Home ΛΑΡΝΑΚΑ Λάρνακα: Γαστρονομικές συνταγές με λεοντόψαρο δημιούργησαν chefs ξενοδοχείων της πόλης μας
Λάρνακα: Γαστρονομικές συνταγές με λεοντόψαρο δημιούργησαν chefs ξενοδοχείων της πόλης μας

Λάρνακα: Γαστρονομικές συνταγές με λεοντόψαρο δημιούργησαν chefs ξενοδοχείων της πόλης μας

Γαστρονομικές συνταγές αποτελούμενες από λεοντόψαρο δημιούργησαν στη Λάρνακα σιεφ ξενοδοχείων της πόλης.

Η εκδήλωση με τίτλο «Lionfish Culinary Fusion», δηλαδή Λεοντόψαρο και Γαστρονομικές Δημιουργίες, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Golden Bay από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου και το MER Lab.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση για την εισβολή του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου η προβολή προτάσεων με στόχο τη μετατροπή αυτού του προβλήματος σε ευκαιρία ώστε να λειτουργήσει προς όφελος της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, των ψαράδων και του εμπλουτισμού των γαστρονομικών επιλογών.

Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Λάρνακας Ντίνος Λευκαρίτης ανέφερε ότι «η Εταιρεία υποστηρίζει δράσεις που συμβάλλουν στην αειφόρο ανάπτυξη της νέας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής τεχνητών υφάλων Λάρνακας μεταξύ των οποίων και η σημερινή εκδήλωση. Μέσω της εκδήλωσης αυτής υποβοηθείται η εξέλιξη της βιοποικιλότητας του υφάλου αλλά και ο εμπλουτισμός των γαστρονομικών επιλογών τόσο στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, όσο και ευρύτερα».

Πρόσθεσε ότι «τα δύο νέα ναυάγια Elpida και LEF-1, που ποντίστηκαν πέρσι, έχουν προσελκύσει θαλάσσια ζωή, νωρίτερα του αναμενόμενου. Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν περιμένουμε να επισκεφθεί τα διάφορα καταδυτικά σημεία της Λάρνακας, μεγάλος αριθμός ξένων επισκεπτών, εντούτοις προετοιμάζουμε το έδαφος για την περίοδο που θα υπάρξουν καλύτερες μέρες για τον τουρισμό, εμπλουτίζοντας το τουριστικό προϊόν και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, μεταξύ των οποίων και τον καταδυτικό».

Ο κ. Λευκαρίτης εξέφρασε «συγχαρητήρια και ευχαριστίες προς τους σιεφ των έξι ξενοδοχείων της Λάρνακας, οι οποίοι με ευφάνταστους τρόπους μαγείρεψαν το λεοντόψαρο».

Η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Μαρίνα Αργυρού στο δικό της χαιρετισμό ανέφερε ότι «το λεοντόψαρο (Pterois miles), είναι ένα εισβλητικό είδος ψαριού με προέλευση τον Ινδικό Ωκεανό, το οποίο εισήλθε στη Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η απουσία, προς το παρόν, φυσικών εχθρών στα νερά μας και η πολύ μεγάλη αναπαραγωγική δυνατότητα του λεοντόψαρου, που συνολικά εναποθέσει μέχρι και 2 εκατομμύρια αυγά ετησίως, του έχουν επιτρέψει να εγκατασταθεί και να αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα στις νοτιο-ανατολικές περιοχές της Κύπρου».

Πρόσθεσε ότι «το ΤΑΘΕ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, υλοποιούν το πρόγραμμα RELIONMED LIFE που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει στόχο τη διαχείριση του λεοντόψαρου. Ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες λεοντόψαρων αλιεύονται στις θάλασσες της Κύπρου, ωστόσο παρά το γεγονός ότι η τιμή τους είναι χαμηλή και έχουν καλή γεύση, εντούτοις ο κόσμος δεν τα αναζητεί αφού δεν τα γνωρίζει».

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου Κυριάκος Σωτηρίου είπε πως «η μαγειρική είναι για τους μάγειρες μία τέχνη η οποία εξελίσσεται και αναβαθμίζεται συνεχώς πάνω στις καινοτομίες και στις βάσεις που έθεσαν, τις οποίες και υλοποιούν. Ο Σύνδεσμος Αρχιμαγείρων στηρίζει την προώθηση του λεοντόψαρου στην ξενοδοχειακή βιομηχανία της Λάρνακας αλλά και ευρύτερα στην κυπριακή αγορά».

Ο Δημήτρης Κλείτου, Υπεύθυνος του Marine & Environmental Research Lab ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για το πρόγραμμα διαχείρισης του λεοντόψαρου στις θάλασσες της Κύπρου και προέβη σε σύντομη επίδειξη καθαρισμού του.

Στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στις «διάφορες δράσεις του προγράμματος RELIONMED LIFE, μεταξύ των οποίων και η σύσταση μονάδων αφαίρεσης του λεοντόψαρου αποτελούμενες από εθελοντές δύτες, οι οποίοι εξορμούν συντονισμένα για να τα περιορίσουν σε περιοχές οικολογικής σημασίας. Το λεοντόψαρο πρέπει να ενταχθεί στην αγορά και να αυξηθεί η εμπορική του αξία» είπε και σημείωσε πως «το ψάρι είναι πολύ νόστιμο και θρεπτικό αλλά ταυτόχρονα απόλυτα ασφαλές για κατανάλωση».

Αναφερόμενος στο δηλητήριο που διαθέτει το λεοντόψαρο, ο κ. Κλείτου είπε πως «δεν πρέπει να φοβίζει το κοινό αφού πρόκειται για μια πρωτεΐνη που βρίσκεται και σε άλλα δημοφιλή στην αγορά βρώσιμα ψάρια όπως στις κουρκούνες και στους σκορπιούς».

Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να γευτούν γαστρονομικές δημιουργίες με λεοντόψαρα τα οποία αλιεύθηκαν από τα ναυάγια Elpida και LEF1.

Σημειώνεται ότι τις συνταγές επιμελήθηκαν οι Παναγιώτης Παπακώστας του Golden Bay Hotel, Σωτήρης Σιακαλής του Sandy Beach Hotel, Λούκας Λουκά του Lordos Beach Hotel, Φάνος Σιάφκος του Palm Beach Hotel, Γιώργος Ζορλάκης του Radisson Blu Hotel Larnaca και Γιώργος Χριστοφή του Sunhall Hotel καθώς και ο Επαρχιακός Λάρνακας του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου Αντώνης Χαραλάμπους.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Αντιδήμαρχος Λάρνακας Ιάσωνας Ιασωνίδης προσέφερε εκ μέρους του Δήμου αναμνηστικό δώρο στους επτά chef που ετοίμασαν τις συνταγές με λεοντόψαρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend