Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΥΠΕΞ: «Εγκλωβισμένοι» Κύπριοι σε 35 χώρες- Τους μαζεύουν σε Αθήνα και Λονδίνο
ΥΠΕΞ: «Εγκλωβισμένοι» Κύπριοι σε 35 χώρες- Τους μαζεύουν σε Αθήνα και Λονδίνο

ΥΠΕΞ: «Εγκλωβισμένοι» Κύπριοι σε 35 χώρες- Τους μαζεύουν σε Αθήνα και Λονδίνο

Για τους επαναπατρισμούς των εγκλωβισμένων Κυπρίων στο εξωτερικό μίλησε στο Πρωτοσέλιδο ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, Δημήτρης Σαμουήλ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος αριθμός Κυπρίων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι στη Βρετανία, ενώ υπάρχει συνεργασία με τις οργανώσεις της παροικίας. Τις προσπάθειες συντονίζει το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων και σε αυτό έχει συμμετοχή και η Ύπατη Αρμοστεία της Κύπρου στο Λονδίνο.

Συμπλήρωσε ότι εντός της εβδομάδας θα σταλούν πακέτα προς τους συμπατριώτες μας που ζουν στο εξωτερικό με είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα.

Μίλησε μάλιστα για την ειδική πρωτοβουλία του Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε κανένας Κύπριος να μην ξεμείνει από λεφτά στο εξωτερικό, όταν χρειάζεται να παραταθεί η διαμονή του, ενώ δεν το είχε προγραμματίσει.

Συμπλήρωσε ότι εδώ και δύο βδομάδες τρέχει η διαδικασία εγγραφής των φοιτητών της Βρετανίας, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπου μέσω της ιστοσελίδας της μπορούν να εγγραφούν Κύπριοι.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν Κύπριοι σε πάνω από 35 χώρες και έχουν ξεμείνει εκεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση υπάρχουν για παράδειγμα Κύπριοι στην Αυστραλία, στην Ταϊλάνδη, στο Νεπάλ, στο Μεξικό, στο Περού κτλ και γίνεται τιτάνια προσπάθεια για να μαζευτούν όλοι πρωτίστως στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Στόχος όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να συνεχίσουν οι ναυλωμένες πτήσεις για επαναπατρισμό τους.

Εξήγησε δε ότι ακόμα και εάν απαγορευτούν οι εμπορικές πτήσεις, κανείς δεν μπορεί να απαγορεύσει τις ναυλωμένες πτήσεις από αυτές τις χώρες.

Δείτε το βίντεο:

Send this to a friend