Home ΛΑΡΝΑΚΑ Τρομερό το πρόβλημα διάβρωσης στις παραλίες Ορόκλινης και Περβολιών
Τρομερό το πρόβλημα διάβρωσης στις παραλίες Ορόκλινης και Περβολιών

Τρομερό το πρόβλημα διάβρωσης στις παραλίες Ορόκλινης και Περβολιών

Με ανησυχητικούς ρυθμούς εντείνεται το πρόβλημα διάβρωσης της ακτογραμμής Ορόκλινης – Πύλας και Περβολιών, στην επαρχία Λάρνακας. Ένα πρόβλημα που έγινε ακόμα πιο οξύ μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις.

Στην Ορόκλινη, όπου εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν απολεσθεί περίπου 23 μέτρα παραλίας, μετά τις τελευταίες βροχές υπολογίζεται να έχουν χαθεί ακόμα δύο μέτρα ακτής.

Σε ανησυχητικά επίπεδα είναι και η διάβρωση που παρατηρείται στην παραλία Περβολιών, ειδικά σε σημεία όπου δεν υπάρχουν κυματοθραύστες στη θάλασσα. Πέραν των προφανών προβλημάτων που δημιουργούνται σε παρακείμενα ξενοδοχεία, εξοχικές κατοικίες και άλλες περιουσίες, η διάβρωση καταστρέφει και τον πρώτο παράγοντα προσέλκυσης τουρισμού στο νησί μας, δηλαδή τις παραλίες.

Το σοβαρότατο αυτό θέμα και η ανάγκη δημιουργίας νέων κυματοθραυστών έχει τεθεί κατ’ επανάληψη από την εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) προς το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Ανακοίνωση της ΕΤΑΠ Λάρνακας αναφέρει ότι τόσο η τοπική εταιρεία τουρισμού, όσο και τα κοινοτικά συμβούλια Ορόκλινης και Περβολιών ζητούν από το κράτος να προχωρήσει τάχιστα στην κατασκευή των επιπρόσθετων κυματοθραυστών, σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2012.

Όπως τονίζεται, στην παραλία της Ορόκλινης υπολείπεται η κατασκευή επτά νέων κυματοθραυστών και δύο στην Πύλα, ενώ χρειάζεται η ανακατασκευή όλων των υφιστάμενων κυματοθραυστών που έχουν κατασκευαστεί με λανθασμένο τρόπο. Είναι ξεκάθαρο πως για να αποδώσει το έργο κατά της διάβρωσης, θα πρέπει απαραίτητα να κατασκευαστούν όλοι οι κυματοθραύστες.

Εξάλλου, στα Περβόλια, μέχρι την ακτή Μαζωτού, υπολείπεται η κατασκευή εννέα κυματοθραυστών. «Η προστασία των ακτών αποτελεί εθνικό καθήκον του κράτους και θα πρέπει προς τούτο η κυβέρνηση να λάβει επιτέλους άμεσα μέτρα για υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας τουρισμού.

Λιμάνι και μαρίνα

————————–

Σημαντικά στοιχεία αναφορικά με το πρόβλημα της διάβρωσης στη Λάρνακα μας παρέθεσε ο πρόεδρος του κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής. Επικαλέστηκε τη μελέτη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την οποία τα φαινόμενα διάβρωσης της ακτής άρχισαν να επηρεάζουν τη Λάρνακα από τα τέλη του 19ου αιώνα, τα οποία, όπως αναφέρεται, οδήγησαν σε δραματική υποχώρηση του παραλιακού μετώπου προς την ενδοχώρα.

Περαιτέρω, στην ίδια μελέτη σημειώνεται ότι τις δεκαετίες 70΄- 80΄ παρατηρήθηκαν έντονες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις στην περιοχή του κόλπου της Λάρνακας, όπως ήταν η κατασκευή του λιμανιού, της μαρίνας και του αλιευτικού καταφυγίου, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι παρενέργειες στις παρακείμενες παραλίες. Τα έργα αυτά αποτέλεσαν σοβαρότατη αιτία για τις αλλαγές στην εξέλιξη της ακτογραμμής.

Επιπλέον, η μελέτη κάνει αναφορά στις μαζικές λατομεύσεις παράκτιου υλικού, για την οικοδομική βιομηχανία που έγιναν τις δεκαετίες 60΄-70΄, καθώς και στην ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων κατά μήκος της ακτής, που επηρέασαν το υδροδυναμικό, όπως τονίζεται, σύστημα της περιοχής.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend