Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας
Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας

Ολοκληρώθηκε ο διεθνής διαγωνισμός για την ενιαία ανάπτυξη Λιμανιού και Μαρίνας Λάρνακας

Την ικανοποίησή του εκφράζει ο Δήμος Λάρνακας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για την επιτυχή ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού, για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας.

Ο επιτυχών προσφοροδότης είναι οι εταιρείες Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd, ισραηλινών και κυπριακών συμφερόντων αντίστοιχα, οι οποίες αποτελούν την κοινοπραξία Kition Ocean Holdings.

Ο Δήμος Λάρνακας θεωρεί ότι η ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι το σημαντικότερο βήμα για την επίτευξη του μεγαλεπήβολου αυτού έργου, το οποίο αφορά ανάπτυξη περιοχής περίπου 510.000μ2 και περιλαμβάνει το λιμάνι, τη μαρίνα και τους γύρω χερσαίους χώρους.

Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας μιλώντας χθες στην εφημερίδα μας, εξέφρασε την πίστη ότι οι υπογραφές των συμβολαίων (της Σύμβασης Παραχώρησης) αναμένεται να πέσουν μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, σε επικοινωνία που είχε ο δήμαρχος μ’ εκπρόσωπο της κοινοπραξίας, ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ότι η κοινοπραξία ήδη έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και ότι πολύ σύντομα όλα θα είναι έτοιμα για την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών αναφέρει ότι με την αποστολή της επιστολής «Successful Tenderer Letter» στον επιτυχόντα προσφοροδότη, η διαδικασία περνά πλέον στο επόμενο στάδιο, όπου αναμένεται από τον επιτυχόντα προσφοροδότη η εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων, ώστε να υπογραφεί η Σύμβαση Παραχώρησης και να ενεργοποιηθεί.

Μετά την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, θα ακολουθήσει μια μεταβατική περίοδος 12 μηνών, μετά από την οποία ο επενδυτής θα αναλάβει εξολοκλήρου το έργο. Οι εργασίες στο λιμάνι θα περιλαμβάνουν διαχείριση, επέκταση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του και της θαλάσσιας περιοχής.

Μεταξύ άλλων, θα γίνει αναβάθμιση του εσωτερικού οδικού δικτύου, στους χώρους αποθήκευσης, στην υφιστάμενη αίθουσα επιβατών, θα δημιουργηθούν νέες υποδομές μ’ επέκταση των κρηπιδωμάτων, την κατασκευή νέων κτιρίων περιλαμβανομένων και νέου τερματικού σταθμού για κρουαζιέρες και για αξιοποίηση του λιμανιού σε σχέση με τη διαχείριση φορτίων, κυρίως για εξυπηρέτηση της εγχώριας αγοράς και βιομηχανίας.

Στη μαρίνα

Οι εργασίες στη μαρίνα θα περιλαμβάνουν επέκταση και διαχείριση της μαρίνας, η οποία θα μπορεί να φιλοξενήσει και να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 650 σκάφη, επέκταση και κατασκευή νέων κυματοθραυστών, κατασκευή νέου κτιρίου γιοτ κλαμπ και παροχή όλων των σύγχρονων υπηρεσιών προς τα σκάφη που θα φιλοξενούνται στην μαρίνα.

Όσον αφορά τις εργασίες στους χερσαίους χώρους, αυτά θα περιλαμβάνουν δημιουργία, συντήρηση και διαχείριση όλων των απαραίτητων υποδομών, σύνδεση με οδικό δίκτυο, ανάπτυξη πεζοδρομίων και πεζόδρομων, δημιουργία χώρων πρασίνου, πάρκων και ανοιχτών χώρων εκδηλώσεων, κατασκευή κτιρίων για οικιστική, τουριστική και γραφειακή χρήση, χώρων εστίασης και αναψυχής, τουριστικές μονάδες και δημιουργία χώρων για κοινωνικές αναπτύξεις, εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο.

Όλα τα πιο πάνω έργα θα εκτελούνται κατά φάσεις, με συνολική διάρκεια 15 χρόνων. Οι πρώτες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου. Το συνολικό κόστος των επενδύσεων αυτών αναμένεται ν’ ανέλθει περίπου στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου, τα οφέλη για την τοπική οικονομία θα είναι τεράστια.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, ο επιτυχόν προσφοροδότης έχει επιδείξει προθυμία στο να προβεί σε διαβούλευση με τους υφιστάμενους χρήστες του λιμανιού και της μαρίνας, με τους τοπικούς φορείς και με άλλους παράγοντες, με στόχο την επιτυχή υλοποίηση του οράματός του.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend