Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μεγάλο εκπαιδευτικό όφελος η συμφωνία για την πρόωρη αφυπηρέτηση
Μεγάλο εκπαιδευτικό όφελος η συμφωνία για την πρόωρη αφυπηρέτηση

Μεγάλο εκπαιδευτικό όφελος η συμφωνία για την πρόωρη αφυπηρέτηση

Θετική επίπτωση στα δημόσια οικονομικά αναμένεται να έχει η εφαρμογή εφάπαξ κυβερνητικού μέτρου παροχής κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης για υπαλλήλους του κρατικού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Το σχέδιο απευθύνεται στους υπάλληλους που είτε θα υπολείπονται πέντε έτη από τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είτε θα έχουν συμπληρώσει 400 μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι την 31η Αυγούστου 2020.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που αρχικά είχε ως σκοπό να δώσει ώθηση στην ανανέωση κατά κύριο λόγο του εκπαιδευτικού προσωπικού, μετά από νομική γνωμάτευση έπρεπε να ισχύσει και για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το νομοσχέδιο, όπως είπε, θα δημιουργεί ένα παραθυράκι 45 ημερών, περίοδο κατά την οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση χωρίς να υφίστανται την αναλογιστική μείωση 12% που καταβάλλεται στα συνταξιοδοτικά ωφελήματα για υπηρεσία από την 1-1-2013 και μετά. Από τον νόμο δεν καλύπτονται υπάλληλοι που διορίστηκαν μετά τον Οκτώβριο του 2011 ή ωρομίσθιοι.

Παράλληλα με τον συγκεκριμένο νόμο, στην Επιτροπή παρουσιάστηκαν και κάποιες επιπρόσθετες τροποποιήσεις που αφορούν την ΑΤΑ κατά τη συνταξιοδότηση, τα δικαιώματα των χήρων και την υποχρεωτική συνταξιοδότηση. Ωστόσο και εξαιτίας ενστάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, συμφωνήθηκε κάποια από αυτά τα θέματα να συζητηθούν ξεχωριστά.

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Αναλογιστής της συγκεκριμένης πρότασης Μαρίνος Θεοδοσίου, το σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για πρόωρη αφυπηρέτηση είναι 4.088 από τους οποίους 1.175 εκπαιδευτικοί και 2.913 άτομα από τον υπόλοιπο ευρύτερο δημόσιο τομέα. Το κόστος για το δημόσιο από την κατάργηση της αναλογιστική μείωσης του 12% σε περίπτωση που όλοι οι δικαιούχοι θα επιλέξουν να αποχωρήσουν θα είναι περίπου στα 50 εκατομμύρια ευρώ, με προσδόκιμο ζωής τα 82 έτη. Ωστόσο το κράτος αναμένεται να εξοικονομήσει γύρω στα 106 εκατομμύρια ευρώ για το ίδιο διάστημα, σε μισθούς και εισφορές που θα κατέβαλλε σε υψηλόμισθους, ενώ θα μπορέσουν να γίνουν περισσότερες προσλήψεις νέων υπαλλήλων.

Κι ενώ το κόστος από την καταβολή της σύνταξης θα γίνει σε βάθος χρόνου, η Κυβέρνηση θα πληρώσει άμεσα τα εφάπαξ των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν.

Η ΠΟΕΔ
Σε δηλώσεις του στο SigmaLive, o γενικός γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους ανέφερε ότι «η συμφωνία θα έχει και μεγάλο εκπαιδευτικό όφελος. Για κάθε πρόωρη αφυπηρέτηση θα γίνεται νέος διορισμός και μονιμοποίηση εκπαιδευτικού και νέες προαγωγές. Αυτό  συνεπάγεται και ανανέωση του εκπαιδευτικού κόσμου».

Πρόσθεσε πως, «διαφάνηκε από την συζήτηση στη Βουλή ότι η συμφωνία δεν θα έχει οικονομικό αντίκτυπο για το κράτος, το αντίθετο.

Πιστεύω ότι αυτή η νομοθεσία δε θα πρέπει να ισχύει μόνο για αυτή την χρονιά αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και σε επόμενες χρονιές».

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Send this to a friend