Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Έφεση της Αγγλίδας στο Ανώτατο
Έφεση της Αγγλίδας στο Ανώτατο

Έφεση της Αγγλίδας στο Ανώτατο

Το’ πε και το κάνε η οικογένεια της 19χρονης Αγγλίδας. Έφεση κατά της καταδικαστικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, που εκδόθηκε πρόσφατα σε βάρος της νεαρής Βρετανίδας, για υπόθεση δημόσιας βλάβης (ψευδούς καταγγελίας για βιασμό), κατέθεσαν στο Ανώτατο Δικαστήριο, στην Κύπρο, οι δικηγόροι της 19χρονης κοπέλας.

Με την έφεση, οι συνήγοροι υπεράσπισης ζητούν, όπως ανατραπεί η καταδικαστική απόφαση, που την έκρινε ένοχη σε υπόθεσης δημόσιας βλάβης, υποστηρίζοντας ότι η δικαστική διαδικασία στην Κύπρο, παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα της πελάτισσάς τους.

Ο δικηγόρος Μάικλ Πόλακ από την οργάνωση «Justice Abroad», δήλωσε σε αγγλικά ΜΜΕ ότι η αντιμετώπιση που έτυχαν τόσο η 19χρονη, όσο και οι νομικοί της εκπρόσωποι ήταν σε σαφή αντίθεση με τη μεταχείριση των μαρτύρων και των κατηγόρων.

Όπως ανέφερε, οι δικηγόροι της είναι αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι και το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σε περίπτωση που δεν ανατραπεί η καταδικαστική απόφαση από το Ανώτατο. Η νεαρή Βρετανίδα επέστρεψε στο σπίτι της, στην περιοχή Ντέρμπισαιαρ της κεντρικής Αγγλίας, από τις 8 Ιανουαρίου 2019, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της ποινής σε βάρος της από τον επαρχιακό δικαστή Μιχάλη Παπαθανασίου, που ήταν τετράμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή.

Η όλη ιστορία ξεκίνησε στις 17 Ιουλίου 2019, όταν η 19χρονη παρουσιάστηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Αμμοχώστου και κατάγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από 12 νεαρούς Ισραηλινούς σε δωμάτιο ξενοδοχείου στην Αγ. Νάπα. Οι Ισραηλινοί συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται για διευκόλυνση των ανακρίσεων, ωστόσο δέκα μέρες μετά, στις 27 Ιουλίου, η Αγγλίδα δίνει νέα θεληματική κατάθεση στην Αστυνομία, με την οποία αναιρεί την αρχική της καταγγελία περί βιασμού της και αναφέρει ότι προέβη στην καταγγελία αυτή για να εκδικηθεί τους Ισραηλινούς, καθότι, όπως εξήγησε, την ώρα της σεξουαλικής πράξης ορισμένοι απ’ αυτούς την βιντεογραφούσαν με το κινητό τους τηλέφωνο. Μετά την εξέλιξη αυτή, οι νεαροί Ισραηλινοί αφήνονται ελεύθεροι κι επέστρεψαν στη χώρα τους.

Αρνήθηκε ενοχή

———————–

Η 19χρονη Αγγλίδα κατηγορήθηκε γραπτώς για υπόθεση δημόσιας βλάβης, αλλά όταν πρωτοεμφανίστηκε στο δικαστήριο για να κατηγορηθεί, αρνήθηκε ενοχή στην κατηγορία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η δεύτερη κατάθεση που έδωσε στις 27 Ιουλίου ήταν προϊόν πιέσεων και απειλών που είχε δεχθεί από μέλη του ΤΑΕ Αμμοχώστου.

Διεξήχθη δίκη εντός δίκης και το δικαστήριο, στην ενδιάμεση απόφασή του, έκρινε ότι η επίδικη κατάθεση δόθηκε οικειοθελώς από την 19χρονη και ότι δεν είχε δεχθεί καμία πίεση από τους αστυνομικούς.

Παρόλα αυτά, η υπεράσπιση της κοπέλας συνέχισε να εμμένει στην αρχική της θέση (ότι δηλαδή υπέστη βιασμό από τους Ισραηλινούς), εξού και συνέχισε την ακροαματική διαδικασία.

Έπειτα από πολύμηνη διαδικασία, το δικαστήριο έκρινε ένοχη την 19χρονη στο αδίκημα της δημόσιας βλάβης και στις 7 Ιανουαρίου την καταδίκασε σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, δίνοντάς της ουσιαστικά μια δεύτερη ευκαιρία για να φτιάξει τη ζωή της και να συνεχίσει τις σπουδές της στη χώρα της.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend