Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Αναμένεται νέο διάταγμα του Υπουργείου! Εξαιρέσεις σε διαζευγμένους γονείς καθώς και η μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες (βίντεο)
Αναμένεται νέο διάταγμα του Υπουργείου! Εξαιρέσεις σε διαζευγμένους γονείς καθώς και η μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες (βίντεο)

Αναμένεται νέο διάταγμα του Υπουργείου! Εξαιρέσεις σε διαζευγμένους γονείς καθώς και η μετάβαση για εξειδικευμένες θεραπείες (βίντεο)

Δημοσιογραφική Διάσκεψη παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής για την Εφαρμογή των Περιοριστικών Μέτρων Μετακίνησης.

Αναλυτικά όλα όσα λέχθηκαν:

Νουρής: Επικαλούμαστε την κοινωνική συνείδηση του καθενός. Δεν είναι σχήμα λόγου ότι θα κερδίσουμε τον πόλεμο αν παραμείνουμε στα καταφύγια μας. Επικαλούμαστε το αίσθημα ευθύνης και πειθαρχίας που πάντα επιδεικνύουν οι Κύπριοι όταν οι συνθήκες το επιβάλουν. Το κράτος οφείλει να επιβάλει την ασφάλεια και την υγεία για όλους ακόμη και για αυτούς που δεν υπακούν. Είμαστε αναγκασμένοι να χτίσουμε νέους μηχανισμούς διοίκησης κάτι που μας επέβαλε ο κορωνοϊός.

Για τη σωστή εφαρμογή των μέτρων η κυβέρνηση δημιούργησε σχετικά έγγραφα που μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες των Υπουργείων. Για να πάμε στη δουλειά μας χρειαζόμαστε μία βεβαίωση που θα τυπώσουμε μόνο μία φορά. Για τις υπόλοιπες μετακινήσεις θα συμπληρώσουμε το δεύτερο έντυπο ή θα στέλνουμε SMS.

Για όλες τις περιπτώσεις υπάρχουν και λύσεις και απαντήσεις. Τα πρώτα 24ωρα θα υπάρξει κατανόηση. Το τι περιλαμβάνουν τα πιστοποιητικά και πως λειτουργεί το SMS θα σας ενημερώσει ο κ. Κόκκινος.

Κόκκινος: Μένοντας στα σπίτια μας είναι η καλύτερη μάχη που μπορούμε να δώσουμε. Παρ’όλα αυτά οι πολίτες κατ εξαίρεση μπορούν να αιτηθούν μέσω ενός εντύπου ή SMS να διακινηθούν. Ευτυχώς που η χώρα μας βρίσκεται σε ένα στάδιο που μπορούμε να κρατήσουμε το “κατ’ εξαίρεση”.

Έχουμε υλοποιήσει μια διαδικασία για το αίτημα έγκρισης η οποία είναι πολύ απλή. Το έντυπο Α είναι για έναν εργαζόμενο που δικαιούται βάσει διατάγματος να μετακινηθεί για λόγους εργασιακούς. Μπορεί να τυπώσει αυτό το έντυπο και να το συμπληρώσει ο εργοδότης ή αν είναι αυτοτελώς εργαζόμενος να το συμπληρώσει ο ίδιος και να το δείξει στον αστυνομικό που μπορεί να τον σταματήσει.

Το έντυπο Β επιτρέπει τη διακίνηση για συγκεκριμένους λόγους. Η έκκληση μας προς τους πολίτες είναι η κατ’ εξαίρεση επίσκεψης σε γιατρό ή φαρμακείο να γίνεται με SMS. Θα βάλεις τον αριθμό 1 την ταυτότητά σου και τον ταχυδρομικό σου κώδικα. Θα έρθει πίσω ένα μήνυμα που θα λέει αν εγκρίνεται και για πόση ώρα. Αυτές οι εγκρίσεις θα δίνονται για 3ώρες. Αν θέλει κάποιος να πάει την ίδια μέρα στο σούπερμαρκετ δύο φορές τότε θα μπορεί αλλά αν γίνει κατάχρηση αυτό θα αλλάξει και θα μπει περιορισμός.

Οι λόγοι είναι: 1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στο γιατρό. 2) Μετάβαση σε κατάστημα για είδη πρώτης ανάγκης. 3) μετάβαση σε τράπεζα όταν δεν είναι εφικτή η ηλεκτρονική συναλλαγή. 4) Απόλυτες αναγκαίες επισκέψεις στο δημόσιο 5) διακίνηση για παροχή βοήθειας σε άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν. 6) διακίνηση για άσκηση 7) μετάβαση σε τελετή (κηδεία, βάφτιση) μέχρι 10 άτομα 8) οποιοσδήποτε άλλος σκοπός μετακίνησης. Και καταλαβαίνετε ότι το 8 πρέπει να είναι η εξαίρεση της εξαίρεσης.

Η αστυνομία δεν θα εκδίδει εξώδικα αλλά θα γίνει κι αυτό αν δεν υπάρξει συμμόρφωση.

Ερώτηση: Πως ορίζονται οι γειτονικές περιοχές; Τι ισχύει για διαζευγμένους και τι ισχύει με τα αδέσποτα που βρίσκονται στα καταφύγια.

Απάντηση: Το 8 είναι για οποιοδήποτε λόγο. Έχουμε βάλει και επιλογή για τους διαζευγμένους. Η γειτονική περιοχή σημαίνει ότι αν βάλω ότι θέλω να πάω φαρμακείο και από το σπίτι μου στον Άγιο Δομέτιο βρεθεί στη Λάρνακα τότε θα υπάρξει πρόβλημα. Τη γειτονική περιοχή ας την κρίνει ο καθένας με τη συνείδησή του. Για τα αδέσποτα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.

Νουρής: Είπαμε ότι διαταράσσεται η καθημερινότητά μας. Ο καθένας θα πρέπει να λειτουργήσει με αυτοσεβασμό και πιστεύω ότι εκείνος που θα τον ελέγξει θα δείξει κατανόηση αν είναι πειστικός. Κάποιος που λόγω εργασίας θα πρέπει να οδηγήσει χιλιόμετρα όπως οι αγρότες ας έχουν το έγγραφο επιδοτήσεων. Ένα άτομο που πάει σε καταφύγιο ζώων μπορεί να πάρει βεβαίωση από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Η κάθε περίπτωση με καλή διάθεση θα βρίσκει λύση.

Κόκκινος: Επίσης να πω ότι αν σε ένα αυτοκίνητο υπάρχουν δύο επιβάτες θα πρέπει να έχουν και οι δύο sms ή έγγραφο μαζί τους. Δεν βάλαμε περιορισμό στο πόσοι θα βρίσκονται στο ίδιο αυτοκίνητο αλλά είναι προτιμότερο να είσαστε μόνοι σας.

Ερώτηση: Μπορεί κάποιος να επισκέπτεται μια φίλη του ή φίλο του;
Απάντηση: Για κοινωνικούς λόγους δεν επιτρέπεται. Αν είναι για επίσκεψη παιδιών σε γονείς τότε μπορεί. Αν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος υπό περιστάσεις πως θα το χειριστεί. Αν γίνεται κατάχρηση θα αναγκαστούμε να γίνουμε πιο αυστηροί και το σύστημα μας επιτρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί.

Νουρής: Τα έντυπα αναρτήθηκαν στις σελίδες των υπουργείων και στα Αγγλικά. Τα SMS είναι δωρεάν. Για τις κοινότητες και τους δήμους θα ενημερωθούν ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις τοπικές αρχές να παραχωρήσουν τις βεβαιώσεις στους κατοίκους τους και με τη βεβαίωση του κοινοτάρχη αν χρειάζεται και όπου χρειάζεται.

Ερώτηση: Αν πάει κάποιος στο χωράφι του που βρίσκεται μακριά και περάσουν οι τρεις ώρες τι θα γίνει;

Απάντηση: Υπάρχει λύση. Μπορεί να αιτηθεί ανανέωση του χρόνου. Δεν βάλαμε περιορισμό στο πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλει κάποιος. Είπαμε ο καλύτερος μας σύμμαχος είναι ο ίδιος ο πολίτης. Δεν πάμε να τον τιμωρήσουμε ούτε να τον αστυνομεύσουμε.

Send this to a friend