Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Νομικοί: «Αυτή την ώρα δε κρίνεται η συνταγματικότητα των μέτρων αλλά η υγεία του κόσμου»
Νομικοί: «Αυτή την ώρα δε κρίνεται η συνταγματικότητα των μέτρων αλλά η υγεία του κόσμου»

Νομικοί: «Αυτή την ώρα δε κρίνεται η συνταγματικότητα των μέτρων αλλά η υγεία του κόσμου»

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης και οι δικηγόροι Αχιλλέας Δημητριάδης και Κρις Τριανταφυλλίδης σχολιάζουν στο ΚΥΠΕ τις αντιδράσεις που εκφράζονται από μερίδα των πολιτών ως προς τη νομιμότητα των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται λόγω του κορωνοϊού ως επίσης και το ζήτημα του κατά πόσον θα πρέπει να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, επανέλαβε τη θέση ότι η  συζήτηση περί της συνταγματικότητας των μέτρων δεν ωφελεί σε τίποτε αυτή την ώρα.

Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου – Δώρος Ιωαννίδης
«Ας μην γινόμαστε με τις δηλώσεις μας συνυπεύθυνοι με κάποιους απείθαρχους και ανεύθυνους που ψάχνουν αφορμές για να μην συμμορφώνονται. Αυτή την ώρα δεν κρίνεται η συνταγματικότητα των μέτρων αλλά η υγεία του κόσμου. Μπορεί αυτοί που λένε ότι τα μέτρα είναι αντισυνταγματικά να έχουν απόλυτο νομικό δίκαιο, αλλά δεν είναι η ώρα όμως αυτής της συζήτησης.»

Ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι κακώς δόθηκε το μήνυμα ότι η Αστυνομία μπορεί να μπαίνει στα σπίτια του κόσμου και να κάνει ελέγχους. Το μήνυμα που πρέπει να σταλεί, πρόσθεσε, είναι ότι δεν θα πρέπει να γίνονται συγκεντρώσεις στα σπίτια για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τόνισε ότι ο έλεγχος συμμόρφωσης με αυτό το μέτρο πρέπει να γίνεται με πολλή προσοχή. «Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία», είπε. Ως προς το θέμα του επαναπατρισμού φοιτητών,  ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι διευθέτησης αυτού του θέματος, σημειώνοντας, τέλος, ότι η παρούσα κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογεί την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι οι αντιδράσεις που εκφράζονται αφορούν στον περιορισμό των προσωπικών ελευθεριών των ατόμων σε σχέση με τα δικαιώματα που τους διασφαλίζει το σύνταγμα.

Δικηγόρος – Αχιλλέας Δημητριάδης
«Θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η συζήτηση θα γίνει σε νομικό επίπεδο ή όχι. Αν θα συζητήσουμε σε επίπεδο νομικό τότε η αναφορά μας πρέπει να είναι το Σύνταγμα διότι το Σύνταγμα σχεδιάστηκε για περίοδο κρίσης και είναι στο Σύνταγμα που πρέπει να ανατρέχουμε. Δεδομένων των εξαιρέσεων που υπάρχουν, πιστεύω ότι δεν είναι δυσανάλογα με τον απαιτούμενο σκοπό, ήτοι τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας. Και εν πάση περίπτωσει, το άρθρο 13 του Συντάγματος παρέχει αυτό το δικαίωμα.»

Ερωτηθείς συγκεκριμένα για το μέτρο της απαγόρευσης της μετακίνησης προσώπων μεταξύ 9 το βράδυ και 6 το πρωί, πλην όσων κατέχουν το έντυπο Βεβαίωσης Κυκλοφορίας Εργαζομένου (Έντυπο Α), ο κ. Δημητριάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι δυσανάλογο προς τον σκοπό τον οποίον προσπαθεί να πετύχει που είναι ο περιορισμός της διασποράς του ιού. Είναι θέμα εξισορρόπησης, όπως είπε, των ιδιωτικών δικαιωμάτων με το γενικό συμφέρον που άπτεται της υγείας των πολιτών του κράτους, εκφράζοντας την άποψη ότι τα μέτρα αυτά δεν απαγορεύονται από το Σύνταγμα.

Ως προς το δήθεν, όπως είπε, δικαίωμα της Αστυνομίας να ελέγχει τα σπίτια, εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο «ξεπερνά τα λογικά μέτρα που μπορούν να παρθούν σε μια τέτοια κατάσταση. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι έχει δικαίωμα οποιοσδήποτε αστυνομικός χωρίς ένταλμα να επεμβαίνει εις την κατοικία οποιουδήποτε ατόμου σε τέτοιες συνθήκες. Και σίγουρα δεν είναι ο χρόνος που θα το δείξει αυτό». Συνεχάρη,τέλος, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το νομοσχέδιο για μείωση του υπερπληθυσμού των κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Κρις Τριανταφυλλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη νομιμότητα και συνταγματικότητα των περιοριστικών μέτρων, είπε ότι συμφωνεί με τη θέση που εξέφρασε δημόσια ο Γενικός Εισαγγελέας ότι δεν είναι τώρα η ώρα αυτής της νομικής συζήτησης.

Για το ζήτημα της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι το άρθρο 183 του Συντάγματος σαφέστατα λέει, στην πρώτη παράγραφο, ότι «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μπορεί να κηρυχθεί μόνο όταν κινδυνεύει η Δημοκρατία, δηλαδή το πολίτευμα. «Όσο τραγική κι αν είναι η κατάσταση τώρα λόγω της πανδημίας δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι κινδυνεύει το πολίτευμα.», ειπε.

«Όσον αφορά τις απαγορεύσεις μετακινήσεων, ο κ. Τριανταφυλλίδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι το άρθρο 13 του Συντάγματος προνοεί ότι «το δικαίωμα δεν είναι απόλυτο και για λόγους δημόσιας υγείας μπορείς με τον σωστό νομικό τρόπο να περιορίσεις τις μετακινήσεις».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Send this to a friend