Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Επανέναρξη μερικών πτήσεων της EasyJet από 15 Ιουνίου
Επανέναρξη μερικών πτήσεων της EasyJet από 15 Ιουνίου

Επανέναρξη μερικών πτήσεων της EasyJet από 15 Ιουνίου

Την επανέναρξη ορισμένων πτήσεων από τις 15 Ιουνίου ανακοίνωσε η EasyJet, λέγοντας ότι περισσότερα δρομολόγια θα προστεθούν όταν καταστεί δυνατό και οικονομικά βιώσιμο.

Οι πτήσεις αφορούν κυρίως πτήσεις εσωτερικού στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Γαλλία, καθώς και περιορισμένες συνδέσεις μεταξύ της Γενεύης και της Νίκαιας, της Βαρκελώνης, της Λισαβόνας και του Πόρτο.

Οι επιβάτες θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες και στα αεροσκάφη δε θα σερβίρεται φαγητό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας Γιόχαν Λούντγκρεν δήλωσε ότι πρόκειται για «μικρά και προσεκτικά» βήματα.

Πάγο στην ιδέα του Βρετανού Υπουργού Μεταφορών για δημιουργία «αεροπορικών γεφυρών» μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και χωρών με λίγα κρούσματα του κορωνοϊού φαίνεται να βάζει η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Γκραντ Σαπς είχε πει τη Δευτέρα στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι σε μια μεταγενέστερη φάση της καραντίνας των 14 ημερών για τις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο -που αναμένεται να εφαρμοστεί εντός των επόμενων εβδομάδων και θα αφορά και Βρετανούς τουρίστες που επιστρέφουν- θα μπορούσαν να προβλεφθούν εξαιρέσεις για αφίξεις από χώρες με καλή επιδημιολογική εικόνα ως προς την πανδημία.

Μάλιστα η πολιτική υφιστάμενή του Υφυπουργός Αεροπλοΐας Κέλλυ Τόλχερστ είπε την Τετάρτη στην επιτροπή μεταφορών της Βουλής των Κοινοτήτων ότι το υπουργείο έχει συγκροτήσει μία «ομάδα δράσης για αεροπορικές γέφυρες» για να εξετάσει την ιδέα, αλλά χωρίς ακόμα να έχει κάνει οποιαδήποτε συζήτηση με ξένες κυβερνήσεις.

Σύμφωνα, ωστόσο, με την Daily Telegraph, το Foreign Office και το Υπουργείο Εσωτερικών απέρριψαν την ιδέα ως «μη λειτουργική».

Κυβερνητική πηγή, μάλιστα, δηλώνει στην εφημερίδα ότι η δήλωση του Υπουργού Μεταφορών δεν είχε προεγκριθεί από την Ντάουνινγκ Στριτ. Προσθέτει ότι υπάρχει σύγκρουση του κ. Σαπς, που προσπαθεί να προστατέψει όσο μπορεί την τουριστική βιομηχανία της χώρας, με τον επικεφαλής πολιτικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς, που φέρεται να υποστηρίζει ένθερμα μία σχετικά αυστηρή καραντίνα για να αποφευχθεί δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού.

Παρά την επίσημη δήλωση ότι οι όροι της καραντίνας θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, η κυβερνητική πηγή δηλώνει στην Telegraph ότι «οι αεροπορικές γέφυρες είναι πολύ πιο κάτω στην πορεία του μέτρου».

Η Daily Mail σχολιάζει ότι η ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για ευρύτερη υποδοχή τουριστών από την 1η Ιουλίου, όπως και η αντίστοιχη ανακοίνωση από την ιταλική κυβέρνηση, εντείνουν την πίεση επί του Λονδίνου να εγκαταλείψει το σχέδιο περί καραντίνας.

«Οι ανακοινώσεις από τις δύο χώρες είναι μια ώθηση για τις βρετανικές οικογένειες που ελπίζουν σε καλοκαιρινές διακοπές παρά την πανδημία του κορωνοϊού», προσθέτει η βρετανική εφημερίδα.

Η Υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δήλωσε την Τετάρτη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη ότι το μέτρο ακόμα καταρτίζεται και ότι οι ανακοινώσεις των λεπτομερειών δεν αργούν.

Εν τω μεταξύ, το στέλεχος του Συντηρητικού Κόμματος και πρόεδρος του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Συμβουλίου της Κοινοπολιτείας λόρδος Μάρλαντ ζητά με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να αναθεωρήσει και να μην εφαρμόσει την καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις.

Σημειώνει ότι η καραντίνα θα είχε καταστρεπτικό αντίκτυπο όχι μόνο στη βρετανική τουριστική βιομηχανία αλλά και στις χώρες της Κοινοπολιτείας που βασίζονται σημαντικά για την οικονομία τους στις επισκέψεις Βρετανών τουριστών.

Ο λόρδος Μάρλαντ συντόνισε την Τετάρτη τηλεδιάσκεψη υπουργών και εκπροσώπων του τουριστικού τομέα από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

Να αναθεωρήσει και να εγκαταλείψει το μέτρο κάλεσε την κυβέρνηση και ο Συντηρητικός βουλευτής Ίαν Ντάνκαν Σμιθ, πρώην ηγέτης των Τόρις.

Send this to a friend