Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Τηλεψυχιατρική – Ανάγκη στην εποχή της κοινωνικής απομάκρυνσης
Τηλεψυχιατρική – Ανάγκη στην εποχή της κοινωνικής απομάκρυνσης

Τηλεψυχιατρική – Ανάγκη στην εποχή της κοινωνικής απομάκρυνσης

Η κρίση που έφερε ο κορονοϊός στις ανθρώπινες σχέσεις ανάγκασε και τον ασθενή να απομακρυνθεί όχι μόνο από κέντρα υγείας αλλά και από τον ψυχίατρο.

Η ανάγκη όμως της επαφής ασθενούς- γιατρού υπάρχει, όχι μόνο, τώρα σαυτές τις δύσκολες και ψυχοπιεστικές συνθήκες, αλλά  γίνονται ακόμη περισσότερο αναγκαίες τόσο για τον ασθενή που βρίσκεται ήδη υπό παρακολούθηση, όσο και για τους άλλους που θα ζητήσουν τώρα για πρώτη φορά βοήθεια.

Η τηλεψυχιατρική  λοιπόν είναι η μόνη σίγουρη λύση. Η χρησιμοποίηση δηλαδή της σύγχρονης τεχνολογίας για ηλεκτρονικής  εξ’ αποστάσεως  επικοινωνίας με τον γιατρό.

Στην Κλινική ΒΕΡΕΣΙΕ υπάρχει εμπειρία τουλάχιστον δέκα χρόνων στον τομέα αυτό.

Αρχικά χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη ψυχολογικής στήριξης ατόμων που άρχιζαν την θεραπεία τους, ( είτε για καθαρά ψυχιατρικό θέμα είτε για θέμα εξάρτησης σε ουσίες ή συμπεριφορές),  αλλά λόγω σπουδών ή εργασίας ή μακρινού τόπου παραμονής στο εξωτερικό ή στην Κύπρο  έπρεπε να συνεχίσει.

Σταδιακά επεκτάθηκε και σε άτομα εργαζόμενα που δεν μπορούσαν να επισκεφθούν την Κλινική πιο τακτικά.

Η εμπειρία που είχαμε στη αρχή, με άτομα γνωστά σε μας, με τα οποία  υπήρξαν προηγουμένως μερικές άμεσες προσωπικές συναντήσεις, υπήρχε  ήδη η αναγκαία εξοικείωση και με τον Ψυχίατρο και με τον Κλινικό Ψυχολόγο και η ηλεκτρονική επικοινωνία που ακολουθούσε  δεν μπορούσε να δημιουργήσει κανένα τρακ ή αρνητικό συναίσθημα.

Παρά τους αρχικούς μας φόβους, το ίδιο όμως αρχίσαμε να νοιώθουμε  και μετά την πρώτη τηλεψυχιατρική συνάντηση  με άτομα που μας ήταν εντελώς άγνωστα και εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στην οθόνη του υπολογιστή μας, όπως και εμείς εμφανιστήκαμε στην δική τους οθόνη.

Δηλαδή εύκολα γίνεται η γνωριμία με το Ψυχίατρο ή τον Ψυχολόγο και δημιουργείται θεραπευτική ατμόσφαιρα, αποδεκτή  και από τις δύο πλευρές.

Αυτό διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό την εξοικείωση που αφαιρεί τις αμφιβολίες για το θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Με τον τρόπο αυτό συνεχίζουμε απρόσκοπτα τις θεραπευτικές  μας συναντήσεις, χορηγούμε συνταγές , εκδίδουμε πιστοποιητικά, χορηγούμε άδειες ασθένειας και άλλα.

Η κύρια πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε, είναι το  Skype και το τηλέφωνο.

Αυτή είναι η εναλλακτική λύση και ο τρόπος  που βρήκαμε για να διατηρήσουμε την επαφή μας στους δύσκολους καιρούς του κορονοϊού με όσους έχουν ανάγκη ψυχιατρικής βοήθειας.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΕΡΕΣΙΕ -70000 659

 

Send this to a friend