Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Κτίσαμε σπίτια …η στιγμή να κτίσουμε σχέσεις
Κτίσαμε σπίτια …η στιγμή να κτίσουμε σχέσεις

Κτίσαμε σπίτια …η στιγμή να κτίσουμε σχέσεις

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων πολύ-επίπεδων αλλαγών, οι οποίες εισχωρούν βίαια στις ζωές μας και φέρνουν μαζί τους πολλές σκέψεις και συναισθήματα θυμού, στεναχώριας, ανασφάλειας. Ασπίδα προστασίας στην εποχή μας είναι να μείνουμε σπίτι. Ακόμη και η παρότρυνση αυτή συνοδεύεται   από πολλές σκέψεις και συναισθήματα.

Παρακολουθώντας τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  εντοπίζω πολλές από αυτές να προσεγγίζουν με ένα χιουμοριστικό τρόπο τι σημαίνει να βρίσκεσαι στο σπίτι με τα παιδιά ή με τον / την σύντροφο σου. Όλο το θέμα όμως που εγείρεται αφορά πως η εικόνα ή και η γλώσσα που χρησιμοποιούμε εγκλωβίζει την αντίληψη και τη συμπεριφορά μας στην νέα κατάσταση. Έτσι για παράδειγμα εκτιθέμενοι σε εικόνες και αναρτήσεις που δίνουν το μήνυμα της δυσκολίας της επιβίωσης στο σπίτι με τα παιδιά ή τον/την σύντροφο πυροδοτείται η αρνητική εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης. Αυτό που θα ήταν καλό να χρησιμοποιούμε στις κουβέντες μας είναι η χρησιμότητα της παραμονής μας στο σπίτι. Η ανάγκη μας να είμαστε υγιείς και η ανάγκη μας να έχουμε παιδιά υγιή και χαρούμενα.

Βέβαια κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μέρες που καλούμαστε να αυτοπεριοριστούμε είναι πολλές και οι ώρες ακόμη περισσότερες. Έχει όμως μεγαλύτερο νόημα να σκεφτούμε την χρησιμότητα του μέτρου και πως το μέτρο αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής μας και την ποιότητα των σχέσεων μας. Έτσι σε αυτές τις  πολλές ώρες βρείτε χρόνο για αναστοχασμό σε πολλά επίπεδα. Ο αναστοχασμός σημαίνει να σκεφτεί και να αξιολογήσει κανείς το είναι του, τις σχέσεις του , την εργασία του και μέσα από τον αναστοχασμό να βρει τρόπους βελτίωσης του. Επίσης θα είχε νόημα αν χρησιμοποιούσαμε κάποιες από αυτές τις ώρες απλά για να ξεκουραστούμε. Οι γρήγοροι ρυθμοί που ζούμε δεν μας αφήνουν μεγάλα περιθώρια ξεκούρασης. Έτσι είναι ευκαιρία να ξεκουράσουμε κυρίως το σώμα μας.

Η δημιουργικότητα έρχεται μέσα από τη βαρεμάρα.

Η τάση να θέλουμε να κάνουμε πολλά πράγματα ή η τάση να σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να περάσουμε τον χρόνο μας δημιουργικά μας εγκλωβίζει πολλές φορές παρά μας αφήνει να δημιουργήσουμε. Ας αφήσουμε τους εαυτούς μας να βαρεθούν και μαζί να αφήσουμε και τα παιδιά μας να βαρεθούν για να βρούμε μαζί όμορφους και διασκεδαστικούς τρόπους να περάσουμε τον χρόνο μας.

Σίγουρα στα παιδιά βοηθά να κρατήσουμε κάποιες ρουτίνες ώστε να μπορούν να νιώθουν ασφάλεια μέσα στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Έτσι στα παιδιά διατηρούμε συγκεκριμένες ώρες κατάκλισης, ξυπνήματος και φαγητού. Διατηρώντας τη ρουτίνα τα παιδιά θα νιώθουν ηρεμία και αποτρέπουμε καταστάσεις άγχους.

Αφού όλοι κτίσαμε τα σπίτια μας είναι καιρός πλέον να κτίσουμε τις σχέσεις μας. Η μεταξύ μας διάδραση θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε την μεταξύ μας σύνδεση  και  συνάμα την ανάπτυξη ενός ασφαλούς δεσμού. Αρχικά θα ήταν καλό να έχουμε στο μυαλό μας ότι τόσο τα παιδιά όσο και εμείς θα πρέπει να εκτονώνουμε την ενέργεια μας. Οπωσδήποτε ένας περίπατος στη φύση πάντα βοηθά, όμως στην περίπτωση αυτή που ενισχύουμε την κατάσταση «Μένοντας σπίτι» βρίσκουμε τρόπους εντός του σπιτιού. Έτσι μπορούμε να χορέψουμε με τα παιδιά, να παίξουμε κρυφτό, να κάνουμε γιόγκα και ζούμπα ή και να αυτό-δημιουργήσουμε παιχνίδι λαβύρινθου.

Επιπρόσθετα οργανώστε με τα παιδιά δραστηριότητες που θα δώσουν τη χαρά της δημιουργίας. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να είναι η κηπουρική, η μαγειρική, η ζωγραφική, η μουσική ( να δημιουργήσετε ήχους και να τους συνδυάσετε), να παίξετε επιτραπέζια ή παιχνίδια φαντασίας. Θα μπορούσατε να αφηγηθείτε στα παιδιά σας ιστορίες από τα δικά σας παιδικά χρόνια, να αφιερώσετε χρόνο να δείτε μαζί φωτογραφίες από τη ζωή σας και από τη ζωή των παιδιών σας. Ακόμη φτιάξετε ποπ κορν και καθήστε να παρακολουθήσετε ένα ντοκυμαντέρ ή παιδικές ταινίες το μέτρο των παιδιών σας. Μιλάτε με τα παιδιά σας για ασχολίες που θα ήθελαν να κάνουν σε αυτή την περίοδο.

Όλο αυτόν τον καιρό που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι πάρτε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή σας και στη ζωή των παιδιών σας. Χαλαλίστε χρόνο στα παιδιά και στον / στη σύντροφο σας και χαρείτε αυτή την στενή επαφή.  Αποφύγετε τα σενάρια καταστροφολογίας και εστιάστε στο παρόν, σε αυτό που μπορείτε να κάνετε και κτίστε την κάθε στιγμή.

Να θυμάστε πως μέσα  από μια καλή ανταπόκριση σε δύσκολες καταστάσεις αναπτύσσεται η ανθεκτικότητα μας και η ανθεκτικότητα των παιδιών μας.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP

Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου

Facebook Page: Katerina Michael                Αριθμός Τηλ: 96409488

Email: [email protected]

 

Send this to a friend