Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Επιτρέπεται η διέλευση στους Τ/κ της Πύλας – Σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων
Επιτρέπεται η διέλευση στους Τ/κ της Πύλας – Σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Επιτρέπεται η διέλευση στους Τ/κ της Πύλας – Σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Η Afrika (22.05.20), σύμφωνα με μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, γράφει ότι το λεγόμενο «υπουργικό συμβούλιο» του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος αποφάσισε την διευκόλυνση των διελεύσεων των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Πύλα προς τις κατεχόμενες περιοχές από την 1η Ιουνίου, νοουμένου ότι θα εφαρμόζουν τους όρους που θα καθορίσει το λεγόμενο «υπουργείο υγείας».

Σε γραπτή δήλωση που εξεδόθη μετά την χθεσινή συνεδρία του «υπουργικού συμβουλίου» σημειώνεται ότι στην 1η Ιουνίου θα τερματιστεί η πρακτική που είχε αποφασιστεί για τους κατοίκους της Πύλας στις 18 Μαρτίου 2020 στο πλαίσιο των μέτρων για τον Covid-19. Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι της Πύλας ήταν αναγκασμένοι να τίθενται σε καραντίνα για 14 μέρες σε περίπτωση που θα περνούσαν στα κατεχόμενα, επειδή μπορούσαν να κυκλοφορούν στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαΐου 2020 είχε σημειωθεί ένταση στο οδόφραγμα του Περγάμους με δύο ταυτόχρονες διαδηλώσεις, μια με Τ/κ από τα κατεχόμενα που ήθελαν να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές, και μια με Τ/κ της Πύλας που ήθελαν να περάσουν στα κατεχόμενα. Οι σκηνές προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση αφού πίσω από τον λεγόμενο «Τ/κ κοινοτάρχη» της Πύλας (που βρίσκεται στην ουδέτερη ζώνη) δύο άτομα κρατούσαν σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

Λίγες μέρες μετά, ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» της κατοχής Ερσίν Τατάρ χαρακτήρισε την Πύλα «υψηλού ρίσκου» περιοχή λόγω κινδύνου μόλυνσης από τους Ελληνοκύπριους.

Συμφωνία για σταδιακό άνοιγμα των οδοφραγμάτων

Κάτω από τον τίτλο «Συμφώνησαν επί της αρχής», η Vatan (22.05.20) γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη κατά την οποία αντάλλαξαν απόψεις για σταδιακή επανέναρξη των διελεύσεων μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών. Σύμφωνα με πληροφορίες που δόθηκαν από την λεγόμενη «προεδρία», οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί της αρχής ότι σε πρώτο στάδιο θα αρθούν οι περιορισμοί για τους Τουρκοκύπριους που εργάζονται, φοιτούν ή τυγχάνουν θεραπείας στις ελεύθερες περιοχές, για τους Ελληνοκύπριους και Μαρωνίτες που έχουν την μόνιμη κατοικία τους στα κατεχόμενα και για άτομα που είναι αναγκαίο να περάσουν για ανθρωπιστικούς λόγους.

Σύμφωνα με την ενημέρωση, συμφωνήθηκε ότι σε πρώτο στάδιο άτομα που ανήκουν στις προαναφερθείσες κατηγορίες θα μπορούν να περνούν από σημεία στα οποία επιτρέπεται η διέλευση οχημάτων, ενώ οι Τουρκοκύπριοι που φοιτούν στις ελεύθερες περιοχές θα μπορούν να χρησιμοποιούν το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας και πάλι.

Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης σε δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι εν λόγω διελεύσεις θα αρχίσουν στις 8 Ιουνίου 2020, ότι από τα άτομα που θα χρησιμοποιούν τα σημεία διέλευσης θα ζητείται πιστοποιητικό ότι έχουν κάνει τεστ για Covid-19 κατά τις τελευταίες τρεις μέρες με αρνητικά αποτελέσματα και ότι θα διεξάγονται τυχαία τεστ από τις αρχές της Δημοκρατίας.

Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής Υγείας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με την συμμετοχή της Τουρκοκύπριας γενικής συντονίστριας για τις τεχνικές επιτροπές, Μελτέμ Ονουρκάν Σαμανί και εκπροσώπου του Ελληνοκύπριου ηγέτη για καθορισμό οδικού χάρτη σε σχέση με τα βήματα που θα γίνουν στο εξής για διασφάλιση των διελεύσεων στην «κανονικότητα» αναλόγως της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ο κατοχικός ηγέτης θα ενημερώσει σήμερα λεπτομερώς τον λεγόμενο «πρόεδρο» της «βουλής», την «κυβέρνηση» και τους προέδρους των κομμάτων που εκπροσωπούνται στην «βουλή» για την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα αξιολογήσουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε σχέση με τις διελεύσεις.

Send this to a friend