αφού διαθέτει τις απαιτούμενες σε διαστάσεις δεξαμενές. Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι η εμφάνιση των χελωνών καρέτα – καρέτα στα Περβόλια και το Κίτι διευρύνει τον χάρτη περιοχών αναπαραγωγής τους και ήδη το Τμήμα Αλιείας, σημειώνει η κ. Μάρκου, συνεργάζεται για την προστασία των φωλιών τους με τις οικείες τοπικές Αρχές.

Παρά το μεγάλο μέγεθος που αποκτούν οι χελώνες καρέτα – καρέτα (όπως και το άλλο είδος θαλασσίων χελωνών που εντοπίζονται στα κυπριακά νερά, οι πράσινες χελώνες), εντούτοις η ζωή τους είναι μια πάλη με τον θάνατο, πριν ακόμα βγουν από το τσόφλι του αβγού τους.

Για παράδειγμα, μας ανέφερε η κ. Μάρκου, από τα 4.000 περίπου χελωνάκια που θα εκκολαφθούν αυτό το καλοκαίρι στις παραλίες Περβολιών και Κιτίου, θα καταφέρουν να φτάσουν την ηλικία των 25 ετών και να επιστρέψουν ξανά στην παραλία που γεννήθηκαν, για να γεννήσουν τα δικά τους αβγά, το πολύ οκτώ χελώνες, αφού επιβιώνουν μέχρι τα 25 τους 1-2 από κάθε 1.000 χελωνάκια. Αιλουροειδή και πουλιά ενόσω επωάζουν, μεγαλύτερα ψάρια, ασθένειες αλλά και οι ανθρώπινες δραστηριότητες ενόσω βρίσκονται στο νερό δεν θα επιτρέψουν στα υπόλοιπα χελωνάκια να μεγαλώσουν. Αναχωρούν για Βόρεια Αφρική και Αδριατική

Σύμφωνα με την κ. Μάρκου, μετά την εκκόλαψη των αβγών τους από τις παραλίες της Κύπρου που επιλέγουν για να τα εναποθέσουν, οι χελώνες καρέτα – καρέτα αναχωρούν για άλλα μέρη, όπου θα παραμείνουν μέχρι που να φτάσει πάλιν η περίοδος αναπαραγωγής τους. Περιοχές του πλανήτη όπως οι θάλασσες της Βόρειας Αφρικής, αλλά και η Αδριατική Θάλασσα, Σλοβενία – Κροατία, μέχρι και νότια Ιταλία.

Η λειτουργός του Τμήματος Αλιείας σημείωσε, επίσης, ότι για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών σημασία έχει να λαμβάνονται από όλες τις χώρες τα αναγκαία μέτρα προστασίας τους. Και αυτό είναι μάλλον ένας ακόμη λόγος για τον εξαιρετικά υψηλό δείκτη θνησιμότητας που παρουσιάζει το είδος τους. Και της αποτυχίας να έρχονται σε μεγαλύτερους αριθμούς για να γεννήσουν στις παραλίες όπου γεννήθηκαν. « Η Κύπρος κάνει ό,τι μπορεί στα δικά της θαλάσσια όρια», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Μάρκου.

Σημείωσε επίσης ότι δυστυχώς κατά καιρούς θαλάσσιες χελώνες σκοτώνονται από κτυπήματα προπελών βαρκών ή και μεγαλύτερων ακόμη σκαφών ή από κτυπήματα καμακιών.

Όσον αφορά στη διατροφή των χελωνών, αυτή διαφέρει ανάλογα με το είδος τους. Για παράδειγμα, η πράσινη χελώνα τρέφεται κυρίως με φυτά της θάλασσας. Η χελώνα καρέτα – καρέτα τρέφεται με το κέλυφος ορισμένων οστρακοειδών, καβούρια, μύδια, στρείδια, μαλάκια, αλλά και με ψάρια, όταν δεν καταφέρει να χορτάσει την πείνα της με όλα τα υπόλοιπα είδη που καταναλώνει. Σημειώνεται ότι η καρέτα – καρέτα, όπως και άλλα ήδη χελώνας, μπορεί να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες από μέδουσες αν βρεθούν στον δρόμο της.

Καταλήγοντας, η κ. Μάρκου τόνισε πως ο πολλαπλασιασμός των σημείων όπου γεννούν οι θαλάσσιες χελώνες στην Κύπρο δεν μπορεί παρά να αποτελεί ευχάριστο γεγονός για το νησί μας και αποδεικνύει ότι οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση απέδωσαν.

 

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Τερσεφάνου υπέγραψε την συμφωνία με το μελετητικό γραφείο Δ. Μιχαήλ & Συνεργάτες Ε.Π.Ε,. που κέρδισε το διαγωνισμό για «ΜΕΛΕΤΗ/ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΕΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ AΝΑΠΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΠΥΡΗΝΑ ΤΕΡΣΕΦΑΝΟΥ».
Το αναπτυξιακό έργο στοχεύει να λειτουργήσει ως ένα συνεκτικό στοιχείο, το οποίο θα ενισχύσει την ταυτότητα και θα προβάλει θετικά την εικόνα της κοινότητας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η εκτιμώμενη αξία του έργου είναι στο €1.300,00 (έναν εκατομμύριο τρακόσες χιλιάδες ευρώ).

Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε οκτώ (8) μήνες και ευελπιστούν άμεσα να ξεκινήσουν τα κατασκευαστικά έργα.

 

Τριάντα εθελοντές καθημερινά, εκατοντάδες δημότες, Οργανωμένα Σύνολα και Φορείς προσφέρουν απλόχερα τρόφιμα από την περασμένη Παρασκευή με αποτέλεσμα να μαζευτούν 25 τόνοι τροφίμων, 11 εκ των οποίων έχουν ήδη αποσταλεί στο προορισμό τους.

Αυτοί είναι οι αριθμοί που γίνονται έκφραση αγάπης, προσφοράς και στήριξης προς τους χιλιάδες αστέγους στο Λίβανο, μετά την καταστροφική έκρηξη της Τρίτης, 4 Αυγούστου 2020.

Το σημείο συγκέντρωσης προμηθειών του Δήμου Λάρνακας σε συνεργασία με το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, λειτουργεί στον Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης επί της Λεωφόρου Τάσου Μητσόπουλου (περιοχή Μακένζυ, απέναντι από τις παγωταρίες), μεταξύ των ωρών 8.30 π.μ. έως 5.00 μ.μ., μέχρι και την Παρασκευή 14/08/2020.

Παράλληλα, την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, από τις 8.00 μ.μ. μέχρι τις 11.00 μ.μ., ο Δήμος Λάρνακας, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον λαό του Λιβάνου, θα φωταγωγήσει την πρόσοψη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας με την σημαία του Λιβάνου.

Με την ευκαιρία αυτή ο Δήμος Λάρνακας απευθύνει τις ευχαριστίες του προς όλο τον κόσμο που προσφέρει ανιδιοτελώς, προς όλα τα Οργανωμένα Σύνολα και Φορείς και τέλος τους εθελοντές που χωρίς τη δική τους συνεισφορά, δεν θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθεί αυτή η προσπάθεια. Επίσης, θερμές ευχαριστίες προς όλους όσους δούλεψαν και συνέβαλαν στην όλη προσπάθεια.

Η Λάρνακα απέδειξε περίτρανα για ακόμα μία φορά ότι μπορεί και θα συνεχίσει να προσφέρει ανιδιοτελώς και απλόχερα για το συνάνθρωπο.

 

Ο Δήμος Λιβαδιών ανακοινώνει την έναρξη συλλογής ειδών διατροφής για αποστολή στο Λίβανο. Τα είδη που θα μαζεύονται έχουν καθοριστεί με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πληγέντων και σύμφωνα με τα αιτήματα της Κυβέρνησης του Λιβάνου, και είναι τα εξής:
Κονσέρβες (όλων των ειδών), Δημητριακά, παξιμάδια και κράκερ, Αλεύρι γενικής χρήσης και σκόνη γάλατος για παιδιά.
Η διαδικασία συλλογής ξεκίνησε από χθες Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 και θα διαρκέσει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020, από τις 08:00 – 14:45, στα γραφεία του Δήμου Λιβαδιών.

Ο Δήμος Αραδίππου θέλοντας να συνεισφέρει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον Λίβανο, καλεί όσους επιθυμούν, να προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα όπως, κονσέρβες (όλων των ειδών), δημητριακά, παξιμάδια και κράκερ, αλεύρι γενικής χρήσης και σκόνη γάλακτος για παιδιά.
Η συλλογή τροφίμων θα γίνεται στην Αίθουσα Υποδοχής του Δήμου Αραδίππου από χθες Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 μέχρι την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020 από τις 8:00 π.μ. μέχρι τις 2:00 μ.μ.

 

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου του Δήμου Λάρνακας την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020, από τις 8.00 μ.μ. μέχρι τις 11.00 μ.μ., ο Δήμος Λάρνακας, ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον λαό του Λιβάνου, θα φωταγωγήσει την πρόσοψη της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας με την σημαία του Λιβάνου.


Send this to a friend