Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Προσεύχονται να μην έχει συνέχεια η έξαρση του ιού στην Κύπρο, οι ξενοδόχοι Αμ/στου
Προσεύχονται να μην έχει συνέχεια η έξαρση του ιού στην Κύπρο, οι ξενοδόχοι Αμ/στου

Προσεύχονται να μην έχει συνέχεια η έξαρση του ιού στην Κύπρο, οι ξενοδόχοι Αμ/στου

Ανησυχία έχει προκαλέσει ανάμεσα στους Κύπριους η τελευταία έξαρση των κρουσμάτων του κορωνοιού στο νησί, κάτι που μεταφράζεται από τις λίγες (ευτυχώς), μέχρι σήμερα, ακυρώσεις κρατήσεων σε ξενοδοχεία της ελεύθερης Αμμοχώστου, εν’ όψει των διακοπών του Αυγούστου.

Οι ξενοδόχοι της επαρχίας ευελπιστούν, ωστόσο, στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής από τον εγχώριο τουρισμό, ευχόμενοι βέβαια η έξαρση του ιού να μην έχει συνέχεια τις επόμενες μέρες.

Διαφορετικά, οι όποιες ελπίδες εναπόθεταν στους ντόπιους επισκέπτες για ικανοποιητική τουριστική κίνηση τον τρέχοντα μήνα, ενδεχομένως να ναυαγήσουν.

«Οι ενδείξεις για τον Αύγουστο είναι καλύτερες σε σχέση με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει από τους Κύπριους, οι οποίοι προγραμματίζουν να περάσουν τις φετινές τους διακοπές στην Κύπρο και να μην ταξιδέψουν στο εξωτερικό», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο λειτουργός της εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής ελεύθερης Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης και πρόσθεσε:

«Ευχόμαστε να μην έχει συνέχεια η έξαρση του ιού, έτσι ώστε να έχουμε μια ικανοποιητική κίνηση από τον εγχώριο τουρισμό. Ελπίζουμε, επίσης, να αυξηθεί κάπως η κίνηση και από τις αφίξεις τουριστών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αυτό που έχει σημασία είναι οι πτήσεις από την Αγγλία να έρχονται γεμάτες στην Κύπρο και να γίνεται ο σωστός έλεγχος στα αεροδρόμια, έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα και κρούσματα».

Αντίθετα, ο κ. Αβρααμίδης σημείωσε πως η συμπερίληψη της Ελλάδας στην κατηγορία Β΄ δεν πρόκειται να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τουριστική κίνηση στην ελεύθερη Αμμόχωστο και τούτο, όπως εξήγησε, διότι η επαρχία δεν συνήθιζε τέτοια εποχή να προσελκύει μεγάλο αριθμό Ελλαδιτών επισκεπτών.

Εν’ όψει Αυγούστου, οι πλείστοι ξένοι που παραθερίζουν στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι από τη Νορβηγία, τη Δανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Πολωνία. Μόνο χθες Τρίτη, 4 Αυγούστου, υπήρχαν προγραμματισμένες 20 αφίξεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας από διάφορες ευρωπαικές χώρες (Γερμανία, Αγγλία, Αυστρία, Ολλανδία κ.α.).

Ακυρώθηκαν εκθέσεις

Σε μια άλλη εξέλιξη, πέραν των 50 τουριστικών εκθέσεων σ’ όλη την Ευρώπη, στις οποίες επρόκειτο να συμμετάσχει το Υφυπουργείο Τουρισμού από τον περασμένο Μάρτιο και μετέπειτα, έχουν ακυρωθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού.

Μεταξύ αυτών και οι μεγάλες τουριστικές εκθέσεις της Μόσχας, του Βερολίνου, του Κίεβο και της Σκανδιναβίας, από τις οποίες η Κύπρος κάθε χρόνο εξασφάλιζε, μέσω συμφωνιών με τουριστικούς πράκτορες, σημαντικό αριθμό ταξιδιωτών.

Ενδεικτικό των πολλών προβλημάτων που προκάλεσε φέτος ο Covid-19 είναι και το γεγονός ότι η μεγάλη τουριστική έκθεση της Μόσχας είχε οριστεί για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ωστόσο αναβλήθηκε και πάλι και θα πραγματοποιηθεί το 2021, κορωνοιού επιτρέποντος.

Ο λειτουργός της εταιρείας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής ελεύθερης Αμμοχώστου Λάκης Αβρααμίδης δήλωσε ότι η μόνη τουριστική έκθεση η οποία ακόμα δεν έχει ακυρωθεί επίσημα είναι αυτή του Λονδίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 2-4 Νοεμβρίου.

«Εάν τελικά πραγματοποιηθεί η έκθεση αυτή, τότε θεωρείται βέβαιο ότι η εταιρεία μας θα συμμετάσχει, καθότι είναι γνωστό το πόσο εξαρτάται η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου από την αγγλική τουριστική αγορά και πόσο μεγάλο πλήγμα έχει δεχθεί φέτος το καλοκαίρι εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι τον Αύγουστο η Κύπρος δεν μπορούσε να δεχθεί τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω κορωνοιού», σημείωσε ο κ. Αβρααμίδης.

Πλήγμα με γαμήλιο τουρισμό

Μεταξύ των εκθέσεων που έχουν ακυρωθεί λόγω κορωνοιού, ήταν και οι εξειδικευμένες εκθέσεις για γαμήλιο τουρισμό, οι μεγαλύτερες από τις οποίες θα γινόντουσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πιο συγκεκριμένα στο Λονδίνο, το Μπέρμινχαμ και το Μάντσεστερ.

Ο Λάκης Αβρααμίδης δήλωσε ότι η μείωση που έχει παρατηρηθεί φέτος στην τέλεση πολιτικών γάμων μεταξύ ξένων επισκεπτών είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση εσόδων στα ταμεία των τουριστικών δήμων, όπως της Αγ. Νάπας, του Παραλιμνίου και της Σωτήρας. Και τούτο, διότι ο γαμήλιος τουρισμός επέφερε ένα σταθερό εισόδημα κάθε χρόνο στα τουριστικά θέρετρα της επαρχίας.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend