Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ο σχεδιασμός δημιουργίας νέων λατομείων θα επηρεάσει δραματικά τα χωρία της Επαρχίας Λάρνακας και τις γύρω περιοχής
Ο σχεδιασμός δημιουργίας νέων λατομείων θα επηρεάσει δραματικά τα χωρία της Επαρχίας Λάρνακας και τις γύρω περιοχής

Ο σχεδιασμός δημιουργίας νέων λατομείων θα επηρεάσει δραματικά τα χωρία της Επαρχίας Λάρνακας και τις γύρω περιοχής

Η πιθανή δημιουργία νέας λατομευτικής ζώνης και σκυροθραυστικής μονάδας στην Επαρχία Λάρνακας, αποτελεί πολύ σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα το οποίο επηρεάζει τις περιοχές των χωριών Λεύκαρα, Μαθιάτη, Λυθροδόντα,  Βαβατσινιά, Κόρνο, Λαζανιάς ,και Δελίκηπο.

Οι περιοχές που προορίζονται να φιλοξενήσουν πιθανά λατομεία, βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κατοικημένες περιοχές γεγονός το οποίο θα επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων.  

Πολλές περιοχές των χωριών αυτών βρίσκονται στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης του «Δάσος Μαχαιρά», ή στην Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Ποταμός Πεντάσχοινος» εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται εντός της περιοχής του Δικτύου Natura 2000, ενώ επηρεάζεται και η Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Περιοχή Τζιόνια».

Ως Κίνημα Οικολόγων επισημάνουμε πως η νέα λατομευτική ζώνη που σκοπεύουν να δημιουργήσουν οι κυβερνώντες θα προκαλέσει μεγάλη ενόχληση και προβλήματα τόσο στους κατοίκους των περιοχών, όσο και στο περιβάλλον που θα ρυπαίνεται καθημερινά αλλά ακόμα και στις στρατιωτικές μονάδες. Επίσης σύννεφα από σκόνη θα καλύψουν τα δάση από τις εκρήξεις, την κίνηση των φορτηγών και τη λειτουργία της σκυροθραυστικής μονάδας.

Ήδη οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών έχουν ζητήσει την εγγραφή του θέματος στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος. 

Ας μην συνεχιστεί άλλο το περιβαλλοντικό έγκλημα με τα λατομεία που επηρεάζουν την υγεία των ανθρώπων άλλα και που συμβάλλουν στην καταστροφή του περιβάλλοντος. 

Send this to a friend