Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Η αιγοπροβατοτροφία στην Κύπρο
Η αιγοπροβατοτροφία στην Κύπρο

Η αιγοπροβατοτροφία στην Κύπρο

Γράφει η Χριστίνα Ππεκρή

Κλάδος Γεωργοκτηνοτροφίας Zebranico Ltd

 Με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, τα τελευταία 20 χρόνια, παρατηρούνται σκαμπανεβάσματα στον πληθυσμό των προβάτων και των αιγών στην Κύπρο. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, στις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές στην Κύπρο και τις αντιλήψεις της κοινωνίας, για το επάγγελμα της κτηνοτροφίας. Επίσης, έγιναν μεγάλες οικονομικές αλλαγές, αφού μεσολάβησε η οικονομική κρίση. Ωστόσο, μέσω της αναζήτησης εργασιακής εξασφάλισης και των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, αλλά και μέσω των ευκαιριών για επιδοτήσεις και τα κίνητρα που δίνονται σε νέους κτηνοτρόφους, τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί πολύ το ενδιαφέρον για το επάγγελμα.

Τα παλαιότερα χρόνια σχεδόν όλες οι οικογένειες είχαν στο σπίτι τους οικόσιτα αιγοπρόβατα, όπου έπαιρναν το γάλα τους και το χρησιμοποιούσαν για ιδία κατανάλωση. Συνήθως παρασκεύαζαν προϊόντα όπως χαλλούμι και αναρή. Επίσης, οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούσαν πρακτικές όπως η βόσκηση στα γειτονικά χωράφια, η άρμεξη χειρονακτικά και η ευνούχιση των αρσενικών ζώων.

Σήμερα, οι πρακτικές αυτές έχουν εγκαταλειφθεί, κυρίως λόγω της τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά και της ανάπτυξης της έρευνας στον τομέα. Δηλαδή, πλέον τα ζώα είναι ενσταβλισμένα, για διάφορους λόγους, όπως για τη σωστή διατροφική τους πρόσληψη και τον έλεγχο των θρεπτικών συστατικών, που λαμβάνουν, αλλά και την αποφυγή ατυχημάτων στο φυσικό περιβάλλον, που μπορεί να κοστίσουν στον κτηνοτρόφο.  Η άρμεξη γίνεται με σύγχρονα μηχανήματα άρμεξης. Ακόμα και κυκλικά αρμεκτήρια έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Επίσης, η ευνούχιση των αρσενικών ζώων έχει απαγορευτεί, με βάση την πολλαπλή συμμόρφωση και την καλή διαβίωση των ζώων.

Μια καινοτομία που άρχισε να ανθίζει, είναι η πρακτική της τοποθέτησης σπερμάτων και της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ώστε να επιτυγχάνονται ελεγχόμενες γεννήσεις, τόσο φύλου, όσο και γενετικών χαρακτηριστικών.

Με βάση τον αριθμό των ζώων που εκτρέφονται σήμερα στην Κύπρο, το γάλα που παράγεται είναι περιπου το μισό από το αναμενόμενο.  Αυτό πιθανόν συμβαίνει, λόγω της κακής διαχείρισης, αλλά και της ημιμάθειας κάποιων κτηνοτρόφων.  Επιπλέον, μπορεί να οφείλεται σε παρωχημένες αντιλήψεις, που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα. Αυτό αποδεικνύει τη λανθασμένη διαχείριση των μονάδων, αλλά αντίθετα και τις δυνατότητες που προβάλλονται και τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει ο κλάδος με τη σωστή διαχείριση.

Send this to a friend