Home ΛΑΡΝΑΚΑ Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βύρας στις 31 Αυγούστου για τα φλέγοντα θέματα της Λάρνακας
Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βύρας στις 31 Αυγούστου για τα φλέγοντα θέματα της Λάρνακας

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Βύρας στις 31 Αυγούστου για τα φλέγοντα θέματα της Λάρνακας

Έντονη δυσφορία επικρατεί στο Δήμο Λάρνακας για την στάση της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια», όσον αφορά τον χειρισμό του θέματος με την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων υγραερίου της εταιρείας στην περιοχή Βασιλικού.

Ο Δήμος Λάρνακας ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η εταιρεία «ΕΛ.ΠΕ.» δεν έχει ακόμα ξεκινήσει τις εργασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεών της στο Βασιλικό προφασιζόμενη διάφορες δικαιολογίες, παρόλο που έχει εξασφαλίσει προ πολλού την άδεια οικοδομής.

Μιλώντας στο LarnakaOnline, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας εξέφρασε την έντονη δυσφορία του, σημειώνοντας ότι η καθυστέρηση αυτή αποτελεί τροχοπέδη στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από τα παράλια της Λάρνακας προς το Βασιλικό, χρονοδιάγραμμα που εκπνέει τέλη του τρέχοντος έτους. «Εάν η συγκεκριμένη εταιρεία δεν ξεκινήσει σύντομα τις εργασίες ανέγερσης των εγκαταστάσεών της στο Βασιλικό, τότε ο δήμος θ’ αντιδράσει δυναμικά εναντίον της», σημείωσε με νόημα ο κ. Βύρας.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας υπενθύμισε ότι τα «Ελληνικά Πετρέλαια» είναι η μοναδική εταιρεία η οποία έχει καθυστερήσει να μεταφέρει τα υγρά καύσιμά της από τη Λάρνακα, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες ήδη έχουν μεταφέρει τα αποθέματά τους στο Βασιλικό.

Επιστολή σε Πηλείδου

———————————

Στο μεταξύ, ο δήμαρχος Α. Βύρας απέστειλε επιστολή στην υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου, με την οποία θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητά διευκρινήσεις ως προς τη διαδικασία, η οποία πρόσφατα έχει συμφωνηθεί για επίλυση της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ Αρχής Λιμένων κι εταιρειών αναφορικά με τον τρόπο εκφόρτωσης των πλοίων μεταφοράς υγραερίου στο λιμάνι του Βασιλικού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έτυχε ο κ.Βύρας από την αρμόδια υπουργό, αποφασίστηκε όπως οι εταιρείες διορίσουν μελετητή, ο οποίος θα εισηγηθεί τις προϋποθέσεις και τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ισχύουν κατά την είσοδο ενός πλοίου στο λιμάνι Βασιλικού για σκοπούς εκφόρτωσης υγραερίου ή κατά πόσο είναι αναγκαία η κατασκευή αγκυροβολίου για τον σκοπό αυτό.

Μετέπειτα, οι εισηγήσεις του μελετητή των εταιρειών θα διαβιβαστούν για αξιολόγηση σε μελετητή της Αρχής Λιμένων Κύπρου.

Ως εκ τούτου, στην επιστολή του προς την Νατάσα Πηλείδου, ο Δήμαρχος Λάρνακας θέτει ερωτήματα, κατά πόσο θα είναι δεσμευτική η όποια λύση συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές (ΑΛΚ και εταιρείες), πόσο χρονοβόρες θα είναι οι υπό αναφορά διαδικασίες με τους μελετητές και πότε θα ολοκληρωθούν, λαμβάνοντας υπόψη τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονούν από την συνεχιζόμενη παρουσία των επικίνδυνων εγκαταστάσεων υγραερίου πλησίον κατοικημένων περιοχών.

Στο Προεδρικό

———————-

Όπως έγινε γνωστό, στις 31 Αυγούστου αντιπροσωπεία του Δήμου Λάρνακας, μ’ επικεφαλής το δήμαρχο Ανδρέα Βύρα, θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την πόλη.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα θα είναι το θέμα της μετακίνησης των εταιρειών υγραερίου από τη Λάρνακα, δεύτερο θέμα θα είναι το αίτημα της πόλης για φιλοξενία πανεπιστημιακής σχολής (αίτημα που έχει σκαλώσει τα τελευταία χρόνια), ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το αίτημα για παραχώρηση του διατηρητέου κτηρίου του παλιού νοσοκομείου για δημιουργία νέου δημοτικού μεγάρου.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend