Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Στοίχημα: Ο κορωνοϊός επηρέασε αισθητά τον τζίρο…
Στοίχημα: Ο κορωνοϊός επηρέασε αισθητά τον τζίρο…

Στοίχημα: Ο κορωνοϊός επηρέασε αισθητά τον τζίρο…

Στην καραντίνα βρισκόταν για δύο και πλέον μήνες και το στοίχημα. Εξαιτίας του κλεισίματος των πρακτορείων στοιχημάτων αλλά και της μη διεξαγωγής μεγάλων αθλητικών συναντήσεων, όπως είναι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες, μειώθηκε ο κύκλος εργασιών των αποδεκτών (πρακτορεία στοιχημάτων και on line στοίχημα) και κατ’ επέκταση οι εισπράξεις του κράτους.

Στα οικονομικά αποτελέσματα της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2020 (Ιανουάριος-Μάρτιος) φαίνεται πως ο κορωνοϊός παρέσυρε για τα καλά τα έσοδα και στις δύο κατηγορίες του στοιχήματος, παρόλο που από τα κυβερνητικά μέτρα προστασίας επηρεάστηκε μόνο ο Μάρτιος.

Συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του έτους, κατά 10% μειώθηκε το ύψος των ποσών που στοιχημάτισαν οι Κύπριοι. Δηλαδή πόνταραν €165,5 εκατ. σε σύγκριση με €183,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Στο μεταξύ, μπορεί το 2020 να μειώθηκαν κατά 10% τα έσοδά τους, ωστόσο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2018 σημείωσαν άνοδο της τάξης του 8%.

Να σημειωθεί πως το στοίχημα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες . Πρόκειται για το στοίχημα κλάσης Α, το λεγόμενο «επίγειο» στοίχημα, δηλαδή ο παίκτης μεταβαίνει σε αδειούχο πρακτορείο και παίζει επί τόπου το στοίχημά του. Το στοίχημα κλάσης Β, αφορά στο αποκαλούμενο «διαδικτυακό» στοίχημα. Τα έσοδα των πρακτόρων από το επίγειο στοίχημα ήταν €64,8 εκατ. ενώ τα έσοδα από το on line στοίχημα ήταν €100,7 εκατ.

Οι εκτιμήσεις για τα οικονομικά αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου του 2020 αναμένεται να είναι πιο απογοητευτικά καθώς εφαρμόζονταν για μεγαλύτερη χρονική περίοδο τα κυβερνητικά μέτρα.

Πάντως, από την ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων για το πρώτο τρίμηνο του έτους, διαφαίνεται πως τα μικτά έσοδα των πρακτορείων στοιχημάτων μειώθηκαν κατά 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 όταν είχαν ανέλθει σε €80,9 εκατ. Την ίδια ώρα, κατά 15% μειώθηκαν τα έσοδα του 2020 σε σύγκριση με το 2018 όταν ήταν €73,3 εκατ.

Επιπρόσθετα το πρώτο τρίμηνο του 2020 πτώση καταγράφηκε και στα έσοδα των επαγγελματιών από το διαδικτυακό στοίχημα που μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με το 2019 όταν ήταν €103 εκατ.

Παράλληλη πορεία κατέγραψαν τα κέρδη των παικτών τα οποία μειώθηκαν κατά 14%. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα κέρδη των παικτών ήταν €140,2 εκατ. από τα οποία τα €90,8 εκατ. προήλθαν από το on line στοίχημα. Στο μεταξύ τους πρώτους μήνες του 2019 τα κέρδη των παικτών ήταν €163 εκατ. και το 2018 ήταν €133,5 εκατ. δηλαδή παρατηρήθηκε αύξηση 5%.

Την ίδια περίοδο αυξημένες κατά 21% ήταν οι αποδοχές στοιχήματος κλάσης Α και Β οι οποίες ανήλθαν στα €25.2 εκατ. σε σύγκριση με €20,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2019. Στο επίγειο στοίχημα οι αποδοχές αυξήθηκαν 6% και ήταν €15,3 εκατ., ενώ στο διαδικτυακό στοίχημα καταγράφηκε αύξηση 56% και ήταν €9,9 εκατ.

Εξάλλου παρά τη μείωση του ποσού που στοιχηματίστηκε, το κράτος αύξησε τα έσοδα του κατά 21% από τους φόρους και τις εισφορές. Το κράτος λαμβάνει έσοδα από την επιβολή φόρου στοιχήματος, ο οποίος είναι 10% επί των αποδοχών του στοιχήματος αδειούχου αποδέκτη κλάσης Α’ και Β’. Επίσης, λαμβάνει εισφορές που καταβάλλουν οι αποδέκτες που παρέχουν υπηρεσίες στοιχήματος στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Η εισφορά ανέρχεται στο 3% επί των αποδοχών που είχαν τα πρακτορεία και το διαδικτυακό στοίχημα. Συγκεκριμένα το κράτος έλαβε από τον φόρο του στοιχήματος, επί των αποδοχών του στοιχήματος αδειούχου αποδέκτη κλάσης Α’ και Β’, ποσό € 2,5 εκατ. σε σχέση με €2 εκατ. το 2019 Επίσης εξασφάλισε ποσό € 758 χιλ. από τις εισφορές που καταβάλλουν οι αποδέκτες που παρέχουν υπηρεσίες στοιχήματος στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων. Πέρσι το ύψος των εισφορών ήταν €627 χιλ.

Πηγή: philenews

Send this to a friend