Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αυξάνονται οι αποκοπές για το ΓΕΣΥ αυτό το μήνα
Αυξάνονται οι αποκοπές για το ΓΕΣΥ αυτό το μήνα

Αυξάνονται οι αποκοπές για το ΓΕΣΥ αυτό το μήνα

Αυξήσεις στις αποκοπές για το Γενικό Σύστημα Υγείας, θα δουν όλοι οι εργαζόμενοι στον επόμενό τους μισθό. Η τρίμηνη αναστολή που είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για ενίσχυση της οικονομίας εξαιτίας της πανδημίας, στα μέσα του περασμένου Μαρτίου, έχει λήξει και πλέον επανέρχεται κανονικά η εφαρμογή της νομοθεσίας που προνοεί αυξημένες εισφορές από εργαζόμενους, εργοδότες, συνταξιούχους, εισοδηματίες και κράτος στο Ταμείο του ΓεΣΥ.

Αυτό σημαίνει ότι για όλους όσοΙ έχουν εισοδήματα, οι αυξήσεις θα εμφανιστούν στην επόμενη κατάσταση μισθοδοσίας τους, η χρονική αντιστοιχία της οποίας αρχίζει να μετρά από αύριο.

Για τους μισθωτούς, όπως προνοείται από τη νομοθεσία, από τώρα και στο εξής θα αποκόπτεται ως εισφορά στο ΓεΣΥ ποσό που θα αντιστοιχεί στο 2,65% επί των μηναίων απολαβών τους και όχι 1,7% όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα και σύμφωνα με τη νομοθεσία:
Οι εργοδότες θα καταβάλλουν ποσοστό 2,9% επί των απολαβών έκαστου υπαλλήλου τους (αντί 2,65% που κατέβαλλαν μέχρι σήμερα).
Για τους αυτοτελώς εργαζόμενους το ποσοστό της εισφοράς τους αυξάνεται από το 2,55% στο 4%.
Η εισφορά συνταξιούχων, εισοδηματιών και αξιωματούχων αυξάνεται στο 2,65% (από 1,7% που ήταν μέχρι σήμερα).
Η συνεισφορά του κράτους για κάθε δικαιούχο του ΓεΣΥ αυξάνεται, από το 1,65% που ήταν μέχρι σήμερα, στο 4,7%.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ένας μισθωτός με μισθό €1.000, για παράδειγμα, ο οποίος μέχρι σήμερα κατέβαλλε €17 τον μήνα ως εισφορά στο ΓεΣΥ, από τον επόμενό του μισθό θα καταβάλλει €26,50 στο Ταμείο του ΓεΣΥ. Αντίστοιχα ο εργοδότης του, ο οποίος μέχρι σήμερα κατέβαλλε για λογαριασμό του €26,50, πλέον θα καταβάλλει €29.

Οι αυξήσεις στις εισφορές καθορίζονται στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία του Γενικού Συστήματος Υγείας η οποία όριζε ως χρόνο εφαρμογής των νέων ποσοστών την 1η Μαρτίου 2020, τρεις μήνες δηλαδή πριν τη δεύτερη φάση του Συστήματος την 1η Ιουνίου ώστε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας να έχει στη διάθεσή του το κονδύλι που χρειαζόταν για την κάλυψη των αναγκών που θα προέκυπταν από την ένταξη επιπρόσθετων υπηρεσιών στο ΓεΣΥ.

Ωστόσο, λόγω της πανδημίας αποφασίστηκε η τρίμηνη αναστολή των αυξήσεων και ως εκ τούτου η ροή εσόδων στο Ταμείο του ΓεΣΥ θα αρχίσει ένα σχεδόν μήνα μετά την ένταξη της ενδονοσοκομειακής νοσηλείας στο Σύστημα, ενώ εκκρεμεί ακόμα η ένταξη των υπηρεσιών άλλων επαγγελματιών υγείας, καθώς και υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας, αποκατάστασης, ασθενοφόρων και Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών.

Αναφέρεται ότι για αυτές τις υπηρεσίες, οι οποίες αναμένεται ότι θα είναι στη διάθεση των δικαιούχων του ΓεΣΥ από το Φθινόπωρο, δεν θα επιβληθούν άλλες αυξήσεις στις εισφορές (εκτός εάν προκύψει ανάγκη η οποία θα οδηγήσει σε τροποποίηση του νόμου).

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend