Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αυτή την ώρα γίνεται η πόντιση του πλοίου ΕΛΠΙΔΑ στην Ορόκλινη
Αυτή την ώρα γίνεται η πόντιση του πλοίου ΕΛΠΙΔΑ στην Ορόκλινη

Αυτή την ώρα γίνεται η πόντιση του πλοίου ΕΛΠΙΔΑ στην Ορόκλινη

Ως ο πιο δημοφιλής καταδυτικός προορισμός της ανατολικής Μεσογείου εξελίσσεται η Λάρνακα, με τους δύο νέους τεχνητούς υφάλους που αναμένεται ν’ αποκτήσει τις προσεχείς μέρες.

Πανηγυρικό χαρακτήρα θα έχει η εκδήλωση για την πόντιση του πλοίου «Ελπίδα» που διοργανώνει αυτή την ώρα το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών σε συνεργασία με την εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας. Η πόντιση θα γίνει στη θαλάσσια περιοχή της Ορόκλινης, μπροστά από το ξενοδοχείο Palm Beach. Η εκδήλωση θα είναι ανοικτή για το κοινό. Το πλοίο «Ελπίδα» θα ποντιστεί στο βυθό της θάλασσας σε βάθος 30 μέτρων και σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από την ακτή. Πρόκειται για εμπορικό πλοίο, το οποίο αγοράστηκε από την Ελλάδα από την τοπική εταιρεία τουρισμού με την βοήθεια χορηγών. Έχει μήκος 63 μέτρων και είναι το μεγαλύτερο πλοίο σε μήκος και όγκο που θα βυθιστεί στις κυπριακές θάλασσες για σκοπούς καταδύσεων.

Χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπό την αιγίδα του οποίου θα τελεί η εκδήλωση, θα απευθύνει ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής. Όπως ανακοινώθηκε, την ημέρα της πόντισης του πλοίου «Ελπίδα» δεν θα επιτρέπονται οι καταδύσεις για λόγους ασφαλείας.

Οι ιδιοκτήτες των σκαφών που θα θελήσουν να πλησιάσουν το μέρος όπου θα γίνει η πόντιση, θα πρέπει να βρίσκονται και να κινούνται εκτός της οριοθετημένης περιοχής, ενώ οι ναυτιλλόμενοι καλούνται να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της Αστυνομίας και του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών.

Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 25% από την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας 2014-2020. Εξάλλου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου θα ποντιστεί περίπου στην ίδια θαλάσσια περιοχή, σε βάθος μόλις 13 μέτρων, και το σκάφος LEF1, το οποίο αποτελεί δωρεά της εταιρείας Lefkaritis Bros Ltd.

To LEF1 είναι ο πρώτος τεχνητός ύφαλος με πλοιάριο στην Κύπρο που θα ποντιστεί σε τόσο χαμηλό βάθος, ο οποίος θα προορίζεται για καταδύσεις με μάσκα και αναπνευστήρα.

Η πόντιση των δύο υπό αναφορά πλοίων αποσκοπεί στην περαιτέρω αύξηση του καταδυτικού τουρισμού στη Λάρνακα, που ήδη θεωρείται ο πιο δημοφιλής καταδυτικός προορισμός της Κύπρου εξαιτίας του ναυαγίου Ζηνοβία.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Send this to a friend