Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Συνελήφθη χθες και τέθηκε υπό κράτηση 28χρονος, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση ληστείας και απαγωγής 33χρονου στη Λάρνακα. Εναντίον του 28χρονου εκκρεμούσε δικαστικό ένταλμα σύλληψης και καταζητείτο από την Αστυνομία.

Για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα άλλα δύο πρόσωπα, ηλικίας 25 και 26 ετών, ενώ συνεχίζει να καταζητείται 26χρονος.

Όσον αφορά στον 33χρονο, οι έρευνες για εντοπισμό του συνεχίζονται, χωρίς μέχρι σήμερα να εντοπιστεί.

Οι έρευνες της Αστυνομίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση, άρχισαν στις 23 Ιουλίου 2020, όταν καταγγέλθηκε ότι 33χρονος ελλείπει από την οικία όπου διαμένει στη Λάρνακα.

Σύμφωνα με τα υπό εξέταση στοιχεία, ο 33χρονος είχε αναχωρήσει από την οικία του, γύρω στις 2.20μ.μ. της 22ας Ιουλίου, μαζί με άλλα δύο πρόσωπα, ηλικίας 26 (καταζητούμενος) και 25 χρόνων (πρώτος συλληφθέντας). Γύρω στις 3.20μ.μ. της ίδιας μέρας, ο 33χρονος φέρεται να επικοινώνησε τηλεφωνικά με φιλικό του πρόσωπο και να ανάφερε ότι ο 26χρονος και ακόμα ένας άνδρας, τον μετέφεραν σε άγνωστη του περιοχή και αφού επιτέθηκαν εναντίον του, τον λήστεψαν, ενώ ήθελαν να πάρουν και το κινητό του τηλέφωνο.

Από εξετάσεις που διενήργησαν μέλη του ΤΑΕ Λάρνακας, διαπιστώθηκε ότι το τηλέφωνο του 33χρονου ελλείποντα, απενεργοποιήθηκε στις 3.40μ.μ., της 22ας Ιουλίου.

Το ΤΑΕ Λάρνακας συνεχίζει τις εξετάσεις.

 

Ένας σημαντικός για τους Λαρνακείς χώρος, ο χώρος όπου βρίσκονται οι οικίες του έπαρχου και του αστυνομικού διευθυντή, μετατρέπεται σε Δημοτικό Πάρκο. Η διαμόρφωση θα γίνει βάση πρότασης που επιλέγηκε κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού στον οποίο υποβλήθηκαν 36 προτάσεις. Ως επικρατέστερη κρίθηκε η πρόταση της Έλενας Σοφιανού Ολυμπίου.

Πρόκειται για μια αρκετά μεγάλη έκταση, 14.102 τετραγωνικών μέτρων, η οποία ωστόσο αφέθηκε για χρόνια, με αποτέλεσμα να μετατραπεί σταδιακά σε χώρο ακαταστασίας και ακαλαισθησίας εν μέσω οικιστικής περιοχής (ενορία Αγίου Νικολάου, στη συμβολή των λεωφόρων Γρίβα Διγενή, Γρηγόρη Αυξεντίου και της οδού Λεωνίδα Κιούπη). Η ιδιοκτησία είναι κρατική αλλά παραχωρήθηκε στον Δήμο Λάρνακας ο οποίος αποφάσισε να την μετατρέψει σε πάρκο για χρήση από τους δημότες, διατηρώντας τις υφιστάμενες οικοδομές. Για εξασφάλιση της καλύτερης δυνατόν λύσης ο Δήμος προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, θέτοντας τις δικές του προδιαγραφές ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργική, η αισθητική και η ποιοτική βελτίωση του χώρου αλλά και η συσχέτιση του χώρου με τη γύρω περιοχή και μελλοντικά και με τον Δημοτικό Κήπο της πόλης.

Το ζητούμενο ήταν όπως η ανάπλαση του χώρου είναι τέτοια ώστε να αποτελέσει πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής. Για να γίνει αυτό χρειάζεται εμπλουτισμός με χαμηλή και ψηλή βλάστηση, ώστε να δημιουργηθούν σκιάσεις, ενώ η υφιστάμενη βλάστηση θα διατηρηθεί εκτός από κάποια εισβλητικά είδη των οποίων η αφαίρεση θα πρέπει να δικαιολογείται. Εκτός από το πράσινο, οι όροι του διαγωνισμού πρόβλεπαν πεζόδρομους που θα εξασφαλίζουν ασφαλή διακίνηση πεζών και ΑΜΕΑ, χώρο για υπαίθριες εκδηλώσεις, μικρό αναψυκτήριο, χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς, χώρους άθλησης και παιδότοπους οι οποίοι να μην υπερβαίνουν τα 1000 τ.μ., 20 χώρους στάθμευσης. Ιδιαίτερη έμφαση ζητήθηκε από τον δήμο όπως δοθεί στην χρήση υλικών και μεθόδων κατασκευής με προδιαγραφές φιλικές στο περιβάλλον, αντοχή σε βανδαλισμούς, αλλά και να συνάδουν με τον χαρακτήρα του χώρου και να είναι ενεργειακά αποδοτικές.

Στην πρόταση της Έλενας Σοφιανού Ολυμπίου, η οποία πήρε το πρώτο βραβείο, παραμένουν τα στοιχεία του τοπίου που υπήρχαν από παλιά, όπως το ανατολικό όριο, η Ανατολική Πορεία, η σχέση με τις διατηρητέες οικοδομές και το στοιχείο του νερού που αντιπροσωπεύεται με μία λίμνη. Οι χώροι δε, ακολουθούν την τοπογραφία και διατάσσονται σε αμφιθεατρική σχέση με μία βιοκλιματική προσέγγιση. Τοποθετούνται δύο κύριες είσοδοι μία στην οδό Λ. Κιούππη και μία στην Γρίβα Διγενή, ενώ παράλληλα υπάρχουν κι άλλες δευτερεύουσες είσοδοι.

Τα υφιστάμενα δέντρα στην πλειονότητά τους διατηρούνται, ενώ τα νέα φυτά που προτείνονται είναι κυρίως ενδημικά και ιθαγενή, με στόχο ένα βιώσιμο περιβάλλον. Ταυτόχρονα δημιουργούνται διάφορα σημεία με ξεχωριστή βλάστηση. Ένα σημείο με την ονομασία «Κεντρικό Πράσινο», αποτελεί τον βασικό πυρήνα δέντρων και εμπλουτίζεται με πεύκα, κυπαρίσσια, τρέμιθθους, κουνναπκιές, χαρουπιές, ελιές και αγριελιές. Η «Ανατολική Πορεία» πλαισιώνεται με νέα και υφιστάμενα κυπαρίσσια με οπτικές φυγές προς το εσωτερικό του πάρκου. Οι φοινικιές αναδεικνύονται στον «Κήπο με τις Φοινικιές» ανάμεσα στις «Αμφιθεατρικές Κερκίδες», το «Ξέφωτο» καλύπτεται με ιθαγενές εδαφοκαλυπτικό. Μία «Αλέα» που δημιουργείται πλαισιώνεται κατά μήκος με φυλλοβόλα δέντρα που αλλάζουν με τις εποχικές αλλαγές. Στη «Λίμνη» και τον «Παιδότοπο» φυτεύονται χαμηλά οπωροφόρα δέντρα που έχουν τη χάρη της ανθοφορίας, όπως κιτρομηλιές και λεμονιές. Στην περιοχή της «Γέφυρας» προτείνονται αρωματικοί θάμνοι όπως δάφνη, θυμάρι, μερσινιά, σχοινιά.

«Η πρόταση, εξηγεί η αρχιτέκτονας, επιδιώκει όπως στο χώρο κυριαρχεί το πράσινο, με επιλεγμένες μόνο κατασκευές. Η σκίαση των χώρων παρέχεται από τα δέντρα χωρίς επιπλέον κατασκευές. Οι πορείες του πάρκου, εκτός της «Αλέας», είναι από πουρί και οι υπόλοιπες επιφάνειες υδατοπερατές (μελισσόχορτο, φυτόχωμα). Σκληρές επιφάνειες είναι μόνο η «Αλέα», ο χώρος του αντλιοστασίου και ο χώρος στάθμευσης. Επιδιώκει επίσης να συμπεριλάβει τη μνήμη του τόπου, να προστατεύσει την οντότητα του χώρου ως πνεύμονα πρασίνου και να αναδείξει το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα ως αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της πόλης της Λάρνακας».

Η εκτιμώμενη αξία του έργου είναι €900.000, μη συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και δύναται να συγχρηματοδοτηθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. ή άλλα Ευρωπαϊκά Ταμεία.

Δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στην πρόταση των Αικατερίνη Ανδρίτσου, Παναγιώτα Καραμανέα και Αθανάσιου Πολυζωίδη εκ μέρους του topio7 architects – landscape architects. Τρίτο βραβείο δόθηκε στην πρόταση των Κωνσταντίνου Κέλπη, Λούη Λοϊζου, Ιωάννα Ευαγόρου και Ζαχαρία Χατζηλουκά. Έπαινοι απονεμήθηκαν στις προτάσεις των Χρίστου Α. Σάββα, Αντιγόνης Στυλιανού Σάββα, Αγνής Δημητρίου, Χριστίνας Χάρπα, Μαρίνας Μιχαήλ και Χριστίνα Ηλία εκ μέρους SCP Architects Engineers, στην πρόταση του Ελευθέριου Βομβολάκη εκ μέρους Μαρίας Γιαννάκα και Νικόλαου Σοκορέλη και στην πρόταση των Αναστασία Αγγελίδου και Μελίνα Φιλίππου εκ μέρους Αναστασίας Αγγελίδου, Μελίνας Φιλίππου, Αναστασίας Ψωμά και Χρίστου Ιταλού.

Την Κριτική Επιτροπή αποτελούσαν ο Ανδρέας Καρακατσάνης, πολιτικός μηχανικός, και οι αρχιτέκτονες Γιώργος Θεοκλής, Αύρα Χαραλάμπους, Ανδρέας Σαββίδης, Γιώργος Παπακώστας, Αντωνία Θεοδοσίου και ο Γιώργος Τενέντες, αρχιτέκτονας τοπίου.

Ένα εταιρικό σχήμα αποτελούμενο από δέκα ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται δύο εταίροι από την Κύπρο, εξασφάλισε την ανώτερη θέση ανάμεσα σε 86 προκριθείσες αιτήσεις στην κατηγορία του στο πρόγραμμα Horizon 2020.

Οι δύο Κύπριοι εταίροι είναι η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας-Αμμοχώστου (ΑΝΕΤΕΛ) και το Ίδρυμα Λαόνα για την Αναβίωση της Κυπριακής Υπαίθρου.

Το έργο, με το όνομα Beyond Cultural Tourism, θα συντονίζεται από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας. Προβάλλει μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού που ξεφεύγει από τη μαζικοποιημένη προβολή συγκεκριμένων χώρων, μνημείων ή εκδηλώσεων και δημιουργεί εμπειρίες βασισμένες στην τοπική κοινωνία, στις μνήμες μειονοτήτων και στην αρχή της κυκλικής οικονομίας.

Από Κυπριακής πλευράς οι δράσεις που θα γίνουν εστιάζονται στην επαρχία της Λάρνακας. Στα πλαίσια του έργου θα εκπονηθεί πολιτιστικός χάρτης της περιοχής που θ’ αναδείξει ξεχασμένα μνημεία/ιστορίες και θα προβάλει όχι μόνο την τοπική τους σημασία, αλλά πώς εντάσσονται στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ταυτότητα ως μέρος κοινών πολιτιστικών χαρακτηριστικών που άφησαν λ.χ. οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Ενετοί και αγγίζουν χώρες-μέλη που συμμετέχουν στο έργο.

Αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και θα διαρκέσει τρία χρόνια. Οι Κύπριοι εταίροι, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας τους σε θέματα που αφορούν τον αγροτουρισμό και την αειφορική ανάπτυξη της υπαίθρου, θα εφαρμόσουν παραδείγματα σε «χώρες δέκτες» του έργου.

Το έργο υποστηρίζεται από το Υφυπουργείου Τουρισμού και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως.

Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα το Ίδρυμα Λαόνα για την μέχρι τώρα άψογη συνεργασία η οποία έφερε την επιτυχία.


Send this to a friend