Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Η κοινωνία της επίδοσης και η κοινωνία της απόγνωσης
Η κοινωνία της επίδοσης και η κοινωνία της απόγνωσης

Η κοινωνία της επίδοσης και η κοινωνία της απόγνωσης

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Οργανώσαμε τις ζωές και τις κοινωνίες μας γύρω και μέσα από την επίδοση. Η επίδοση μας προβάλλεται μέσα από την καθημερινή μας ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις φωτογραφίες, στις συνομιλίες μας, στα σπίτια και στα γραφεία μας. Η ολοένα και μεγαλύτερη απόδοση στην επίδοση μας σημαίνει την κοινωνική μας αναγνώριση, ταυτίζεται με το είναι μας.

Μέσα σε όλο αυτόν τον φαύλο κύκλο η αγωνία και το άγχος για την επίδοση χαρακτηρίζουν την ζωή μας. Το άγχος για επίδοση έχει μια αυξητική τάση κοιμίζοντας τις ανθρώπινες ανάγκες όπως για ξεκούραση, χαλάρωση, ερωτισμό, την ανάγκη να πούμε όχι πολλές φορές.

Κι όμως η κοινωνία της επίδοσης μετατράπηκε σε κοινωνία της απόγνωσης στην οποία οι άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στους «μεγάλους πύργους» που έκτισαν για να προβάλουν την επίδοση τους. Οι άνθρωποι πλέον αγωνιούν μήπως τρυπώσει στα σπίτια τους ο νέος ιός που φαίνεται να σαρώνει την ανθρωπότητα. Ως άνθρωποι φροντίσαμε να ζήσουμε αλλά μάλλον δεν θωρακίσαμε καλά το τι σημαίνει η ζωή. Η ζωή σημαίνει επιβίωση και σήμερα καλούμαστε να επιβιώσουμε. Καλούμαστε να λάβουμε μέρος σε έναν αγώνα ενάντια της νέας πανδημίας αλλά νιώθουμε ανίσχυροι. Αυτή η αδυναμία μας φέρνει την ανασφάλεια και το άγχος. Όμως όχι το αλλοτινό διαφορετικό άγχος που είχαμε ως πριν λίγες μέρες που ταυτιζόταν με την αναγνώριση αλλά το άγχος της επιβίωσης. Εκείνο το άγχος που είχαν οι πρόγονοι μας όταν ζούσαν σε σπηλιές και είχαν να κάνουν με άγρια θηρία.

Η ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα.

Το άγχος της επιβίωσης μας μας φέρνει σε επαφή με την απλότητα. Με τη μέρα που φέρνει τη νύχτα και αντίστροφα. Με τα πουλιά που πετούν και τα λουλούδια που ανθίζουν. Με τους ανθρώπους που ζούμε κάτω από την ίδια στέγη και πολλές φορές χάσαμε την επαφή. Και στο τέλος με την ομορφιά και την αξία του να πούμε είμαστε καλά. Τόσο απλά.

Κατερίνα Μιχαήλ


Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP


Facebook Page: Katerina Michael Αριθμός Τηλ: 96409488
Email: [email protected]

Send this to a friend