Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα βελτιωτικά έργα στον Ποταμό Λιοπετρίου
Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα βελτιωτικά έργα στον Ποταμό Λιοπετρίου

Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα βελτιωτικά έργα στον Ποταμό Λιοπετρίου

Επιτέλους, μετά από προσπάθειες δύο και πλέον δεκαετιών η ανάπλαση του ποταμού Λιοπετρίου παίρνει σάρκα και οστά! Το έργο κατακυρώθηκε στην κατασκευαστική εταιρεία «Lois Builders», η οποία μετά και την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων αναμένεται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτωβρίου, να ξεκινήσει τις κατασκευαστικές εργασίες. Εκτός από τα βελτιωτικά έργα στο αλιευτικό καταφύγιο, θα διαμορφωθεί και ο περιβάλλον χώρος του Ποταμού, γεγονός που θα συμβάλει στον εξωραϊσμό ολόκληρης της περιοχής και στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Πιο αναλυτικά, το έργο θα περιλαμβάνει την κατασκευή γέφυρας που θα ενώνει τις δύο όχθες του ποταμού, τη δημιουργία πέραν των 130 πλατφορμών για να μπορούν οι ψαράδες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) ή οι επισκέπτες να δένουν τα σκάφη τους, κρηπιδώματα για την ασφαλή πρόσδεση των σκαφών, περιμετρικούς πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους, πλήρη διαμόρφωση των χώρων υποδοχής, τη δημιουργία καινούργιων χώρων στάθμευσης καθώς και πολυδύναμου κτηρίου για γραφεία, χώρους εξυπηρέτησης των ψαράδων, καφεστιατόριο, παρατηρητήρια της φύσης, αναψυκτήριο και περίπτερο.

Προγραμματίζεται, ακόμα, η δημιουργία καρνάγιου, κεκλιμένου ανέλκυσης και καθέλκυσης σκαφών, ενός υπαίθριου χώρου διαλογής αλιευμάτων κι ενός αποθηκευτικού χώρου για κάθε αλιέα μ’ εύκολη πρόσβαση στα σκάφη.

Ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Λιοπετρίου Κυριάκος Τρισόκκας δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι στόχος του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου και οργανωμένου αλιευτικού́ καταφυγίου που να παρέχει διευκολύνσεις στους αλιείς και ασφάλεια στους χρήστες και στα σκάφη.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να επιτευχθεί η προσέλκυση ντόπιων και ξένων επισκεπτών. «Έχει περίπου 25 χρόνια που προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το έργο. Είναι ένα έργο που θ’ αλλάξει άρδην την εικόνα της περιοχής και θα τοποθετήσει το Λιοπέτρι στον τουριστικό χάρτη.

Με την ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου, η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου θ’ αποκτήσει ένα ενιαίο παραλιακό μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, που θα επεκτείνεται δυτικά προς την παραλία της Αγίας Θέκλας, τη μαρίνα Αγ. Νάπας και κατ’ επέκταση με τις υπόλοιπες παραλίες της Αγ. Νάπας», συμπλήρωσε ο κ.Τρισόκκας.

Το κόστος του έργου θα ξεπεράσει τα οκτώ εκατομμύρια ευρώ και οι εργασίες υπολογίζεται να διαρκέσουν 26-30 μήνες. Η ανάπλαση του Ποταμού Λιοπετρίου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής που αφορούν τον αλιευτικό τομέα στην Κύπρο και είναι εγκεκριμένο για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend