Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Το Κακουργιοδικείο Λάρνακας καταδίκασε χθες σε δύο χρόνια φυλάκιση τον Aurel Constantin Verestiuc, 45 χρόνων, από τη Ρουμανία, κάτοικο Λάρνακας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος με δική του παραδοχή στην κατηγορία της πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης.

Το θύμα του άγριου ξυλοδαρμού εντοπίστηκε στις 3 περασμένου Ιουνίου από την σπιτονοικοκυρά του σε ημιλιπόθυμη κατάσταση, στην οικία όπου διέμενε στη Λάρνακα. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου άρχισε τους σπασμούς εξού και κρίθηκε αναγκαίο να διασωλυνωθεί. Κατόπιν αξονικής τομογραφίας διαπιστώθηκε ότι έφερε κάταγμα μείζονος πτέρυγας του σφηνοειδούς οστού, ρωγμώδες κάταγμα μαστοειδούς τμήματος κι εγκεφαλική αιμορραγία. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, τέθηκε σε καταστολή και διασωληνώθηκε στον αναπνευστήρα. Παρέμεινε στο νοσοκομείο για νοσηλεία για περίοδο ενός μηνός.

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης όπως αναγνώστηκαν στο δικαστήριο από τον δημόσιο κατήγορο Θανάση Παπανικολάου, ο κατηγορούμενος επισκέφθηκε την προηγούμενη μέρα (2/6/19) την οικία του παραπονούμενου και του ζήτησε να του δώσει τα 100 ευρώ που του χρωστούσε. Το θύμα αρνήθηκε λέγοντάς του πως δεν είχε πληρωθεί ακόμα. Τότε ο κατηγορούμενος εκνευρίστηκε, του επιτέθηκε και άρχισε να τον ξυλοφορτώνει. Σε κάποια στιγμή, τον σήκωσε πάνω με τα χέρια του κι ενώ τον κρατούσε, τον χτύπησε με κουτουλιά στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού του. Από τα κτυπήματα, ο παραπονούμενος χτύπησε με το κεφάλι στο πάτωμα κι έχασε τις αισθήσεις του για μερικά λεπτά. Ο 45χρονος όταν είδε τον ομοεθνή του λιπόθυμο στο έδαφος εγκατέλειψε το μέρος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λόγω των τραυμάτων που υπέστη ο παραπονούμενος, κατέστη ανίκανος για εργασία για περίοδο έξι μηνών…

 

 

Θορυβημένοι είναι στο Δήμο Λάρνακας εξαιτίας του θανάτου περίπου 30 φλαμίγκο στην αλυκή. Μπορεί ο θάνατος μικρού αριθμού φλαμίγκο να είναι σύνηθες φαινόμενο κάθε χρόνο, ωστόσο το γεγονός αυτό δεν παύει από το ν’ απασχολεί σοβαρά τις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες, οι οποίες θ’ αναμένουν τα τελικά πορίσματα για τις αιτίες θανάτου των αποδημητικών πουλιών, προκειμένου να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε ότι ο δήμος έχει θορυβηθεί από τα νέα περιστατικά θανάτων φλαμίγκο, γι’ αυτό και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τα αρμόδια τμήματα, αναμένοντας παράλληλα και τα αποτελέσματα για τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο στα αποδημητικά πουλιά. Μια πρώτη εκτίμηση που υπάρχει στο Δήμο Λάρνακας είναι πως τα φλαμίγκο είναι τα μόνα αποδημητικά πουλιά που λαμβάνουν την τροφή τους από τη λάσπη στο βυθό της αλυκής, όπου φαίνεται να υπάρχουν ακόμα ποσότητες μολύβδου, παρόλο που το παρακείμενο σκοπευτήριο ανέστειλε τη λειτουργία του πριν από 15 χρόνια. Διερωτήθηκε ο κ.Βύρας γιατί να μην δηλητηριαστούν οι πάπιες και τα άλλα πουλιά που καταφεύγουν αυτή την εποχή στις αλυκές. «Όπως και να ‘χουν τα πράγματα, εμείς θα αναμένουμε το τελικό πόρισμα με τα ακριβή αίτια που προκάλεσαν το θάνατο στα φλαμίγκο και από εκεί κι έπειτα θα δράσουμε. Δεν αποκλείεται, εφόσον εξακριβωθεί πως η αιτία είναι ο μόλυβδος, να εξετάσουμε τρόπους πιο αποτελεσματικού καθαρισμού του βυθού της αλυκής», συμπλήρωσε.

Προειδοποιούσε η ΕΤΑΠ

————————————-

Ενοχλημένη από την πρόσφατη δυσάρεστη και θλιβερή εξέλιξη που συνέβη στον πασίγνωστο, ανά τον κόσμο, υδροβιότοπο της Λάρνακας, εμφανίζεται και η εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ). Η εταιρεία εδώ και αρκετό καιρό κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς την αρμόδια κρατική υπηρεσία (Τμήμα Περιβάλλοντος) για τα θέματα οχλήσεων των πουλιών και για την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτηρίζει, αδράνεια που παρατηρείται εκ μέρους του αρμόδιου τμήματος όσον αφορά την προστασία του σημαντικότατου αυτού υδροβιότοπου. Μάλιστα, η εταιρεία τουρισμού με επιστολή που είχε αποστείλει πολύ πρόσφατα, ημερομηνίας 10 Ιανουαρίου 2020, προς τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, προτού ακόμη συμβούν οι θάνατοι των φλαμίγκο, εξέφραζε την έντονη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι αγνοούνταν οι επανηλλειμμένες εκκλήσεις της εταιρείας για λήψη μέτρων προστασίας και ανάδειξης των αλυκών Λάρνακας. Η ΕΤΑΠ θεωρεί ότι το αρμόδιο τμήμα θα έπρεπε να δίνει τη δέουσα σημασία στις αλυκές λόγω της τεράστιας οικολογικής τους αξίας.

Η θέση της Υπ. Θήρας

———————————-

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Υπηρεσίας Θήρας Παντελής Χατζηγέρου δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περίπου 30 θάνατοι φλαμίγκο, ενώ και χθες εντοπίστηκε ακόμα ένα νεκρό πουλί στην αλυκή παρά το αεροδρόμιο. Όπως είπε, εκ πρώτης όψεως ο θάνατός τους οφείλεται στον μόλυβδο, αφού στο στομάχι των εφτά νεκρών φλαμίγκο που αρχικά περισυνελλέγησαν από την αλυκή εντοπίστηκαν σκάγια. Ο κ.Χατζηγέρου εξήγησε πως λόγω της παγωνιάς, κάποια φλαμίγκο που ήταν ήδη επηρεασμένα από τον μόλυβδο, αντί να πεθάνουν σταδιακά και σε διάστημα μερικών εβδομάδων, πέθαναν μαζικά. Πρόσθεσε, δε, ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κάθε χρόνο, αλλά υπάρχουν εξάρσεις ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί και με την στάθμη του νερού στις αλυκές. Ο κ.Χατζηγέρου είπε πως το πιθανότερο είναι να παρατηρηθούν κι άλλοι θάνατοι φλαμίγκο τις επόμενες μέρες.

Σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 7:00 μ. μ. στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ζηνώνειο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο στη Λάρνακα, διοργανώνει την 7η διάλεξη του με θέμα: «Λογοτεχνία και Ιατρική: Ο επικίνδυνος οίκτος». Εισηγήτρια: Μαριάννα Παφίτη, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας – Συνεργάτης Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Κύπρου. Είσοδος ελεύθερη.

Send this to a friend