Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Παρουσιάστηκαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αγροτικών προϊόντων
Παρουσιάστηκαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αγροτικών προϊόντων

Παρουσιάστηκαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αγροτικών προϊόντων

Παρουσιάστηκαν σήμερα οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αγροτικών προϊόντων, που στοχεύουν να συνδέσουν απευθείας τους παραγωγούς με τον καταναλωτή αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΓΤΠ, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διάθεσης αγροτικών προϊόντων παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, που οργανώθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για σύνδεση των παραγωγών και των καταναλωτών με την τεχνολογία και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες, ως ένα εναλλακτικό μέσο διάθεσης αγροτικών προϊόντων.

«Η πρωτοβουλία αυτή», πρόσθεσε, «καθιστά πιο δίκαιη την προώθηση προϊόντων απευθείας από τον παραγωγό στον καταναλωτή, αφού με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν παρεμβάλλονται μεσάζοντες, αποφεύγονται αθέμιτες πρακτικές και βελτιώνεται το εισόδημα του παραγωγού. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην ψηφιακή εξοικείωση σημαντικού αριθμού αγροτών».

Χαρακτηρίζοντας τη χρήση των νέων τεχνολογικών στον αγροτικό τομέα ως ψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο, ο κ. Καδής σημείωσε ότι η πανδημία έδωσε την ώθηση για να προχωρήσουμε πιο γοργά βήματα προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, με τη συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας να ήταν καταλυτική.

Όπως είπε, οι καταναλωτές μπορούν τώρα να εξασφαλίσουν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες φρέσκα, ποιοτικά προϊόντα, όπως για παράδειγμα οπωροκηπευτικά, φρούτα, γαλακτοκομικά κλπ.

«Η διαδικασία είναι απλή: Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Υπουργείου Γεωργίας και δείτε τις πλατφόρμες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή και τις οποίες παρουσιάζουμε σήμερα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που είχε η τεχνολογία στην αποτελεσματική διαχείριση τόσο της κρίσης στην δημόσια υγεία όσο και των κοινωνικo – οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Στόχος μας η δημιουργία των προϋποθέσεων και υποδομών που θα αποτελέσουν το θεμέλιο για το ψηφιακό άλμα της κυπριακής γεωργίας, αλλά και η προώθηση της ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό», είπε.

Εκ μέρους των Αγροτικών Οργανώσεων μίλησε ο βοηθός Γενικός Γραμματέας της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία αυτή και συμπλήρωσε: «Από σήμερα οι παραγωγοί μας, έχουν και επίσημα στην διάθεσή τους ένα νέο εργαλείο, ένα νέο μέσο διάθεσης των γεωργικών τους προϊόντων απευθείας στους καταναλωτές, ώστε και οι παραγωγοί αλλά και οι καταναλωτές να επωφελούνται, αφού δεν θα πληρώνουν για τα κέρδη των μεσαζόντων. Την ίδια ώρα, ο παραγωγός θα αμείβεται για τους κόπους του».

Τέλος, εκ μέρους των Αναπτυξιακών Εταιριών, η υπεύθυνη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχιών Λάρνακας Αμμοχώστου, Άννα Κοσμά, είπε πως στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε οι Αναπτυξιακές Εταιρίες δεν έμειναν αμέτοχες στο κάλεσμα του Υπουργείου Γεωργίας και στήριξαν τους γεωργούς και τους παραγωγούς με ενημέρωση, καθοδήγηση και υποστηρικτικές υπηρεσίες, ώστε να μπορέσουν ομαλά και αποτελεσματικά να ενταχθούν και να προβάλουν τα προϊόντα τους και μέσα από τις διαδικτυακές πλατφόρμες.

Send this to a friend