Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Το 56% των Κυπρίων γκουγκλάρει τα συμπτώματά του
Το 56% των Κυπρίων γκουγκλάρει τα συμπτώματά του

Το 56% των Κυπρίων γκουγκλάρει τα συμπτώματά του

Υψηλό είναι το ποσοστό των Κύπριων ασθενών, οι οποίοι αναζητούν και επισκέπτονται σελίδες ιατρικού περιεχομένου πριν από την επίσκεψή τους στον γιατρό τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ειδικού ενδοκρινολόγου και διαβητολόγου δρος Άγγελου Κυριάκου. Με βάση τα αποτελέσματα, το 56% των 312 ασθενών που έχουν συμμετάσχει σε αυτήν, έχουν καταφύγει στο διαδίκτυο πριν από την επίσκεψή τους στον γιατρό, ενώ οι πλείστοι θεωρούν ότι το διαδίκτυο παρέχει αξιόπιστες πληροφορίες για διάφορα θέματα υγείας.

Περισσότερο οι νέοι

Όπως επεσήμανε ο δρ Κυριάκου μιλώντας στον «Π», πρόκειται για την πρώτη έρευνα σε παγκόσμιο επίπεδο που επικεντρώνεται στη χρήση του διαδικτύου από ασθενείς οι οποίοι εμπίπτουν στην ειδικότητα της ενδοκρινολογίας. «Η έρευνα κατέδειξε ότι το 56% των ασθενών κατέφυγαν στο διαδίκτυο για θέματα υγείας πριν από τη συνάντησή τους με τον γιατρό. Οι πιο νεαρές ηλικιακές ομάδες και οι πιο μορφωμένοι ανέφεραν σημαντικά αυξημένη χρήση του διαδικτύου για τον σκοπό αυτό», σημείωσε ο δρ Κυριάκου.

Αξιόπιστο λέει το 77%

Οι πλείστοι ασθενείς, πρόσθεσε, και συγκεκριμένα το 77%, δήλωσαν πως θεωρούν ότι το διαδίκτυο παρέχει υψηλής ποιότητας πληροφορίες, ενώ το 59% δήλωσε άγνοια για τα διάφορα εργαλεία που πιστοποιούν την εγκυρότητα των διάφορων ιστοσελίδων για θέματα υγείας (π.χ. ΗΟΝcode certification). Επιπλέον, το ένα τρίτο περίπου των ασθενών, αναφέρουν κάποιο θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους που συνδέεται με τις πληροφορίες που λαμβάνουν από το διαδίκτυο. Αντίθετα, είπε, μόλις ένας στους τέσσερις ασθενείς ανέφερε ή συζήτησε τις πληροφορίες που συνέλεξε με τον γιατρό του.

Θετικοί σε app

Όσον αφορά τις μελλοντικές ανάγκες για πληροφόρηση των ασθενών αυτών, επεσήμανε ο δρ Κυριάκου, η πλειοψηφία (62%) δήλωσε πρόθυμη να κάνει χρήση ενός διαδραστικού εφαρμογιδίου ηλεκτρονικής μάθησης (interactive e-module – σε απευθείας σύνδεση λογισμικό με τη χρήση κειμένου, εικόνων, βίντεο και εργαλείων παρουσίασης, όπου υπάρχει η δυνατότητα της αλληλεπίδρασης των πληροφοριών που παρέχονται), αν είχαν πρόσβαση σε μια τέτοια υπηρεσία. Τα άτομα, συμπλήρωσε, που δήλωσαν την ανάγκη για περαιτέρω πληροφόρηση για ιατρικά θέματα που τους απασχόλησαν και τους οδήγησαν στον γιατρό, ήταν πιθανότερο να δηλώσουν προθυμία χρήσης ενός διαδραστικού εφαρμογιδίου ηλεκτρονικής μάθησης.

Πρόβλημα η γλώσσα

Σύμφωνα με τον δρα Κυριάκου, στην ενδοκρινολογία, μία από τις κύριες παθολογικές ειδικότητες (ασχολείται με παθήσεις όπως διαβήτης, παχυσαρκία, οστεοπόρωση, πολυκυστικές ωοθήκες, παθήσεις του θυρεοειδή και διάφορες άλλες ορμονικές παθήσεις), δεν υπάρχουν καθόλου έρευνες για τη χρήση του διαδικτύου από τους ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο. «Πραγματοποιήσαμε την έρευνα αυτή, με σκοπό να μελετήσουμε το πώς και το γιατί οι ασθενείς καταφεύγουν στο διαδίκτυο, πώς τους επηρεάζει αυτή η συνήθεια, τις μελλοντικές τους ανάγκες σε πληροφορίες και τον ενδεχόμενο αντίκτυπο όταν σερφάρουν στην αγγλική γλώσσα, άτομα που δεν είναι η πρώτη τους γλώσσα τα αγγλικά», σημείωσε ο δρ Κυριάκου. Οι ασθενείς που δήλωσαν την ελληνική γλώσσα ως την πρώτη τους γλώσσα ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν ότι το διαδίκτυο δεν καλύπτει τις ανάγκες τους σε πληροφορίες για θέματα υγείας. Η έρευνα, ανέφερε ο γιατρός, αποτελεί επιστημονική συνεργασία με πανεπιστήμιο της Βρετανίας και έλαβε χώρα σε δύο ιδιωτικά νοσηλευτήρια σε Λεμεσό και Πάφο. Οι ασθενείς κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικό ερωτηματολόγιο.

Πριν το ραντεβού

Συνοψίζοντας, ο δρ Κυριάκου, τα συμπεράσματα της έρευνας, σημείωσε ότι οι περισσότεροι ασθενείς ενημερώνονται με την πληροφόρηση που λαμβάνουν από το διαδίκτυο πριν από το ραντεβού τους με τον γιατρό. Επίσης, είπε, οι πλείστοι θεωρούν πως το διαδίκτυο παρέχει υψηλής ποιότητας και αξιόπιστες πληροφορίες σε θέματα υγείας. Σημαντικό στοιχείο, ανέφερε, είναι ότι μεγάλος αριθμός ασθενών επισκέπτονται ιστοσελίδες που εμφανίζονται ως πρώτες επιλογές σε αναζήτηση μέσω Google, Yahoo, Yandex κ.λπ., παρ’ όλο που αυτός δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος αναζήτησης πληροφοριών υγείας.

«Τα ευρήματα της έρευνας μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη διαδικτυακή συμπεριφορά του Κύπριου ασθενή σε θέματα υγείας. Συνολικά, τα ευρήματά μας μπορούν να καθησυχάσουν τους ενδοκρινολόγους, και κατ’ επέκταση τους υπόλοιπους γιατρούς, πως στις πλείστες των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας από την αναζήτηση πληροφοριών για ζητήματα υγείας στο διαδίκτυο. Συνάμα», επεσήμανε, «τα αποτελέσματα μας φανερώνουν ότι είναι καλό να ενθαρρύνονται οι ασθενείς να συζητούν με τον γιατρό τους τις πληροφορίες που λαμβάνουν διαδικτυακά. «Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα καλό είναι οι γιατροί να αρχίσουμε να ’συνταγογραφούμε’ στο διαδίκτυο (internet prescribers) με την έννοια να παροτρύνουμε τους ασθενείς να αναζητούν πληροφορίες για θέματα υγείας και παράλληλα να τους καθοδηγούμε πού και πώς να σερφάρουν, ώστε να ανατρέχουν σε αξιόπιστες ιστοσελίδες», εξήγησε.

Επιπρόσθετα, ανάφερε ότι μέσα από τη συγκεκριμένη έρευνα, αναδύονται πτυχές, οι οποίες αγγίζουν θέματα της δημόσιας υγείας, εκ των οποίων το θέμα της γλώσσας, το οποίο είναι βασικό. «Το Υπουργείο Υγείας και όλοι οι αρμόδιοι στον τομέα της υγείας θα πρέπει να ικανοποιήσουν την ανάγκη των ασθενών για παροχή περισσότερων ιστοσελίδων σχετικών με θέματα υγείας, στην ελληνική γλώσσα», κατέληξε ο δρ Κυριάκου.

Πηγή: politis.com.cy

Send this to a friend