Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Πόσο ρεύμα καίμε για θέρμανση και πώς εξοικονομούμε χρήματα (ποσά)
Πόσο ρεύμα καίμε για θέρμανση και πώς εξοικονομούμε χρήματα (ποσά)

Πόσο ρεύμα καίμε για θέρμανση και πώς εξοικονομούμε χρήματα (ποσά)

Η θέρμανση απορροφά πολύ μεγάλο μέρος του σπιτικού νοικοκυριού.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Οι ψυχρές ημέρες του φετινού χειμώνα έχουν αυξήσει το κόστος για θέρμανση στα κυπριακά νοικοκυριά, τα οποία καλούνται να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς, όποια κι αν είναι η πηγή θέρμανσης.

Αρκετά σπίτια και διαμερίσματα δεν έχουν υποδομή κεντρικής θέρμανσης πετρελαίου κι έτσι είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν θερμοφόρα σώματα που λειτουργούν με ρεύμα, ηλεκτρικές θερμάστρες και σόμπες αλογόνου, κλιματιστικά και θερμοσυσσωρευτές.

«Σε γενικές γραμμές η θέρμανση απορροφά ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού κάθε νοικοκυριού διότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη», ανέφερε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου.

Ενδεικτικά, με την πιο πρόσφατη τιμή της kwh 23,16 σεντ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και τέλος για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας-ΑΠΕ) οι μέσες τιμές Στατιστικών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019 έχουν ως εξής:

 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΩΜΑ (2000 Watt) για ένα δωμάτιο μόνο

Εάν λειτουργεί 8 ώρες τη μέρα

Κόστος ανά ημέρα: €3,71

Κόστος για ένα μήνα: €111

Σημειώνεται ότι τα αερόθερμα είναι ενεργοβόρα με μεγάλο κόστος

Θερμοσυσσωρευτές (ειδική διατίμηση 56)

15,51 σεντ/KWh συμπ. ΦΠΑ + ΑΠΕ

€144 το μήνα για ένα μέσο διαμέρισμα  (τρία υπνοδωμάτια, ένα σαλόνι, κουζίνα και μπάνιο)  930 kWh

Με την εφαρμογή των νέων διατιμήσεων από τον Σεπτέμβριο του 2017 με βάση την κοστοστρέφια θα πρόκυπτε αύξηση της τάξεως του 49% στη διατίμηση αυτή, την οποία όμως με δική της πρωτοβουλία η ΑΗΚ καλύπτει και θα συνεχίσει καλύπτει μέχρι το τέλος του 2020.

Μετά την λήξη της περιόδου αυτής θα πρέπει να προσαρμοστεί  και η διατίμηση αυτή στα επίπεδα κοστοστρέφειας.

Ο αριθμός των πελατών της διατίμησης 56 (εναποθήκευσης θερμικής ενέργειας – θερμοσυσσωρευτές) είναι 20.388.

Θερμάστρα Αλογόνου 1100 Watt (halogen) για ένα δωμάτιο

Λειτουργία : 8 ώρες τη μέρα

Κόστος για ένα μήνα: €61

Συμβουλές για μικρότερη κατανάλωση

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να λαμβάνουν οι καταναλωτές, προκειμένου να περιορίζουν την κατανάλωση, άρα και το κόστος τους.

Πρώτον, η καλή και συχνή συντήρηση των εγκαταστάσεων θέρμανσης, καθώς τα  μη συντηρημένα σώματα ανεβάζουν το κόστος μέχρι και 30%.

Δεύτερον, η λογική θέρμανση των χώρων του σπιτιού και η σωστή ρύθμιση του θερμοστάτη, καθώς για κάθε επιπρόσθετο βαθμό που ανεβάζουμε τον θερμοστάτη καταναλώνουμε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια.

Τρίτον, καλή ενεργειακή μόνωση του σπιτιού, των χώρων, των πορτών και των παραθύρων. Επίσης πολύ σημαντική είναι οι πρόνοιες για διπλά τζάμια και οι ενεργειακά μονωμένοι τοίχοι.

Τέταρτον, η λογική χρήση και το άναμμα των σωμάτων και των κλιματιστικών.

Το app της ΑΗΚ

Προσανατολισμένη στο να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν καλύτερους υπολογισμούς της ενέργειας που ξοδεύουν και του κόστους που προκύπτει, η ΑΗΚ δημιούργησε μια εφαρμογή για smartphones η οποία φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.

Σύμφωνα με την κα Παπαδοπούλου, η εφαρμογή αυτή είναι διαθέσιμη στο Google Play για Android και στο App Store για iOS.

Οι χρήστες της εφαρμογής αυτής έχουν πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών και υπηρεσιών μέσα από ένα απλό και εύχρηστο περιβάλλον.  Ο χρήστης αφού κατεβάσει και ανοίξει το EAC Mobile App βλέπει την αρχική σελίδα με μια επιλογή λειτουργιών.

Η εφαρμογή είναι απλή και καθοδηγεί το χρήστη.

Ο χρήστης πρώτα πρέπει να κάνει εγγραφή, να συμπληρώσει τα στοιχεία του (π.χ. ταυτότητα) και θα του παρουσιαστούν τα κινητά τηλέφωνα που έχει η ΑΗΚ στη διάθεσή της για να επιτευχθεί η ταυτοποίηση του πελάτη αλλιώς θα πρέπει να καλέσει το 1818.

Θα παραλάβει ένα κωδικό στο κινητό του τον οποίο θα καταχωρήσει στην Εγγραφή (Registration) για να μπορέσει να προχωρήσει με τη σύνδεση (Sign In).

Οι πελάτες έχουν την ευχέρεια να:

  • Ενημερώνονται για τους λογαριασμούς τους (πληροφορίες)
  • Βλέπουν το Ιστορικό της κατανάλωσης τους (για 3 χρόνια)
  • Να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους ηλεκτρονικά ή/και να ζητήσουν να λαμβάνουν το λογαριασμό ηλεκτρονικά και να επιλέξουν να στηρίζουν ένα Ίδρυμα
  • Να υποβάλουν την ένδειξη του μετρητή τους (φωτογραφίζοντας το) σε περίπτωση που δεν ήταν κατορθωτό να γίνει από το συνεργείο της ΑΗΚ
  • Να καταχωρούν ένα αίτημα όπως κλάδεμα, οδικό φωτισμό, και προβλήματα στο δίκτυο.  Με ενεργοποιημένο το locator εντοπίζεται αυτόματα.
  • Να ενημερώνονται για τις προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας και για τις βλάβες που τυχόν παρουσιαστούν χωρισμένες ανά επαρχία και με τον αναμενόμενο χρόνο αποκατάστασης τους
  • Να υπολογίζουν μέσω μιας έξυπνης υπολογιστικής ενέργειας το ενδεικτικό κόστος κατανάλωσης χρησιμοποιώντας μια ή περισσότερες ηλ. συσκευές
  • Να βρίσκουν τοποθεσία και διαδρομή για τους σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων της ΑΗΚ (έχουν εγκατασταθεί 18 παγκύπρια και προγραμματίζονται ακόμη 13) και των ΚΕΠ.  Με ενεργοποιημένο το locator εντοπίζεται αυτόματα.
  • Να βλέπουν τις ανακοινώσεις και ενημερωτικά έντυπα του οργανισμού

Send this to a friend