Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η παρατεταμένη στασιμότητα στην επισημοποίηση της συμφωνίας μεταξύ της κοινοπραξίας (ισραηλινών συμφερόντων) Kition Ocean Holdings και του κράτους για το έργο της ενιαίας ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας, άρχισε ν’ ανησυχεί και να προκαλεί ερωτηματικά όχι μόνο στους παράγοντες της Λάρνακας, αλλά και στους Ισραηλινούς υποψήφιους επενδυτές.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου ανέφερε ότι το επιμελητήριο δεν έχει καμία επίσημη ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για το συγκεκριμένο θέμα. «Περιμέναμε ότι μετά την ανακοίνωση, τον περασμένο Φεβρουάριο, της προφορικής συμφωνίας μεταξύ κράτους και κοινοπραξίας για το έργο αυτό, μέχρι σήμερα θα είχαμε κάποια νεότερη ενημέρωση.

Δυστυχώς δεν είχαμε. Μας ανησυχεί η καθυστέρηση που παρατηρείται, ενώ μας προβληματίζει το ενδεχόμενο η καθυστέρηση αυτή να έχει συνέχεια. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι το συμβόλαιο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία για έλεγχο. Δεν αντιλαμβανόμαστε, όμως, τι προκαλεί τόσο μεγάλη καθυστέρηση, από την στιγμή που ο τόπος μας, έπειτα και από τις άσχημες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας του κορωνοιού, έχει απόλυτη ανάγκη από νέες θέσεις εργασίας. Και το έργο αυτό, με την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, θα δημιουργήσει πάμπολες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Σταύρου, ο οποίος παρατήρησε ότι ο κάθε επενδυτής έχει και κάποια όρια που μπορεί να περιμένει…

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η νέα ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Λάρνακας για το θέμα του λιμανιού και της μαρίνας.

Όπως σημειώνει, παρόλο που η ανακοίνωση για σύναψη της συμφωνίας έγινε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων στις 13 Φεβρουαρίου 2020, εντούτοις οι υπογραφές των συμβολαίων μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να εκκρεμούν, διότι το συμβόλαιο βρίσκεται στη Γενική Εισαγγελία για νομοτεχνικό έλεγχο εδώ και μερικούς μήνες.

«Ο Δήμος Λάρνακας κατανοεί τις καθυστερήσεις και την αλλαγή προτεραιοτήτων που προέκυψαν στα κυβερνητικά τμήματα λόγω κορωνοιού, παράλληλα όμως ανησυχεί έντονα για τυχόν νέο ναυάγιο της συμφωνίας, καθότι με τα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργούνται στην μετά κορωνοϊό εποχή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Το μόνο θετικό, σύμφωνα με το δήμο, είναι ότι η κοινοπραξία, παρά το γεγονός ότι δηλώνει δημόσια τη δυσαρέσκεια της για την καθυστέρηση που παρατηρείται, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την υλοποίηση του έργου. Ως πότε όμως;

 

Μετά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία ετοιμάζει έκθεση εισηγήσεων για πυροπροστασία της περιοχής της αλυκής, και ο Δήμος Λάρνακας ετοίμασε τη δική του έκθεση με σειρά εισηγήσεων, την οποία απέστειλε προς τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος για έγκριση και υλοποίηση.

Οι εισηγήσεις αφορούν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για βελτίωση της δυνατότητας πυρόσβεσης σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς στην περιοχή και αποφασίστηκαν έπειτα από επιτόπια επιθεώρηση του χώρου στην παρουσία λειτουργών του Τμήματος Περιβάλλοντος, του Δήμου Λάρνακας, του Δασονομείου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, οι εισηγήσεις του δήμου προς το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι να διαπλατυνθεί άμεσα το μονοπάτι της φύσης, από την περιοχή του Παρατηρητηρίου Πουλιών μέχρι την κατοικημένη περιοχή της οδού Μίκη Θεοδωράκη, ώστε να διακινούνται τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα σε περίπτωση πυρκαγιάς. Η διαπλάτυνση του μονοπατιού προϋποθέτει την αποκοπή καλαμιών και ακακιών και την τοποθέτηση κατάλληλου υλικού επίστρωσης. Επιπρόσθετα, σε ορισμένα σημεία χρειάζεται να δημιουργηθούν και χώροι για επαναστροφή των πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο Δήμος Λάρνακας ζητά, επίσης, να εξεταστεί το ενδεχόμενο ν’ αποκοπούν και ν’ απομακρυνθούν όλα τα καλάμια που περιβάλλουν την κατοικημένη περιοχή, ούτως ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για καταστροφή περιουσιών και απώλειας ανθρώπινων ζωών σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνεται και η καμένη έκταση στην οποία προτείνεται να φυτευτούν δένδρα που ευδοκιμούν στο περιβάλλον των αλυκών, ώστε να αποτραπεί η εκ νέου η ανάπτυξη των καλαμιών.

Ο Δήμος εισηγείται τη δημιουργία τεσσάρων κάθετων διαδρόμων προς το μονοπάτι της φύσης, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται τόσο από τα πυροσβεστικά οχήματα, όσο και από τα οχήματα του δήμου που προβαίνουν σε ψεκασμούς για καταπολέμηση κουνουπιών.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας, για την υλοποίηση των πιο πάνω εργασιών χρειάζεται να εξασφαλιστούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού όλη η προστατευόμενη περιοχή εμπίπτει στο δίκτυο Narura 2000.

«Ο Δήμος Λάρνακας βρίσκεται στη διάθεση του Τμήματος Περιβάλλοντος προκειμένου στα πλαίσια των δυνατοτήτων του να προσφέρει οποιαδήποτε τεχνητή βοήθεια για την υλοποίηση των πιο πάνω εργασιών το ταχύτερο», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από σημερινά δημοσιεύματα ημερήσιων εφημερίδων σχετικά με τη μη λειτουργία του νεοαναγειρόμενου Σταθμού Υπαίθρου Αθηένου ανακοινώνει ότι ο νέος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηένου δεν έχει παραδοθεί επίσημα από το Δήμο Αθηένου στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παραληφθεί και επιπλωθεί, ούτε να εξοπλιστεί με οχήματα και εξάρτυση, ώστε να μετακινηθεί από τον παλιό Σταθμό και να είναι δυνατή η λειτουργία του. Ως εκ τούτου, δεν μπορoύσε να γίνει η μετακίνηση από τον παλιό Σταθμό στο νέο γιατί ο νέος Σταθμός δεν μας έχει παραδοθεί επίσημα. Η παράδοση του έχει προγραμματιστεί κατόπιν συνεννόησης με το Δήμο Αθηένου να γίνει τη πρώτη εβδομάδα Ιουνίου.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι η στελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού Υπαίθρου γίνεται με Έκτακτους Πυροσβέστες, σύμφωνα με τους «Περί Αστυνομίας (Εκτάκτων Πυροσβεστών) Κανονισμούς 2002» και όχι με μόνιμο προσωπικό.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία οκτώ χρόνια ο υφιστάμενος Σταθμός, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίνεται σε περίπου 20-30 επεισόδια πυρκαγιών ετησίως.

Παρόλα ταύτα με οδηγίες του Αναπλ. Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για σκοπούς λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου εκτελούνται από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας και σε καθημερινή βάση, περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή Αθηένου.

  • Η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά από παρέμβαση πολίτη σε Δελτίο Ειδήσεων, ο οποίος εξέφρασε παράπονο για ολιγωρία σε θέμα ανταπόκρισης και κατάσβεσης πυρκαγιάς στη περιουσία του σε περιοχή του χωριού Δασάκι Άχνας, την Κυριακή 24 Μαΐου 2020, ανακοινώνει ότι μετά από οδηγίες του Αναπλ. Διευθυντή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατανοώντας την αγωνία του κοινού στις περιπτώσεις που απειλείται η περιουσία του , το θέμα έχει διερευνηθεί και διαπιστώθηκε ότι σε ουδεμία περίπτωση δεν υπήρξε κάτι τέτοιο.

Τη συγκεκριμένη μέρα στην Επαρχία Αμμοχώστου μαίνονταν εκτός από προαναφερόμενη πυρκαγιά άλλα 2 μέτωπα πυρκαγιών σε περιοχή των χωριών Λιοπέτρι – Αυγόρου και στην περιοχή Παναγιά Πύργος του χωριού Ξυλοφάγου. Η πρώτη ανταπόκριση στην περιοχή Δασάκι της Άχνας για το επεισόδιο του οποίου εκφράστηκε το παράπονο, έγινε από το Πυροσβεστικό Σταθμό των Βρετανικών Βάσεων. Ακολούθησε ενίσχυση με στελεχωμένο πυροσβεστικό όχημα από το πυροσβεστικό Σταθμό Αμμοχώστου και επιπρόσθετη ενίσχυση με 3 στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από τους πυροσβεστικούς Σταθμούς Λάρνακας και υπεύθυνο Αξιωματικό. Στη συγκεκριμένη περιοχή απειλούταν από την πυρκαγιά διάφορα υποστατικά και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αξιολογώντας πάντοτε την επικινδυνότητα και τη διάσωση περιουσίας επενέβη ιεραρχικά.

Επιπρόσθετα μετά από αυτοψία στη σκηνή διαπιστώθηκε για ακόμα μια φορά η ολιγωρία στα θέματα αποψίλωσης τόσο στην ευρύτερη περιοχή όσο και σε χώρους ιδιωτικής χρήσης.

Θεωρούμε ότι βάση των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή και ιδιαίτερα των σφοδρών ανέμων, αρκετές ζημιές σε κτηματικές περιουσίες και υποστατικά θα μπορούσαν σίγουρα να αποφευχθούν εάν γίνονταν οι κατάλληλοι καθαρισμοί αποψίλωσης τόσο στην περιφέρεια όσο και εσωτερικά χώρων ιδιωτικής χρήσης.

 

 

 


Send this to a friend