Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ Θέατρο το καλοκαίρι: Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις
Θέατρο το καλοκαίρι: Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Θέατρο το καλοκαίρι: Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Η υγειονομική κρίση αποτελεί ίσως την πιο πρωτόγνωρα δύσκολη συγκυρία που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια το θέατρο, μια τέχνη ζωντανή που βασίζεται ή καλύτερα ορίζεται από τη σχέση των συντελεστών μιας παράστασης και του κοινού. O φόβος της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε στο κλείσιμο των κλειστών θεάτρων και στουςπεριορισμούς στους ανοιχτούς χώρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες παραστάσεις τους για το καλοκαίρι.

Αρκετοί είναι όμως αυτοί που προωθούν την τέχνη του θεάτρου, εναρμοσνισμένοι με τη νέα πραγματικότα. Έτσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Κύπρο, σε πόλεις και χωριά, θα παρουσιαστούν αρκετές θεατρικές παραγωγές. Είναι όμως και δύο ελλαδικές παραγωγές, που φτάνουν το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο για να μας ψυχαγωγήσουν.

To Check in Cyprus συγκέντρωσε και σου παρουσιάζει όλες τις θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής να ανέβουν το καλοκαίρι, τις ημερομηνίες και τους συντελεστές τους:

Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ
Το Θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει την παράσταση “Οι αρχάγγελοι δεν παίζουν φλίπερ” του Ντάριο Φο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης (Πολιτιστικές Υπηρεσίες ΥΠΠΑΜ).
Μία αντροπαρέα σκαρφίζεται ένα σωρό πονηρές ιδέες για να ξεγελάσει αθώους, ανυποψίαστους πολίτες, ακόμα και τον ψηλό φίλο της παρέας, με μοναδικό σκοπό να “σπάσει πλάκα” σε βάρος των άλλων χωρίς ηθικούς φραγμούς και χωρίς να αναλαμβάνει την ευθύνη των πράξεων τους. Η αλήθεια συγχέεται με το ψέμα, η πραγματικότητα με το όνειρο, καθώς επίσης, υπουργοί, διευθυντές, επιθεωρητές, αστυφύλακες, δημόσιοι υπάλληλοι, δήμαρχοι, καθολικοί κι ορθόδοξοι παπάδες , ζαχαροπλάστες, πόρνες αλλάζουν κι ανταλλάζουν ρόλους με τέτοιο τρόπο που η ζωή φαντάζει σα μία ατελείωτη φάρσα.
Με μια απίστευτα διασκεδαστική κωμωδία που θ’ αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, ο Ντάριο Φο αποτυπώνει την καθημερινή πραγματικότητα με εκπληκτικό χιούμορ και καυτηριάζει με απόλυτο τρόπο το κατεστημένο, διατηρώντας το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο από την αρχή μέχρι το τέλος.
Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου Καρσερά, Επεξεργασία κειμένου: Φώτης Φωτίου, Σκηνικά/ Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου, Μουσική: Βαλεντίνος Βαλιαντής, Σχεδιασμός φωτισμού: Κυριάκος Σιαμπτάνης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κριστιάνα Γεωργίου, Παμπίνα Γεωργίου, Αντρέι Κρούπα , Βασίλης Παφίτης, Αντρέας Σιαμαρής , Φώτης Φωτίου, Βαλάντω Χαραλάμπους.
>> Τρίτη 21 Ιουλίου,  Αμφιθέατρο Κοινοτικού Συμβουλίου Ψευδά, Ψευδάς, 20.00.
>> Τετάρτη 22 Ιουλίου, Δημοτικό Σχολείο Αλάμπρας,  Αλάμπρα, 20.15.
>> Κυριακή 26 Ιουλίου, Πολιτιστικό Κέντρο Κελλακίου, 20.00.
>> Πέμπτη 30 Ιουλίου, Κοινοτικό Αμφιθέατρο Κωστής Δαμιανού, Μιτσερό, 20.00.

Τούτη η δουλειά π’ αρκέψαμεν
Με την ελπίδα ότι σε αυτές τις πρωτοφανείς και πολύ δύσκολες  συνθήκες τις οποίες βιώνουμε, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στους φίλους του θεάτρου, σε όλο το νησί,  μια σημαντική διέξοδο γέλιου και ψυγαγωγίας, το Σατιρικό θέατρο παρουσιάζει την Κυπριακή κωμωδία Τούτη η δουλειά π’ αρκέψαμεν, του Χάρη Πισία. Πρόκειται γιαι μια εύθυμη κωμωδία που με αστείρευτο χιούμορ, διασκεδαστικές παρεξηγήσεις και έξυπνες ανατροπές, σατιρίζει τα ήθη και τα έθιμα του νησιού μας τη δεκαετία του ’50, τα οποία αγγίζουν και τη σύγχρονη πραγματικότητα και ειδικότερα τις αντιλήψεις των Κυπρίων γύρω από το θεσμό του γάμου και της προίκας. Ταυτόχρονα μέσα από περιστατικά της απλής, καθημερινής ζωής, σκιαγραφούνται με  πολύ γλαφυρό τρόπο διαχρονικά κοινωνικά φαινόμενα όπως είναι η κοινωνική απόρριψη, οι λαϊκές προλήψεις και δοξασίες, η διπλοθεσία των δημόσιων υπάλληλων, η πλεονεξία και η σύγκρουση του ατομικού συμφέροντος με την ηθική,  αλλά πάνω από όλα η αναζήτηση της ευτυχίας και η ανάγκη του ανθρώπου να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σπύρος Γεωργίου, Μάριος Δημητρίου, Βασίλης Μιχαήλ, Λουκία Μουσουλιώτη, Ανδρέας Ρόζου και Μαριλένη Σταύρου.
>> Πρεμιέρα Τετάρτη 22 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Λακατάμιας, Λευκωσία, 21.00 (στο πλαίσιο του Μήνα Θεάτρου που διοργανώνει ο Δήμος Λακατάμιας). Κατά τους  μήνες  Ιούλιο και Αύγουστο και Σεπτέμβριο, η παράσταση θα περιοδεύσει σε Δήμους και Κοινότητες της  Κύπρου. Παραστάσεις στην Κεντρική Σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου από τέλη Σεπτεμβρίου κάθε ΣΑΒΒΑΤΟ και  ΚΥΡΙΑΚΗ στις 8.30μ.μ.

Ράφτης Κυριών
Η θεατρική παράσταση που ακυρώθηκε τον Μάρτιο λόγω του κορωνοϊού, «Ράφτης Κυριών» με τον Γιάννη Μπέζο, έχει τώρα προγραμματιστεί να γίνει το τέλος Ιουλίου. H παράσταση «Ράφτης κυριών» του Ζορζ Φεντό, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, έρχεται και στην Κύπρο το τέλος Ιουλίου.  Για πρώτη φορά ο ανατρεπτικός λόγος και το εκρηκτικό χιούμορ του Ζορζ Φεντό συναντούν τη μουσική, σε πρωτότυπη σύνθεση, του Φοίβου Δεληβοριά. Ο «Ράφτης κυριών», το διασημότερο έργο του Φεντό -το έγραψε στα είκοσι πέντε του χρόνια, το 1887, γνωρίζοντας την πρώτη μεγάλη του επιτυχία-, είναι μια κλασική, απολαυστική κωμωδία γεμάτη απρόοπτα, έξυπνο χιούμορ και καταιγιστική δράση. Η συζυγική απιστία γίνεται το εργαλείο για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης φάρσας. «Τα έργα του Ζορζ Φεντό», σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος, «όσο επιφανειακά και “αντιπνευματικά” φαίνονται, τόσο απαιτητικά είναι στη σκηνική τους πραγμάτωση. Η φάρσα, αυτό το υποείδος της κωμωδίας, που αντιμετωπίζεται συνήθως με απαξιωτικό τρόπο από καλλιτέχνες και καλλιτεχνίζοντες, είναι ο χώρος όπου ο ηθοποιός οφείλει να γίνει δημιουργός και ποιητής ενός χρόνου που την ίδια στιγμή θα τον συμμεριστεί το κοινό. Στόχος είναι το γέλιο το πρωτόγονο. Δηλαδή η μεγάλη μας παρηγοριά». Ο Φοίβος Δεληβοριάς συνεργάζεται ξανά με τον Γιάννη Μπέζο γράφοντας τραγούδια για το έργο: «Το θέατρο των τελευταίων 20 χρόνων δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει με την κωμωδία, ιδιαίτερα την κλασική. Τα πάντα επιστρατεύτηκαν: η αποδόμηση, η καρτουνίστικη υπερβολή, η αποστασιοποίηση, η “δεύτερη ανάγνωση”. Κι όμως το είδος δύο πράγματα χρειάζεται: το σώμα και τη γλώσσα. Ο Μπέζος είναι από τους λίγους που το θυμούνται και το υπηρετούν ταπεινά. Είναι γνήσιος, ενστικτώδης κωμικός της μεγάλης μεσογειακής μεταπολεμικής παράδοσης. Συνεργαστήκαμε σε νεοελληνική κωμωδία και θαύμασα το γούστο και την ακρίβειά του, αλλά και τον εφηβικό χαρακτήρα του. Ανυπομονώ για τον Φεντό του. Σκέφτομαι ήδη το Παρίσι μιας εποχής, έτσι όπως θα το νοσταλγούσαν κάποτε δικοί μας κωμικοί και συγγραφείς. Με τα σκαμπρόζικα τραγουδάκια που μιλούσαν για το αθώο ψέμα του παράνομου έρωτα και το δικαίωναν μέσα απ’ το χιούμορ. Τέτοια θα προσπαθήσω να κάνω και τον ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση».
>> Παρασκευή 24 Ιουλίου, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, 21.00.
>> Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00.
>> Αμφιθέατρο Το Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσίας, 21.00.
* Θα τηρηθούν οι κανονισμοί των διαταγμάτων για την προστασία του κοινού από τον ιό  και οι θέσεις θα είναι περιορισμένες με αποστάσεις με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης νόμο .
* Εισιτήρια διατίθενται από την tickethour.com, τηλ:  77 77  70 40 και από το ταμείο του Κηποθεάτρου.

Η Γιαγιά
Η ΕΘΑΛ ανάβει τα φώτα ξανά.ν Έχοντας «κερδίσει» εσωτερικά από αυτή τη δύσκολη περιπέτεια που βίωσε και βιώνει η ανθρωπότητα…γεμάτοι όμως αισιοδοξία και με το βλέμμα στο μέλλον, βάζουμε εμπρός τις μηχανές του Θεάτρου μας…κι αρχίζουμε πάλι! Ζητώντας από τους θεατές μας να μας ακολουθήσουν σ’αυτό το δημιουργικό ταξίδι, που την για την ΕΘΑΛ μετράει 32 τόσα χρόνια… Με υπευθυνότητα και προσοχή…ακολουθώντας τα απαραίτητα μέτρα υγείας για την προστασία και την ασφάλεια όλων μας! Χρέος μας να ευχαριστήσουμε τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Διοικητικό του Συμβούλιο, για τα έγκαιρα μέτρα που πήρε και στάθηκε δίπλα μας…αλλά και το Δήμο Λεμεσού για την αμέριστη στήριξη του.
Έτσι λοιπόν με την απολαυστική κωμωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου Η Γιαγιά, διασκευασμένη στη κυπριακή διάλεκτο, με στόχο να δώσει μια νότα αισιοδοξίας η ΕΘΑΛ επανέρχεται στα θεατρικά δρώμενα και κάνει πρεμιέρα στις 26 Ιουλίου 2020. Πρόκειται για μια σπαρταριστή αλληγορική κωμωδία που καθρεφτίζει με μοναδικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε περίοδο «κρίσης». Το έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, σκηνικά/κοστούμια υπογράφει η Θέλμα Κασουλίδου και τον σχεδιασμό φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κώστας Βήχας, Γιώργος Κυριάκου, Μαρία Φιλίππου και Μάριος Κωνσταντίνου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων της περιοδείας θα ανακοινωθεί σύντομα. Διασκευή/σκηνοθεσία Παναγιώτης Λάρκου, σκηνικά/κοστούμια Θέλμα Κασουλίδου, σχεδιασμός φωτισμών Βασίλης Πετεινάρης, επί σκηνής Κώστας Βήχας, Γιώργος Κυριάκου, Μαρία Φιλίππου, Μάριος Κωνσταντίνου.
>> Πρεμιέρα Κυριακή 26 Ιουλίου, Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα, Λεμεσός,
>> Δευτέρα 27 Ιουλίου, Πλατεία Ειρήνης, Άγ. Αθαάσιος, Λεμεσός.
>> Τρίτη 28 Ιουλίου, προαύλιο εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας, Ζακάκι, Λεμεσός.
>> Τετάρτη 29 Ιουλίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, Λευκωσία.
>> Πέμπτη 30 Ιουλίου, προαύλιο εκκλησίας Αγίας Φύλας, Λεμεσός.
>> Παρασκευή 31 Ιουλίου, Θεατράκι (Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο Λεμεσού –Μώλος), Λεμεσός.
>> Τρίτη 4 Αυγούστου, Πάρκο του Σίνε Βόλος, Άγιος Ιωάννης, Λεμεσός.
>> Τετάρτη 5 Αυγούστου, πάρκο περιοχής Αρναούτ-Αγίου Αντωνίου (παρά το σωματείο Αναγέννηση), Λεμεσός.
>> Πέμπτη 13 Αυγούστου, Παναγία Αγγελόκτιστη, Κίτι, Λάρνακα.

Αχαρνείς του Αριστοφάνη
Με την πρώτη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνείς» (425 π.Χ.), σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου συνεχίζει την καλοκαιρινή θεατρική δραστηριότητά του με απόλυτη προσήλωση στην εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας. Βρισκόμαστε στον έκτο χρόνο του Πελοποννησιακού Πολέμου. Ο αγρότης Δικαιόπολης, απογοητευμένος από την αναποφασιστικότητα των συμπολιτών του να συνάψουν ειρήνη με τη Σπάρτη, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και απαλλάσσει τον ίδιο και την οικογένειά του από τα δεινά του πολέμου. Αποφασισμένος να απολαύσει ό,τι στερήθηκε, να γιορτάσει τη ζωή και να δρέψει τους καρπούς της ειρήνης, δεν διστάζει να τα βάλει με όλους και με όλα, να ξεμπροστιάσει την ιδιοτέλεια και την ποταπότητα, να ανοίξει τα μάτια όσων τυφλώθηκαν από την αλαζονεία, την ψευτοπερηφάνια και τις δημαγωγικές ρητορείες. Οι «Αχαρνείς» διδάσκουν, γεννούν προβληματισμούς, επικρίνουν με δριμύτητα οποιαδήποτε στάση ή κρίση στρέφεται ενάντια στο πολίτευμα της δημοκρατίας και στο συμφέρον των πολλών, και, εντέλει, χαρίζουν άφθονο γέλιο. Ο σκηνοθέτης Βαρνάβας Κυριαζής, έχοντας στο πλευρό του ένα πολυπληθές και δημιουργικό επιτελείο συντελεστών και ηθοποιών, στήνει μια παράσταση κατεξοχήν αριστοφανική, με όλα τα υλικά μιας λαϊκής γιορτής, ενός πολύβουου διονυσιακού πανηγυριού που μυρίζει γη και κρασί, για να καταλήξει εκεί όπου καταλήγει κάθε αυθεντικό γλέντι: στην κάθαρση της έκστασης. Τον Σεπτέμβριο το έργο θα κάνει περιοδεία (δες εδώ).
>> Τετάρτη 29, Πέμπτη 30 & Παρασκευή 31 Ιουλίου, Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ (Σχολής Τυφλών), Λευκωσία, 21.00. Τιμές Εισιτηρίων: €17 / €8 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας) Πληρ.  77 77 27 17. | Μέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Σαββάτο, 10:00-13:30 και 16:00-18:00.

Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει
H θεατρική παράσταση «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει», μια κοινωνική σάτιρα με ανατροπές, απρόοπτα, πολλές αλήθειες, πολλές ευκαιρίες για γέλιο και την σκηνοθετική υπογραφή του Βλαδίμηρου Κυριακίδη ξεκίνησε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ έρχεται και στην Κύπρο. Πρόκειται για μια παράσταση που ανέβηκε με επιτυχία, τον χειμώνα, και συνεχίζει τώρα την διαδρομή του στα ανοιχτά θέατρα. Είναι βασισμένη στην κωμωδία της Carole Greep «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις», ένα έργο που παίζεται για 16 συνεχή χρόνια στο Παρίσι και συνεχίζει να σπάει ταμεία, Κεντρικός θεματικός του άξονα είναι η τοξική φιλία, μία έννοια που, δυστυχώς, συναντάμε συχνά στην εποχή μας.
Δύο ζευγάρια, τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες, μπλέκουν τις «γραμμές» φιλίας, δημιουργούν απρόοπτες καταστάσεις που φθάνουν στη γελοιότητα και ανακαλύπτουν πως οι καλύτεροι φίλοι τους δεν είναι και τόσο …φίλοι όπως πίστευαν.
Ένας λανθασμένος χειρισμός του κινητού τηλεφώνου φέρνει στο φως όλη την αλήθεια: τι πραγματικά σκέφτονται οι φίλοι τους γι’ αυτούς.
Κι όταν τα στόματα ανοίγουν, αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα όλων. Αναγκάζονται να βγάλουν τις μάσκες και να τα… πουν όλα κατά πρόσωπο…
Η σκηνοθετική ματιά του Βλαδίμηρου Κυριακίδη «παντρεύει» το επιτυχημένο θεατρικό κείμενο με τον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Δίνει το έναυσμα στους συμπρωταγωνιστές του να ξεδιπλώσουν επί σκηνής την αυθόρμητη δοκιμασμένη καλλιτεχνική έμπνευση και να επινοήσουν τα εκφραστικά μέσα της… στιγμής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό κάθε βράδυ να απολαμβάνει μια «διαφορετική» παράσταση. Οι αυτοσχεδιασμοί, το διαρκές παιχνίδι του λόγου, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση συνυπάρχουν αρμονικά προκαλώντας αστείρευτο γέλιο.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη και Ευαγγελία Μουμούρη.
>> Παρασκευή 28-Σάββατο 29 Αυγούστου 2020, Δημoτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00. Εισιτήρια: €17, €20, €23.
>> Τετάρτη 26-Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, Σκαλί Αγλαντζιάς, 21.00.
>> Πέμπτη 30 Αυγούστου 2020, Παττίχειο Λάρνακας, 21.00.
Εισιτήρια: €17, €20, €23. Πληροφορίες 77777040. Προπώληση www.tickethour.com.

Η Γιαλλούρα 
Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μετά την αναστολή της λειτουργίας του λόγω πανδημίας επιστρέφει με τον ίδιο σεβασμό και συνέπεια απέναντι στους θεατές και συνεργάτες του. Προτείνει για την καλοκαιρινή και φθινοπωρινή περίοδο το έργο – σταθμό για την Κυπριακή Ηθογραφία «Η Γιαλλούρα» του Μίχαλη Πασιαρδή και με το οποίο θα δώσει επίσημη πρεμιέρα το Σάββατο 18 Ιουλίου 2020 –  Ώρα 9.00μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό Αμφιθέατρο Λάρνακας.
Η «Γιαλλούρα» είναι μια κυπριακή ηθογραφία  του Μιχάλη Παριαρδή, βασισμένη στο ποίημα του Δημήτρη Λιπέρτη  «Γιαλλούρα».
[ Βρά Γιαλλουρού, άκου, φακκούν. Μάνα, εν τω καπρέτιν  Το γέριμον τζ’ είν το σοιρίν, Τζι άμα πεινάσει νακκουρίν, Κάμνει το σπίτιν φέττιν … ]
Ο Αχιλλής ένα φτωχό βοσκαρέττι είναι ερωτευμένος με τη Χριστινού, την Γιαλλουρού , αλλά η χήρα – μάνα της την προορίζει για ένα σκάπουλλο, που τον έχει κοντά του από μικρό ο θείος της «πων πέρα»…
Ερχονται από το εξωτερικό για διακοπές, να παντρέψει το κοπέλλι με τη Χριστινού και να την πάρουν μαζί τους στην Αμερική. Η μάνα της Χριστινούς θέλει να καλοπαντρέψει τη μοναχοκόρη της για να γλυτώσει που τη φτώχεια και έτσι συμφωνεί να την πέψει μακρυά της … Οι ερωτευμένοι κάνουν σχέδια να κλεφτούν « κι όπου τους φκάλει η στράτα, τζι’ ας πα να σουζουρίζει το χωρκόν τζιαι να λαλεί ό,τι θέλει …» Αναλαμβάνει δράση η Ροδκιά, η προξενήτρα του χωριού, να μιλήσει με τη μάνα της Χριστινούς να τη μεταπείσει. Στην ιστορία μας πρωταγωνιστεί και ο Μακούτζιης , ο «φτανός» του χωριού, που κόφκει τζιαι νάκκον η ξερή του τζι ας τον λοαρκάζουν ούλλοι πως τον λίβκεται… Εν τω μεταξύ ο κακόσορτος Μακούτζιης έχει κληρονομήσει ένα θείο του και ξαφνικά απόκτησε μεγάλη περιουσία τζιαι δεν κουρκάρει… Είναι και αυτός ερωτευμένος με την Γιαλλουρού και λέει τον πόνο του στον Αχιλλή… Ακολουθούν κωμικές σκηνές του Μακούτζιη με την Ροδκιάν, η οποία τον  προτρέπει να γυρευτεί αλλού… Γυρεύκεται αλλού, δηλ. στις  άλλες κορασιές του χωριού αλλά όλες του τις βρέχουν.. Τελικά η πολλοπάϊτη η Ροδκιά έβαλε στο μάτι το μοιράσιν του Μακούτζιη και του κάνει πρόταση γάμου… Η Ροδκιά στήνει ένα έξυπνο σχέδιο με μια συνάντηση του Αχιλλή με την Χριστινού στο ξωπόρτι της Ελεγκούς,  που τους βλέπει να φιλιούνται και αναγκάζεται να πει το ναι, μετά τα λόγια του Λιπέρτη:
«…Α, που να σ’ έχω στοθ Θεόν, κόρη μ’, αγκαλεμένην∙    Εν τούτος ζώδκιον τζι αππαρίν Τζιαι το σοιρίν τζιαί το ταυρίν Που σ’ εσ’ αγκαλιασμένην;»
Ένα έργο σταθμός στην Κυπριακή συγγραφή, έργο ενός μεγάλου ποιητή, του Μιχάλη Πασιαρδή. Έργο μνήμης και ταυτότητας που περικλείει μέσα του την Κύπρο ολάκερη με τα ήθη και τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις χαρές και τις λύπες των απλών ανθρώπων, έργο τοποθετημένο βαθιά στις ρίζες μας.
Μια πλούσια παράσταση διανθισμένη με μουσική, τραγούδια, χορό.
>> Περιοδείες σε Δήμους και Κοινότητες μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες: Τηλ. 24652800/1 – 99490102 – Κρατήσεις: Τηλ. 77 77 70 40.

Καρυωτάκης: Στη σκιά των (τελευταίων) ωρών
O λόγος του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Κώστα Καρυωτάκη, ερμηνευμένος από τον Ανδρέα Αραούζο. Μία σειρά από ποιήματα, πεζά και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του ποιητή που επέλεξε ο Φώτης Αποστολίδης, ο οποίος σκηνοθετεί το δρώμενο. Η σκηνική και ενδυματολογική επιμέλεια είναι της Έλενας Κατσούρη, οι φωτισμοί του Νίκου Μυλωνά και η ηχητική επένδυση του Σταύρου Μακρή. Η παράσταση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.
>> Πρεμιέρα: 31 Ιουλίου 2020, παραστάσεις στις 3, 4, 5 και 6 Αυγούστου 2020, «Αερικόν», στην οροφή του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένη, παλιά Λευκωσία.
>> Σάββατο 1η Αυγούστου 2020, Ξενοδοχείο Almyra, Πάφος.
>> Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2020, FlashArt@Rialto (Εισιτήρια από το Θέατρο Ριάλτο), 20.30.
Είσοδος €10 | Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 97 856673.

Γάμος α λα κυπριακά
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Πεντάγυιας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος «Ένα Όνειρο μια Ευχή» διοργανώνουν φιλανθρωπική μουσικοχορευτική θεατρική παράσταση με τίτλο «ΓΑΜΟΣ ΑΛΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ». Μια παράσταση με πολύ γέλιο στην οποία θα παρουσιαστούν τα ήθη και τα έθιμα του Κυπριακού Γάμου.  Βασισμένο στο κείμενο της Βέρας Ανδρέου. Σκηνοθεσία: Δήμας Δημοσθένους. Συμμετέχει η Βασιλική Χατζηαδάμου και ο Πολιτιστικός Όμιλος Προσωπικού ΑΗΚ – Λάρνακας – Αμμοχώστου – Δεκέλειας.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Δημάρχου Λακατάμιας κας. Φωτούλας Χατζήπαπα
>> Παρασκευή 28 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Λακατάμιας, Λευκωσία, 20.00. Γενική είσοδος €5 (εισιτήρια δεν θα πωλούνται στην είσοδο. Προπώληση μέσω του Sold Out Tickets). Όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν προς ενίσχυση του έργου του Συνδέσμου. Πληρ.: 96559626.

ΑΚΟΜΑ

Θέατρο στη Γειτονιά από τον Δήμο Λεμεσού
Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία ανέλαβαν να επαναλάβουν και φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή Περιφερειακής Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του Δήμου Λεμεσού και αυτό δεν είναι άλλο από το Θέατρο στη Γειτονιά. Από το Ζακάκι, έως και την Αγία Φύλα οι κάτοικοι των περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν δωρεάν θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες θα ανεβαίνουν στη γειτονιά τους.
Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Το Θέατρο ΣΚΑΛΑ θα παρουσιάσει 1 παράσταση με το έργο ¨Η Γιαλλούρα¨
Ημερομηνία: 27/7/2020
Διοργανωτές: Συνοικιακά Συμβούλια Πέτρου & Παύλου, Κάψαλος και Άγιος Νεκτάριος.
Χώρος διεξαγωγής: πάρκο στην οδό Λ. Άρνολτ
Ώρα: 8:30 μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

Η ΕΘΑΛ θα παρουσιάσει 5 παραστάσεις με το έργο “Η Γιαγιά”
1η παράσταση
Ημερομηνία: 28/7/2020
Διοργανωτές: Ζακάκι και Άγιος Σπυρίδωνας
Χώρος διεξαγωγής: προαύλιο εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας.
Ώρα : 8:30μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

2η παράσταση
Ημερομηνία: 30/7/2020
Διοργανωτές: Συνοικιακό Συμβούλιο Αγίας Φύλας
Χώρος διεξαγωγής: προαύλιο εκκλησίας Αγίας Φύλας
Ώρα : 8:30μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

3η παράσταση
Ημερομηνία: 31/7/2020
Διοργανωτές: : Συνοικιακά Συμβούλια Αγία Νάπα, Αγία Ζώνη, Καθολική και Αγία Τριάδα.
Χώρος διεξαγωγής: Θεατράκι (Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο Λεμεσού –Μώλος)
Ώρα : 8:30μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

4η παράσταση
Ημερομηνία: 4/8/2020
Διοργανωτές: Συνοικιακά Συμβούλια Αγίου Ιωάννη, Αποστόλου Ανδρέα και Ομονοίας.
Χώρος διεξαγωγής: πάρκο του Σίνε Βόλος στον Άγιο Ιωάννη.
Ώρα : 8:30μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

5η παράσταση
Ημερομηνία: 5/8/2020
Διοργανωτές: Συνοικιακά Συμβούλια Αρναούτ-Τζαμί Τζετίτ-Αγίου Αντωνίου και Τσιφλικούδια.
Χώρος διεξαγωγής: πάρκο παρά το σωματείο Αναγέννηση.
Ώρα : 8:30μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

Το Θέατρο Αντίλογος θα παρουσιάσει 1 παράσταση με το έργο “Το Τάβλι”
Ημερομηνία : 6/8/2020
Διοργανωτές: Συνοικιακά Συμβούλια Αγίου Νικολάου και Νεάπολη.
Χώρος διεξαγωγής: πάρκο Κώστα Παρτασίδη στην οδό Λάμπρου Πορφύρα.
Ώρα : 8:30μ.μ
Είσοδος ελεύθερη

Send this to a friend