Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Ο Πρόεδρος τη ΕΝΑΚ κ. Γιάννης Κκαϊλάς μας μιλά για το χαλούμι
Ο Πρόεδρος τη ΕΝΑΚ κ. Γιάννης Κκαϊλάς μας μιλά για το χαλούμι

Ο Πρόεδρος τη ΕΝΑΚ κ. Γιάννης Κκαϊλάς μας μιλά για το χαλούμι

Της Ειρήνης Αντωνίου

Το χαλλούμι φρέσκο ή ώριμο είναι ένα προϊόν, το οποίο θεωρείται παραδοσιακό για την Κύπρο, αφού η παραγωγή του γινόταν από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα.

Ο παραδοσιακός χαρακτήρας του χαλουμιού διαφαίνεται μέσα από τη σημαντική θέση που έχει μέχρι και σήμερα στη ζωή των Κυπρίων. Αποτελούσε και αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής, τόσο των κατοίκων της Κύπρου, όσο και των Κύπριων μεταναστών που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές και μη – ευρωπαϊκές χώρες.

Το Χαλλούμι παράγεται από αιγινό ή πρόβειο γάλα ή μείγμα αιγινού/πρόβειου γάλακτος, με ή χωρίς αγελαδινό. Τα ειδικά χαρακτηριστικά του περιλαμβάνουν το μοναδικό διπλωτό σχήμα ως και τα φύλλα φρέσκου δυόσμου που προστίθενται στην επιφάνεια του.

Το Χαλλούμι σερβίρεται τόσο φρέσκο όσο και τηγανητό, ψητό ή στη σχάρα και οι πολλαπλές αυτές δυνατότητες χρήσης του, το καθιστούν μοναδικό και πραγματική απόλαυση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΚ κ. Γιάννης Κκαϊλάς μας μίλησε για το χαλλούμι.

Όπως μας δήλωσε ο κ. Κκαϊλάς «το χαλούμι είναι ένα προϊόν που για την Κύπρο είναι το δεύτερο στις εξαγωγές. Πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Με το συγκεκριμένο φάκελο που είναι κατατεθειμένος στην Ευρώπη όπως έχουν αναγνωρίσει πολλοί αν μείνει ως έχει, θα είναι καταστροφικό για τον τομέα του χαλουμιού και γενικά για τη κτηνοτροφία.

Οι λόγοι είναι ότι πέραν της ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος που ζητείται στο φάκελο που δεν υπάρχει που σημαίνει από την επόμενη ημέρα που θα πούμε ότι ο φάκελος είναι σε ισχύ θα μπορούμε να παράξουμε κάτω από το μισό χαλούμι που μπορούμε να παράξουμε σήμερα διότι δεν υπάρχει αιγοπρόβειο γάλα.

Αλλά πέραν από αυτό το πρόβλημα υπάρχει ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αφορά τις ράτσες που γράφει μέσα ο φάκελος, όπου λέει για συγκεκριμένες ράτσες που μπορούν να παράξουν το γάλα για τον συγκεκριμένο φάκελο, οι οποίες είναι ελάχιστες στη Κύπρο και μειώνονται συνέχεια. Που εκτός της ποσότητας της γενικής του γάλακτος που είναι μειωμένο αν το εφαρμόσουμε το πρότυπο ως έχει, πολλές φάρμες αιγοπροβάτων στη Κύπρο δεν θα μπορούν να δώσουν το γάλα τους, διότι υπάρχουν οι διασταυρώσεις από ξένες φυλές που έφεραν για να διασταυρώσουν την παραγωγή τους.

Επίσης υπάρχουν και άλλα προβλήματα στο τύπο του χαλουμιού διπλωμένο με 250 γραμμάρια ενώ οι εξαγωγές γίνονται με πολλά είδη χαλουμιών όπως κομμένα μπλόκ, τα μπέρκερ, ο οποίο κερδίζει μεγάλο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Εμείς με το να εντάξουμε αυτό το φάκελο όλα αυτά τα αφαιρούμε».

Καταλήγοντας ο κ. Κκαιλάς είπε ότι «με καλή θέληση όλοι μαζί να αποφασίσουμε τι είναι πιο σωστό, το οποίο να είναι για το καλό όλων μας. Και για τους αγελαδοτρόφους και για τους αιγοπροβατοτρόφους, που πιθανόν να είναι και οι ποιο αδικημένοι. Αλλά να επωφεληθεί και το ίδιο το κράτος. Διότι δυστυχώς σαν Κύπρος δεν έχουμε κάτι άλλο για να φέρουμε ξένο συνάλλαγμα εκτός από τον τουρισμό και τα φάρμακα που είναι το πρώτο εξαγωγικό μας προϊόν και δεύτερο το χαλούμι»

Send this to a friend