Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προεδρική χάρη λόγω Δεκαπενταύγουστου για 46 κατάδικους
Προεδρική χάρη λόγω Δεκαπενταύγουστου για 46 κατάδικους

Προεδρική χάρη λόγω Δεκαπενταύγουστου για 46 κατάδικους

Αέρα ελευθερίας θα αναπνέουν από σήμερα 46 συνολικά κατάδικοι που αποφυλακίζονται με προεδρική χάρη ενόψει Δεκαπενταύγουστου.

Σταγόνα στον ωκεανό, ωστόσο, θεωρούνται για τις Φυλακές οι αποφυλακίσεις, αφού το πρόβλημα του υπερπληθυσμού παραμένει οξύ, λόγω και της πολιτικής των δικαστηρίων να στέλλουν στη φυλακή άτομα που κανονικά θα εξέτιαν άλλου είδους ποινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», μετά από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη η Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών ετοίμασε κατάλογο με άτομα –μόνο ελαφροποινίτες– που έχουν εκτίσει το ήμισυ της ποινής τους και θ’ αποφυλακίζονταν κανονικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Έτσι διαπιστώθηκε ότι επηρεάζονταν 46 κρατούμενοι, 25 Κύπριοι και 21 αλλοδαποί. Όπως εξήγησε στον «Φ» η διευθύντρια των Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, και οι 46 κρατούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινή κάτω των δύο ετών και μεταξύ τους δεν περιλαμβάνονται άτομα που καταδικάστηκαν για φόνο, ανθρωποκτονία, απόπειρα φόνου, εμπόριο ναρκωτικών ή σεξουαλικά αδικήματα.

Από τους 46 φυλακισμένους που επηρεάζονται και σήμερα θα επιστρέψουν στην κοινωνία, οι εννιά εκτίουν την ποινή στο σπίτι τους παρακολουθούμενοι από ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φέρουν στο πόδι τους και οι άλλοι τρεις εξέτιαν την ποινή τους στην ανοικτή φυλακή. Μόνο οι 13 από αυτούς βρίσκονταν στην κλειστή φυλακή, η οποία και αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλο πρόβλημα υπερπληθυσμού.

Συγκεκριμένα, ενώ οι πτέρυγες στην κλειστή φυλακή είναι χωρητικότητας 348 ατόμων, σήμερα βρίσκονται έγκλειστοι 557 κρατούμενοι, γεγονός που φανερώνει το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και για το οποίο ειδική επιτροπή αναζητά λύσεις απάμβλυνσής του.

Μια από τις σκέψεις που γίνονται είναι όπως επεκταθεί ο θεσμός της προσφοράς κοινωνικής εργασίας αντί φυλάκισης για μη σοβαρά αδικήματα, η ευρεία εφαρμογή της έκτισης ποινής στο σπίτι όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν και η αποποινικοποίηση κάποιων αδικημάτων που σήμερα τιμωρούνται με μερικές ημέρες φυλάκισης.

Στο μεταξύ, στις Κεντρικές Φυλακές εξακολουθούν να βρίσκονται και πρόσωπα που αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους, ήτοι τη διατροφή των παιδιών τους ή γιατί δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Για τις πλείστες των περιπτώσεων γίνεται διακανονισμός ώστε όποιος χρωστά να πληρώνει δόση και ν’ αφήνεται ελεύθερος, ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που είναι μακροχρόνια άνεργοι και αδυνατούν να πληρώσουν έστω και μια μικρή δόση γι’ αυτό και βρίσκονται στη φυλακή, άγνωστο πότε θα αποφυλακιστούν. Σε αρκετές περιπτώσεις η πρώην σύζυγος δεν δίνει τη συγκατάθεσή της ώστε ο σύζυγος να αποφυλακιστεί και να δίνει δόση για τις διατροφές των παιδιών, ζητώντας την καταβολή είτε ολόκληρου του οφειλόμενου ποσού, είτε όπως αυτός παραμείνει στη φυλακή.

Πηγή: Philenews

Send this to a friend