Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Από βόλτα κατέληξε στο Νοσοκομείο 39χρονος. Συγκεκριμένα, 39χρονος από την Σρι Λάνκα, μόνιμος κάτοικος Κύπρου ενώ βρισκόταν στις Φοινικούδες για βόλτα με άλλους 3 ομοεθνείς του, λογομάχησε μαζί τους με αποτέλεσμα αυτοί να του επιτεθούν.

Ο ένας εκ των τριών τον τραυμάτισε με μαχαίρι στην κοιλιά και στην συνέχεια μαζί με τους άλλους 3 τράπηκε σε φυγή.

Ο 39χρονος γύρω στις 23.40 ζήτησε βοήθεια σε καφενείο που βρισκόταν κοντά και ακολούθως κλήθηκε Αστυνομία. Διακομίσθηκε ακολούθως στη Λάρνακα όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται σε σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου κατάσταση.

Η υπόθεση διερευνάται από το ΤΑΕ Λάρνακας και τα αδικήματα που διερευνώνται εναντίον των δραστών είναι τραυματισμός και πράξεις που σκοπεύουν στην πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης.

 

Αέρας ελευθερίας μετά από 12 μέρες κράτησης για τους δύο υπόπτους, οι οποίοι συνελήφθησαν σχετικά με τη δολοφονία του Παναγιώτη Καλλιτσιώνη, άλλως Βαλεντίνου.

Η Νομική Υπηρεσία, στην οποία διαβιβάστηκε χθες το σύνολο του μαρτυρικού υλικού για εξέταση και οδηγίες, έκρινε ανεπαρκή τη μαρτυρία που υπάρχει (μέχρι αυτή την στιγμή) εναντίον των υπόπτων, 40 και 29 χρόνων και ως εκ τούτου άναψε κόκκινο στην καταχώριση της υπόθεσης στο δικαστήριο για σκοπούς παραπομπής των συλληφθέντων σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, τουλάχιστον στο παρόν στάδιο.

Το δεύτερο (τετραήμερο) διάταγμα κράτησης των υπόπτων έληγε χθες Τρίτη και η Αστυνομία αποτάθηκε στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες ως προς τον περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι βασικοί λόγοι που η Γενική Εισαγγελία έκρινε ανεπαρκή τη μαρτυρία που συνέλλεξε η ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ Αμμοχώστου είναι οι ακόλουθοι: Δεν εντοπίστηκε DNA ή αποτυπώματα των υπόπτων στη σκηνή του εγκλήματος, δηλαδή δεν έγινε κατορθωτό να συνδεθούν επιστημονικά οι δύο κρατούμενοι με την σκηνή του φονικού. Δεν ταυτίστηκαν με τους υπόπτους τα αποτυπώματα παπουτσιών που βρέθηκαν στη σκηνή, ενώ δεν αποκαλύφθηκε οτιδήποτε το επιλήψιμο από την αποκάλυψη των τηλεπικοινωνιακών τους δεδομένων. Επίσης, δεν εντοπίστηκαν ίχνη πυρίτιδας στην μοτοσυκλέτα που κατασχέθηκε ως τεκμήριο.

Υπενθυμίζουμε, ότι οι Αρχές Ασφαλείας προχώρησαν στη σύλληψη των δύο υπόπτων έπειτα από αξιολόγηση οπτικών πλάνων από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης οικίας που γειτνιάζει με το σπίτι του 40χρονου υπόπτου, στις Βρυσούλλες. Οι δύο συλληφθέντες, οι οποίοι διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον Καλλιτσιώνη, ισχυρίστηκαν κατά την ανάκρισή τους ότι τη νύχτα του φόνου βρισκόντουσαν στο σπίτι του 40χρονου και ότι πληροφορήθηκαν για τη δολοφονία του θύματος λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία όταν τους τηλεφώνησε φιλικό τους πρόσωπο. Ισχυρίστηκαν, επίσης, ότι μετέβησαν στην οικία του προσώπου αυτού, στην Αγία Νάπα, αμέσως μετά το τηλεφώνημα.

Ωστόσο, κατά την αξιολόγηση των οπτικών πλάνων, οι ανακριτές διαπίστωσαν πως οι ύποπτοι περιέπεσαν σε σοβαρές αντιφάσεις κατά την ανάκρισή τους όσον αφορά τις κινήσεις τους το βράδυ του φονικού, αντιφάσεις όμως που δεν ήταν ικανές για να τους οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης, τουλάχιστον μέχρι τη δεδομένη στιγμή.

Φαίνεται, λοιπόν, από τα οπτικά πλάνα ότι κατά τον επίδικο χρόνο οι ύποπτοι απουσίαζαν από την οικία του 40χρονου κι επέστρεψαν περίπου μία ώρα μετά το έγκλημα. Από τη κάμερα φαίνεται ν’ αποχωρούν δύο πρόσωπα με μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, χωρίς όμως να διακρίνονται τα πρόσωπα τους καθότι φορούσαν κράνη.

Η Αστυνομία ανέφερε ότι ο σωματότυπος των δύο ανδρών έμοιαζε με τους υπόπτους. Οι δύο συλληφθέντες φαίνονται, επίσης, να επιστρέφουν πεζοί στην κατοικία του 40χρονου λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να φορούν κράνη. Περίπου 20 λεπτά αργότερα αναχώρησαν ξανά από την οικία του 40χρονου με το όχημα του 29χρονου υπόπτου.

Η δολοφονία του 29χρονου Καλλιτσιώνη έγινε λίγο μετά τις 11 το βράδυ της 25ης Ιουνίου, έξω από το πατρικό του σπίτι, στην Ορμήδεια.

Η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες και εξετάσεις της για την υπόθεση και αναμένει αποτελέσματα επιστημονικών αναλύσεων σε τεκμήρια που παραλήφθηκαν από την σκηνή.

 

Απαράδεκτη είναι η κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές Αγίου Λαζάρου και Καλιφάτζια, στη Λάρνακα, σε σχέση με την κτηριακή κατάσταση των πλείστων διατηρητέων κατοικιών. Ενώ οι περιοχές αυτές είναι γεμάτες από διατηρητέα και ιστορικά κτήρια, εντούτοις το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες αυτών των υποστατικών δεν τα έχουν συντηρήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, εγκυμονεί κινδύνους για τους περαστικούς και προκαλεί μια άκρως αλγεινή εικόνα για τη γύρω περιοχή.

Όπως μας κατάγγειλαν περίοικοι, η κατάσταση σε ορισμένους δρόμους στην περιοχή Αγίου Λαζάρου έχει καταστεί επικίνδυνη, αφού υπάρχουν διατηρητέα που είναι ετοιμόρροπα και συχνά πέφτουν σουβάδες ή κομμάτια τοίχων στο δρόμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι περαστικοί.

Να σημειωθεί, ότι στην εν λόγω περιοχή έχει λειτουργήσει πρόσφατα το πολυτελές ξενοδοχείο «Ίντιγκο», το οποίο εφόσον ξεπεραστούν τα προβλήματα με την πανδημία, αναμένεται να προσελκύσει μελλοντικά ξένους τουρίστες. Η θέα, ωστόσο, των ετοιμόρροπων διατηρητέων κατοικιών σε κοντινή απόσταση από το ξενοδοχείο, δημιουργεί μια πολύ άσχημη εικόνα.

Όπως πληροφορούμαστε, τα χέρια του Δήμου Λάρνακας ως προς την αποκατάσταση των διατηρητέων κατοικιών είναι «δεμένα», καθότι η νομοθεσία επιτρέπει μόνο στους ιδιοκτήτες να τα συντηρούν.

Ως εκ τούτου, ο δήμος, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την εικόνα στις ιστορικές συνοικίες του Αγ. Λαζάρου και στα Καλιφάτζια, καλείται να εξεύρει τη χρυσή φόρμουλα, ώστε να εκλείψουν οι άσχημες εικόνες, όπως φαίνονται και στα φωτογραφικά μας στιγμιότυπα, προτού οι ετοιμόρροπες οικίες καταπλακώσουν τους περαστικούς.

 

Και τέλος πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία του Δήμου Αθηένου η υπογραφή της Σύμβασης για την Ανέγερση Αμφιθεατρικής Αίθουσας 500 θέσεων στο Δημοτικό Σχολείο Αθηένου. Τη σύμβαση υπόγραψαν ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Ανδρέας Μαραγκός, με τον εκπρόσωπο του επιτυχόντα προσφοροδότη σχετικού ανοικτού διαγωνισμού που προκήρυξε το Υπουργείο, την εταιρεία «Επιχειρήσεις Αδελφοί Στέλιου Κούννα Λτδ». Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται στα €2 εκ. εκτός Φ.Π.Α. και η διάρκεια εκτέλεσης της Σύμβασης θα είναι 18 μήνες.

Η Αμφιθεατρική Αίθουσα είναι ένας διακαής πόθος των Αθηενιτών για δημιουργία της, μια και είναι κάτι που λείπει από τον Δήμο, ενώ θα βοηθήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πολιτιστικά δρώμενα στην περιοχή του Δήμου Αθηένου.

Ο Δήμος Αθηένου ευχαριστεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση, καθώς και το Υπουργείο και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την βοήθεια και την αγαστή συνεργασία στην έγκριση και υλοποίηση του Έργου.

 

Send this to a friend