Home ΛΑΡΝΑΚΑ Detima Constructions: O Παναγιώτης Κυριάκου μοιράζεται μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας
Detima Constructions: O Παναγιώτης Κυριάκου μοιράζεται μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας

Detima Constructions: O Παναγιώτης Κυριάκου μοιράζεται μαζί μας το μυστικό της επιτυχίας

Η εταιρεία Detima Constructions δημιουργήθηκε και εδραιώθηκε στον χώρο προκατασκευασμένων κατασκευών. Ένας από τους αρχιτέκτονες της εταιρείας, ο Παναγιώτης Κυριάκου μας μίλησε για την συνταγή της επιτυχίας της Detima Constructions αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν αγοράσει το δικό του σπίτι. 

Αρχικά πείτε μας λίγα λόγια για εσάς να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Ονομάζομαι Παναγιώτης Κυριάκου, εδώ και ένα χρόνο εργάζομαι στην εταιρεία Detima Constructions. Έχω σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (UNIVERSITY OF NICOSIA) όπου και έχω αποφοιτήσει το 2015. Μου έχει δοθεί μια από τις ομορφότερες εμπειρίες του Erasmus+ όπου και αξιοποίησα, ζώντας και δουλεύοντας για δύο χρόνια στην Σουηδία και πιο συγκεκριμένα στο Μάλμο. Εργαζόμενος σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Μαλμο, μου πρόσφερε αρκετές νεες και υπέροχες εμπειρίες. Ένα απο τα πολλά στοιχεία που μου έχει προσφέρει η Σουηδία και γενικότερα και το συγκεκριμένο γραφείο όπου ήμουν, είναι η συνεργασία με άτομα από άλλες χώρες, κουλτούρες, μιλώντας άλλες γλώσσες και έχοντας διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης. Τα αποτελέσματα σε θέματα design ήταν πολύ εντυπωσιακά με μοναδικότητα στο interior design όπου εκεί υπήρχαν πολλές λεπτομέρειες για κάθε χώρο.

Πείτε μας λίγα λόγια για σας και τον ρόλο σας στην εταιρεία Detima.

Ως αρχιτέκτονας της εταιρείας Detima, κατέχω ένα σημαντικό ρόλο στην διαδικασία, από την πρώτη επαφή με τον πελάτη, όπου του παρέχω όλες τις απαραίτειτες πληροφορίες για τις προκατασκευασμένες κατοικίες μέχρι και την ολοκλήρωση της κατασκευής αφού είμαι ο επιβλέπων μηχανικός. Μέρος της επιτυχίας της εταιρείας είναι ότι οι σχέσεις με τους πελάτες της παραμένουν άψογες και μετά την αποπεράτωση του έργου, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Εκτός από το γεγονός ότι είμαι το πρόσωπο όπου ο πελάτης απευθύνεται προς την εταιρεία, κατέχω και το σημαντικό ρόλο στο αρχιτεκτονικό μέρος, όπου ο πελάτης έρχεται με την δική του ιδέα τα δικά του όνειρα και μέσα από την συζήτηση μας καταλήγουμε στο σπίτι που έχει φανταστεί, με χώρους άνετους και λειτουργικούς, χωρίς να παραλείπεται και η μοντέρνα άποψη αρχιτεκτονικής, αυτό το αναφέρω συγκεκριμένα για το είδος κατασκευής μας, όπου δεν έχει να στερηθεί τίποτα από τον μοντέρνο σχεδιασμό.

Εξηγήστε μας τι είναι ακριβώς οι κατασκευές των σπιτιών της εταιρείας Detima.

Η εταιρεία ασχολείται με προκατασκευασμένες κατασκευές, είναι από τις ελάχιστες αν όχι η μόνη εταιρεία στην Κύπρο όπου η τοιχοποιία κατασκευάζεται σε εργοστάσιο με ακρίβεια χιλιοστών και συναρμολογείται επί τόπου στο οικόπεδο του πελάτη. Οι κατασκευές αυτές είναι από δομική ξυλεία, κολόνες και δοκοί βρίσκονται εντός της τοιχοποιίας, συνεπώς το κύριο δομικό υλικό που είναι το ξύλο, είναι Σουηδικό και Φινλανδικό, επεξεργασμένο με φυσικό τρόπο (δηλαδή χωρίς χημικά), είναι συμπαγής ξυλεία όπου δεν έχει πόρους οξυγόνου και με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δημιουργηθούν μικροοργανισμοί που θα μπορούσαν να την καταστρέψουν αυτός είναι και ο λόγος που δεν χρειάζεται συντήρηση ποτέ. Τα υπόλοιπα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι ξηράς δόμησης.

 Γιατί κάποιος να επιλέξει τον τρόπο κατασκευή σας;

Η απάντηση είναι πολύ μεγάλη και υπάρχουν πάρα πολλά θετικά στοιχεία που αιτιολογούν την επιλογή αυτού του τρόπου κατασκευής. Κάποιοι σημαντικοί λόγοι είναι, το κόστος, ο χρόνος αποπεράτωσης, η θερμομόνωση, η ηχομόνωση, οι μηδενικές υγρασίες και άλλα.

 Είναι αξιόπιστες κατασκευές; Ποια τα θετικά και ποιά τα αρνητικά;

Οι εγγυήσεις που δίνουμε στους πελάτες μας με την ολοκλήρωση της κατασκευής είναι 30 χρόνια για τον σκελετό της κατοικίας όπου καμιά κατασκευαστική εταιρεία δεν παρέχει τέτοιες εγγυήσεις αυτό από μόνο του αποτελεί ακράδαντο στοιχείο της αξιοπιστίας μας. Επίσης οι συνεργάτες της εταιρείας μας είναι άτομα ή εταιρείες που συνεργαζόμαστε σε μόνιμη βάση και έχουν επιλεγεί βάση των υψηλών προδιαγραφών ποιότητας που μας προσφέρουν.

Τα θετικά για μια προκατασκευασμένη ξύλινη κατασκευή όπως σας είπα και πιο πάνω είναι πολλά, εκτενέστερα, το κόστος είναι μειωμένο κατά 15-25% έναντι του συμβατικού τρόπου δόμησης, η θερμομόνωση που συντελεστής θερμοπερατότητας της τοιχοποιίας, ο οποίος φτάνει ακόμα και 0,11 W/m2K επιτυγχάνει μείωση κατανάλωσης ενέργειας 75%-80%, η ξηρά δόμηση σε όλη την κατασκευή που με τον τρόπο αυτό δεν υπάρχουν μούχλες και υγρασία, ο χρόνος κατασκευής που γίνεται σε 90 εργάσιμες ημέρες, η χρήση Σουηδικής και Φινλανδικής ξυλείας ως κύριο δομικό υλικό, καθιστά την κατοικία πλήρως οικολογική αφού στην κατασκευή σπιτιών η αντικατάσταση των συμβατικών δομικών υλικών από το ξύλο, μειώνει κατά 1,1 τόνους ανά κυβικό τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Πόσο μάλλον όταν η εταιρεία συνεργάζεται με εργοστάσια παραγωγής Σουηδικής και Φινλανδικής ξυλείας, στα οποία για κάθε δέντρο που κόβεται, φυτεύονται τρία έως πέντε νέα, παράγωντας ουσιαστικά αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα, τελειώνοντας θα ήθελα να πω ότι αυτού του είδους κατασκευής σου προσφέρει μακράν καλύτερη ποιότητα ζωής έναντι του συμβατικού τρόπου δόμησης που για να το καταλάβεις πρέπει να το ζήσεις.

Αρνητικά αν θα έπρεπε να αναφέρω κάποια είναι, η λίγη τεχνογνωσία που υπάρχει στην Κύπρο, που με αυτό θέλω να πω αν ο πελάτης θέλει να κάνει προσθήκες ή μετατροπές στο μέλλον θα δυσκολευτεί να βρει εταιρεία να του τα κάνει με το σωστό τρόπο, θα πρέπει να αποταθεί σε εταιρείες που ασχολούνται με αυτό τον τρόπο δόμησης. Όλοι οι παλιοί μας πελάτες απευθύνονται σε εμάς για αλλαγές. Άλλο αρνητικό είναι ότι σε τυχών απώλεια νερού λόγο της κατασκευής δεν θα δεις υγρασία πουθενά, το νερό θα το δεις εκεί που καταλήγει και όχι την διαδρομή του όπως θα γινόταν στο συμβατικό που θα εμφανιζόταν υγρασία.

Πόσα σπίτια έχετε κατασκευάσει μέχρι τώρα και ποιό το αποτέλεσμα;

Από την ίδρυση της εταιρείας Detima έχουν κατασκευαστεί πολλά σπίτια σε όλες τις επαρχίες της Κύπρο. Τα πρωτεία τα έχει η Λεμεσός που έχουν ξεπεράσει τα 10 ολοκληρωμένα και σε εξέλιξη. Ένας μικρός αριθμός από αυτά υπάρχουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας που σύντομα θα τα ενημερώσουμε. Αυτήν την δεδομένη στιγμή υπάρχουν σε εξέλιξη πάνω από 7 κατοικίες.

Το αποτέλεσμα για εμάς είναι τα θετικά σχόλια από τους πελάτες μας που μένουν μέσα σε μια τέτοια προκατασκευασμένη κατοικία. Η ικανοποίηση και η ευχαρίστηση που προσφέρουμε στους πελάτες μας, που εκπληρώνουμε τα όνειρα τους. Η ομαλή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της εταιρείας και των πελατών της αλλά και το σημαντικότερο αποτέλεσμα ότι οι ίδιοι οι πελάτες μας, γίνονται διαφήμιση για την εταιρεία από στόμα σε στόμα, χωρίς η ίδια η εταιρεία να σπαταλάει χρήματα για διαφημιστικά και προωθήσεις. Τέλος, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματά έχουν δικαιώσει πλήρως αυτή την επιλογή μας, καθώς όλο και περισσότεροι πελάτες μας εμπιστεύονται και το όραμά μας γίνεται και δικό τους όραμα.

Ένας πελάτης που ενδιαφέρεται σήμερα να κτίσει σπίτι τι πρέπει να κάνει αν σας επιλέξει εσάς;

Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει είναι να κλείσει μια συνάντηση στα γραφεία μας στην Λάρνακα, εκεί θα γίνει η πρώτη επαφή και θα ενημερωθεί πλήρως για τις κατασκευές μας. Μετέπειτα, χρειάζεται να καταλήξουμε στο αρχιτεκτονικό σχέδιο που θα αναταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του πελάτη (ανάλογα και με τις δυνατότητες που προσφέρονται στο οικόπεδο του), και μετά θα λάβει την προσφορά μας για το σχέδιο που ετοιμάστηκε. Όταν καταλήξουμε σε συμφωνία του κόστους τότε τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας από τον σχεδιασμό μέχρι και την αποπεράτωση της κατασκευής. Η εταιρεία προσφέρει την επιλογή στον πελάτη της βασικής έκδοσης (ημιτελές) και της πλήρης έκδοσης.

Τι είδους σχέδια επιλέγουν συνήθως οι πελάτες; (διαστάσεις, design, χώρους). Ποιές είναι οι τάσεις της εποχής;)

Οι περισσότεροι επιλέγουν ισόγειες κατοικίες από 100-140 τετραγωνικά μέτρα όπου και είναι τα ιδανικά τετραγωνικά για μια οικογένεια. Οι Κύπριοι πλέον θέλουν να έχουν ένα άνετο σπίτι χωρίς τις υπερβολές και τα λάθη των περασμένων χρόνων. Φυσικά υπάρχουν οι εξαιρέσεις όπου είτε επιλέγουν πιο μικρές κατοικίες ή και το αντίθετο, ανάλογα πάντα με το όραμα και τον προυπολογισμό του κάθε πελάτη ξεχωριστά. Οι τάσεις της εποχής, θα έλεγα είναι ότι οι άνθρωποι πλέον προτιμούν να έχουν όσο πιο φωτεινούς και ανοιχτούς χώρους (open plan, δηλαδή ενιαίοι χώροι κουζίνα-σαλόνι-τραπεζαρία και με 2-3 υπνοδωμάτια) σε όσο πιο λίγα τετραγωνικά.

Ποιά συμβουλή δίνεται στους νέους που σκέφτονται να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι;

Η συμβουλή που δίνω στους νέους που σκέφτονται να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι σήμερα είναι να μελετήσουν προσεκτικά τα δεδομένα που υπάρχουν και να αναλογιστούν τα πλεονεκτήματα που δίνονται από τις προκατασκευασμένες κατοικίες όσο σε προσωπικό επίπεδο ζωής όσο και στον περιβαλλοντικό τομέα. Μέσα και από τα προηγούμενα σχόλια που έχω κάνει το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι η εταιρία Detima έχει στόχο να κάνει το όνειρο κάθε ανθρώπου για την απόκτηση μιας κατοικίας όπως την φαντάζεται, πραγματικότητα. Ένα σπίτι σχεδιασμένο με βάση τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις, με άνετους και λειτουργικούς χώρους, ακόμα και σε λίγα μόνο τετραγωνικά μέτρα. Γι αυτό και η οικολογική και ποιοτική επιλογή των υλικών, που χρησιμοποιούνται απο την εταιρεία για την κατασκευή μιας κατοικίας είναι αδιαπραγμάτευτη. Το συναίσθημα, που δημιουργείται από την διαμονή σε ένα τέτοιο προκατασκευασμένο σπίτι δεν εξηγείται, απλά βιώνεται.

 

Send this to a friend