Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η «Παναγία της Αγάπης» στη Βάβλα – Αξίζει να την επισκεφθείτε σήμερα μαζί με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας
Η «Παναγία της Αγάπης» στη Βάβλα – Αξίζει να την επισκεφθείτε σήμερα μαζί με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας

Η «Παναγία της Αγάπης» στη Βάβλα – Αξίζει να την επισκεφθείτε σήμερα μαζί με τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας

Της Ειρήνης Αντωνίου

Το γραφικό, πανέμορφο και μικρό, αλλά τόσο ζεστό εξωκλήσι για την Αγάπη, που βρίσκεται έξω από το χωριό Βάβλα της επαρχίας Λάρνακας, αποτελεί ίσως το μοναδικό εξωκλήσι σε ολόκληρη την Κύπρο αλλά και σε όλο τον κόσμο, το οποίο είναι αφιερωμένο στην «Παναγία της Αγάπης».

 

Το εξωκλησάκι είναι αφιερωμένο στην αληθινή αγάπη και στον έρωτα, αφού σύμφωνα με την παράδοση, ο άντρας ή η γυναίκα που επιθυμεί να την ερωτευτεί αυτός που αγαπά ή δεν βρίσκει την αναμενόμενη ανταπόκριση, τότε πηγαίνει στο εκκλησάκι. Εκεί υπάρχει το ιερό χώμα της Παναγίαςτο οποίο βρίσκεται κάτω από ένα μάρμαρο, πίσω από την Αγία Τράπεζα, στην Παναγία της Αγάπης. Έπειτα πρέπει να πάρει μία μικρή ποσότητα από το ιερό χώμα, το οποίο θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να ρίξει στο νερό ή τον καφέ που θα πιει το πρόσωπο που θέλει να σε ερωτευτεί και τότε θα νιώσει την αιώνια αγάπη, για το πρόσωπο που του το έδωσε. Ακόμα καλύτερα αν το επισκεφτείς με το ταίρι σου, τότε θα επισφραγίσει την αγάπη σας και θα μείνετε για πάντα ερωτευμένοι.

Επίσης στο εξωτερικό μέρος της εκκλησίας υπάρχει ένα μεγάλο δέντρο, όπου είναι χαραγμένα διάφορα αρχικά ερωτευμένων ανθρώπων, ή ακόμα αφήνουν στα κλαδιά του μια καρδιά ή μια κορδέλα προς τιμή της Παναγίας της Αγάπης. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν φωτογραφίες ζευγαριών, κεριά σε σχήμα καρδιάς και γραμμένοι δεκάδες όρκοι αιώνιας αγάπης, ευχαριστίες προς την Παναγία, η οποία τους έχει εκπληρώσει την επιθυμία τους.

Η «Παναγία της Αγάπης» κτίστηκε το 1935 και η εικόνα της ζωγραφίστηκε το 16ο αιώνα. Πριν 75 χρόνια, η εικόνα κλάπηκε από αγνώστους ιερόσυλους κλέφτες, οι οποίοι θέλησαν να την πάρουν στο εξωτερικό. Όμως μετά από τη θαυματουργή παρέμβαση της Παναγίας, οι ιερόσυλοι αποφάσισαν να την επιστρέψουν ένα βράδυ, τοποθετώντας την έξω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Διάφορες ιστορίες λένε ότι η Παναγία δεν ήθελε να μετακινηθεί και έτσι φρόντισε να επιστρέψει την εικόνα της στην εκκλησία.

Send this to a friend