Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΙΕΘΝΗ Έξι χρόνια παρέμενε σε αποθήκη το φονικό φορτίο
Έξι χρόνια παρέμενε σε αποθήκη το φονικό φορτίο

Έξι χρόνια παρέμενε σε αποθήκη το φονικό φορτίο

Τις συνέπειες της τεράστιας έκρηξης στην πρωτεύουσα Βηρυτό, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 78 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 4.000 ακόμη, θρηνούν οι πολίτες στο Λίβανο και παρακολουθεί σοκαρισμένος ο υπόλοιπος πλανήτης.

Η έκρηξη ταρακούνησε όλη την πόλη, όταν μία φωτιά στο λιμάνι ακολούθησε ένας «σεισμός» που έγινε αισθητός ακόμη και στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος της χώρας Μισέλ Αούν είπε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου παρέμεναν αποθηκευμένοι υπό μη ασφαλείς συνθήκες επί έξι χρόνια σε μία αποθήκη.

Σήμερα, Τετάρτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο της χώρας προκειμένου να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων ενώ ο Λίβανος από σήμερα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Ο πρόεδρος Αούν ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την εκταμίευση περίπου 55 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο έκτακτης ανάγκης.

«Είμαστε μάρτυρες μιας τεράστιας καταστροφής», έγραψε στα κοινωνικά μέσα ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού του Λιβάνου Τζορτζ Κετάνεχ. «Υπάρχουν θύματα και τραυματίες παντού».

Διασώστες συνεχίζουν να ερευνούν κάτω από τα χαλάσματα ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ήδη από την Τρίτη το βράδυ οι Αρχές δήλωσαν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα προκειμένου να βρεθεί τι προκάλεσε την έκρηξη.

Το Ανώτατο Αμυντικό Συμβούλιο του Λιβάνου δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την «μεγαλύτερη δυνατή τιμωρία».

Το νιτρικό αμμώνιο φαίνεται πως είχε εκφορτωθεί στο Λίβανο από ένα πλοίο που κατέφτασε στο λιμάνι το 2013 και έκτοτε βρισκόταν υποθηκευμένο σε αποθήκη εκεί.

Η έκρηξη συνέβη σε μια πολύ ευαίσθητη περίοδο για το Λίβανο, εν μέσω οικονομικής κρίσης που διχάζει ξανά τη χώρα, η οποία παράλληλα μάχεται κατά της πανδημίας.

Την ήδη υπάρχουσα ένταση κλιμακώνει το γεγονός ότι την Παρασκευή αναμένεται η ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες μετά την τραγωδία δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη της εν λόγω αποθήκης από το 2014 και πως δεν θα προδικάσει τις έρευνες των Αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νιτρικό αμμώνιο είναι ένα ξηρό λίπασμα που αναμιγνύεται με άλλα λιπάσματα όπως φωσφάτα και χρησιμοποιείται σε σοδιές για να ενισχύσει την ανάπτυξη των φυτών.

Μπορεί να αναφλεγεί υπό ορισμένες προϋποθέσεις και είχε χρησιμοποιηθεί ως συστατικό στη βομβιστική επίθεση το 1995 στη βομβιστική επίθεση στην πόλη της Οκλαχόμα, από την οποία είχαν βρει το θάνατο 168 άνθρωποι.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή τόνισε ότι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά αίτια των εκρήξεων:

«Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ατύχημα ή ανθρώπινη ενέργεια».

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος Kataeb (Καταέμπ), Ναζάρ Νατζαριάν, είναι μεταξύ των θυμάτων.

Σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης ο Νατζαριάν είχε διακομιστεί στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Ο αυτόπτης μάρτυρας Μπαχάρ Γκάτα περιέγραψε σκηνές χάους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, κάνοντας λόγο για «εικόνες αποκάλυψης».

«Μπορείτε να δείτε τραυματίες σε όλους τους δρόμους της Βηρυτού, γυαλιά παντού, αυτοκίνητα είναι κατεστραμμένα, είναι σαν αποκάλυψη», είπε, μιλώντας τηλεφωνικά με την ανταποκρίτρια του CNNi, Μπέκι Άντερσον.

«Είναι πολύ πολύ τρομακτικό αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή και οι άνθρωποι φρικάρουν. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι συγκλονισμένες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Το λιμάνι της Βηρυτού έχει καταστραφεί τελείως. Δεν έχουμε λιμάνι», πρόσθεσε.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (σ.σ. πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε με τη σειρά της μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ χαρακτήρισε «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, ενώ δήλωσε ότι χάθηκε η επαφή με μία από τις πυροσβεστικές μονάδες που παλεύουν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.

Στην περιοχή έχουν σπεύσει ελικόπτερα που βοηθούν στην κατάσβεση της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά την έκρηξη.

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), η πρώτη ισχυρή έκρηξη έγινε αισθητή σε ακτίνα 240 χιλιομέτρων.

Το Σεισμολογικό Παρατηρητήριο της Ιορδανίας εκτιμά ότι η έκρηξη ισοδυναμεί με σεισμό μεγέθους 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ.

Να σημειωθεί ότι Κύπρια η οποία διαμένει στο Λίβανο ανέφερε στο SigmaLive πως “η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή! Ο Θεός να βάλει το χέρι του” και επιβεβαίωσε πως «καταστράφηκε σχεδόν η μισή Βυρητός», πράγμα που μετέδωσαν και τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.

Επίσης, κάτοικος του Λιβάνου που επίσης μίλησε στο SigmaLive, σημείωσε πως στην αρχή πίστεψε ότι επρόκειτο για πύραυλο που εκτόξευσε το Ισραήλ.

Πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ, CNN

Send this to a friend