Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Ξεκίνησε η επίταξη ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου
Ξεκίνησε η επίταξη ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου

Ξεκίνησε η επίταξη ιδιωτών γιατρών στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου

Άρχισε η επίταξη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων από τον ιδιωτικό τομέα στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου για κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της διάδοσης του κορωνοιού.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας προκλήθηκε πανικός τις τελευταίες μέρες, μετά τη διάγνωση ότι 78χρονος, ο οποίος νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου με ελαφρύ εγκεφαλικό, είναι θετικός στον ιό.

Ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής ΟΚΥπΥ Λάρνακας – Αμμοχώστου Γιώργος Καροτσάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι ο 78χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου μ’ ελαφρύ εγκεφαλικό και κρατήθηκε για περίθαλψη στο παθολογικό τμήμα. Τις επόμενες μέρες ανέπτυξε συμπτώματα κορωνοιού κι έπειτα από εξετάσεις που υποβλήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (23/3) διαπιστώθηκε θετικός στον ιό. Αμέσως ο 78χρονος απομονώθηκε, ενώ σε τεστ υποβλήθηκε και ο ασθενής που νοσηλευόταν στο ίδιο δωμάτιο, ο οποίος ήταν αρνητικός.

Ο κ. Καροτσάκης ανέφερε ότι λήφθηκαν 180 δείγματα από το προσωπικό του παθολογικού τμήματος, από προσωπικό άλλων τμημάτων (γιατρούς και νοσηλευτές), από ασθενείς και από άτομα που ήλθαν σ’ επαφή με τον 78χρονο το τελευταίο διάστημα. Ευτυχώς τα πρώτα 80 αποτελέσματα είναι αρνητικά και σ’ αυτά συμπεριλαμβάνεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (15 γιατροί, 35 νοσηλευτές και άλλο προσωπικό) καθώς και ασθενείς του παθολογικού τμήματος.

«Αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός και προσευχόμαστε όπως και τα υπόλοιπα τεστ να είναι αρνητικά», σημείωσε ο Διευθυντής του Νοσοκομείου Λ/κας, ο οποίος συμπλήρωσε ότι όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του παθολογικού τμήματος που είχαν τις πρώτες επαφές με τον 78χρονο ασθενή βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα στα σπίτια τους για 14 μέρες όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Όσο για το υπόλοιπο προσωπικό και τ’ άτομα που είχαν δεύτερες ή τρίτες επαφές με τον 78χρονο, εφόσον τα αποτελέσματά τους είναι κι αυτά αρνητικά, τότε θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.

Ο κ.Καροτσάκης δήλωσε ότι ο συγκεκριμένος ηλικιωμένος παρόλο που έφερε τον ιό προτού εισαχθεί στο νοσοκομείο κι έπρεπε να βρισκόταν σε «καραντίνα», εντούτοις σύχναζε σε καφενεία και σε άλλα μέρη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές κι άλλων προσώπων. Χαρακτήρισε, δε, τη συμπεριφορά του ως απαράδεκτη.

Λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες στο παθολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Λάρνακας, έχει ζητηθεί από τον ιδιωτικό τομέα η επίταξη παθολόγων και άλλων ειδικοτήτων με απόφαση του Υπουργού Υγείας, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που θα δημιουργηθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες που θα βρίσκεται σε καραντίνα το προσωπικό ή για αντιμετώπισε αυξανόμενων αναγκών.

Ο Γ. Καροτσάκης δήλωσε ότι από την Τετάρτη, 25 Μαρτίου, έπιασαν δουλειά στο παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου τρεις ιδιώτες παθολόγοι, ενώ παράλληλα στο παθολογικό τμήμα έχουν απομονωθεί τέσσερις κλίνες αποκλειστικά για εξέταση υπόπτων κρουσμάτων κορωνοιού. Εν αναμονή των εκθέσεων των λοιμοξιολόγων κι εφόσον και τα υπόλοιπα τεστ σε σχέση με τα άτομα που ήλθαν σ’ επαφή με το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοιού είναι αρνητικά, τότε τις επόμενες μέρες το παθολογικό τμήμα του νοσοκομείου θα επαναλειτουργήσει κανονικά.

Η διεύθυνση του νοσοκομείου προτίθεται να δημιουργήσει γύρω στις 15 νέες κλίνες, σε άλλο χώρο του νοσηλευτηρίου, για εξέταση των υπόπτων κρουσμάτων. Στη Λάρνακα, κανονικά λειτουργούν η παιδιατρική και η γυναικολογική κλινική καθώς και όλα τα χειρουργεία, ενώ η εξυπηρέτηση των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία γίνεται τηλεφωνικώς.

Παράλληλα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ειδικός εξοπλισμός στα Νοσοκομεία Λάρνακας και Αμμοχώστου για διεξαγωγή ερευνών προς εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοιού. «Αυτό θα μας βοηθήσει αφάνταστα στην έγκαιρη διάγνωση των θετικών κρουσμάτων», ανέφερε ο κ. Καροτσάκης.

Όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που είναι το «νοσοκομείο αναφοράς» για τους ασθενείς με κορωνοϊό, έχει γίνει επίταξη ενός εντατικολόγου από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχει προσληφθεί κι ένας Ελλαδίτης εντατικολόγος, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα αναλάβει τα καθήκοντά του.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend